Ceea ce iti recomand in randurile de mai jos, luand ca pretext un minunat aranjament Elegans, este o "tema de vacanta" ce, in ciuda "ooof"-urilor la care ma astept la aceste cuvinte, cu toate ca nu este usoara, sunt sigura ca te va ajuta sa te simti si sa devii mai buna, mai sincera, mai frumoasa, mai fericita, mai iubita, chiar...
Iata o mica jungla misterioasa, fascinanta, seducatoare, compusa din plante exotice: orhidee, cale, crizanteme Santini, Proteea, Calateea, Croton si frunze Safari.
Incearca numai sa iti imaginezi acest aranjament in livingul tau clasic, printre mobile din lemn sculptat si tesaturi pretioase, sau intr-un decor colonial, cu mobilier de ratan si draperii de in alb, poate chiar pe terasa casei. Ar arata splendid in oricare dintre ele, nu-i asa?... Elegans - pret: 159 RON.
Timp de gandire
Pe parcursul lungilor si agitatelor zile petrecute la serviciu, cufundati pana la gat in noianul grijilor si responsabilitatilor, peste masura de preocupati de "gura lumii", prea rare si scurte sunt momentele in care ne permitem sa ne relaxam si sa uitam de toate, concentrandu-ne asupra propriei persoane, asupra nevoilor si aspiratiilor acelei fiinte unice, sensibile si minunate din noi, pe care o ascundem cu atata gelozie (de ce oare?...) de ochii celorlalti.
Acum insa, ca a venit vremea sa pleci in vacanta, chiar daca cu oarecare intarziere, iti propun un exercitiu de regasire: acorda-ti un rastimp de meditatie, incearca sa te scoti din "priza" putin si gandeste-te la tine insati, la ceea ce te face intr-adevar fericita, la ceea ce iti face viata sa merite traita.
Si, iti garantez, fiecare va gasi alte o mie de raspunsuri, pentru ca fiecare dintre noi este unic si irepetabil! Ceea ce avem cu totii in comun este insa nevoia de a face asta din cand in cand, pentru a ne mentine echilibrul interior si sanatatea spirituala, caci nici una dintre ele nu ne este data o data pentru totdeauna...
Parabola florala
Acum, ca am lamurit mesajul, cred ca as face mai bine sa las florile sa iti vorbeasca despre asta, in limbajul lor simbolic, parfumat si... delicat colorat!
Sa incepem de la baza. Vasul cubic de sticla reprezinta aici nu doar stabilitatea, ceea ce este permanent si imuabil in existenta noastra, ci si taina acestei existente, secretul ce ramane vesnic ascuns, cea mai umana dintre interogatiile posibile: "Cine sunt?".
O data pusa intrebarea, prima reactie nu poate fi decat o trezire la viata a constiintei de sine amortite, un impuls de a-si redescoperi propria bogatie interioara, trezire si impuls despre care stau in cazul nostru marturie verdele si galbenul cubuletelor decorative pe care le vedem prin sticla vasului.
Din ele, in mod semnificativ, tasneste manunchiul de frunze si ramurele verzi, a caror diversitate face aluzie tocmai la mentionata unicitate a fiecarei fiinte umane si la imensa lor pluralitate, nu doar ca specie, ci si ca trairi si fatete ale fiecarui individ in parte. Nici unul dintre noi nu este identic cu altul si nimeni nu moare asa cum s-a nascut, caci, de-a lungul vietii, fiecare se transforma continuu, interior si exterior.
Printre frunze, scot capul la lumina, cu indrazneala, cateva orhidee de un galben intens, auriu. Flori apotropaice in simbologia chineza, ele sunt menite sa alunge influentele nocive, mai ales infertilitatea, sau, in contextul nostru, echivalentul sau spiritual: autoignorarea.
Prin contrast, singurul fir de Proteea, de un rosu intunecat, abisal, ce pare a se ascunde printre aceste flori ale luminii si ratiunii, simbolizeaza fata ascunsa, dar nu mai putin modelatoare a personalitatii umane: inconstientul multiform si enigmatic, instinctualitatea, capacitatea de perpetua transformare si adaptare.
Este vorba de acel chip al nostru pe care ne este cel mai greu sa-l cunoastem, pentru ca nu-l putem analiza decat in altii, de ceea ce nu putem vedea in oglinda, desi face parte din noi. Totusi a-l cunoaste si a-l impaca este la fel de important pentru echilibrul nostru interior ca si sondarea constientului.
De jur imprejurul acestei alegorii a personalitatii individuale stau de veghe calele purpurii, imagini ale inspiratiei, intelepciunii si puterii vointei sub semnul carora trebuie sa se desfasoare intotdeauna orice regasire de sine, orice explorare a propriei identitati.
Si nu prea departe de ele, tinzand spre inalt pe cea mai scurta cale, verticala, se afla micile crizanteme Santini, pline de modestie si totusi uimitoare in straiul lor verde.
Eliberarea de conventii, de grija lucrurilor ce par importante doar privite prin lupa contingentei au drept consecinta necesara revenirea individului la identitatea sa autentica, iar asta ne va face pe fiecare dintre noi mai buni, mai sinceri, mai frumosi, mai fericiti, mai iubiti...
Posteaza comentariu