Dintre numeroasele obiecte recomandate de catre maestrii de Feng Shui pentru disiparea chi-ului negativ si energizarea unui Feng Shui norocos, plantele sunt cele mai puternice si eficiente.
Aceasta deoarece ele reprezinta Lemnul, singurul dintre cele cinci elemente (Lemn, Foc, Pamant, Metal si Apa) despre care se spune ca are viata.
Totusi, cand chi-ul Yang este prea intens, forta vitala poate deveni coplesitoare, motiv pentru care expertii in Feng Shui recomanda prezenta in gradina a energiei Yin, care poate fi creata cu ajutorul zonelor umbrite din spatiul verde.
Astfel, pentru a mentine armonia dintre Yin si Yang, tufele inalte si copacii infrunziti trebuie amestecati printre tufisurile scunde.
O gradina frumoasa, cu o multime de plante sanatoase si flori superbe, este semnul cel mai clar ca locuinta are un bun Feng Shui.
Spatiile verzi sunt atat de importante incat unele resedinte, care, initial, au o buna orientare Feng Shui, pot ajunge foarte repede sa-si piarda caracterul norocos daca sunt lasate sa fie napadite de plantele din mediu or sa cada in paragina. Astfel de case chiar arata trist. Din cauza indiferentei si neglijentei, energiile devin statute.
Daca vrei sa ai un bun Feng Shui, investeste timp si depune efort pentru a face ca terenul din jurul casei tale si gradina sa se trezeasca la viata, pline de o energie viguroasa si vibranta. Este foarte benefic sa alegi plantele in functie de tipul solului, de lumina naturala de care dispui si de conditiile climaterice din gradina ta.
Feng Shui-ul bun se obtine numai daca plantele prospera, deci gandeste-te cu atentie ce plante alegi si cum le combini, apoi ia masuri pentru ca fiecare specie sa creasca in locul cel mai potrivit pentru ea.
Nu vei avea un bun Feng Shui daca plantelor li se permite sa se dezvolte in voia lor, salbatice si neingrijite, daca balariile napadesc straturile de flori sau daca frunzele si alte resturi sunt lasate toamna pe pamant. Toti acesti factori conduc catre o energie Yin coplesitoare, care va inghiti chi-ul pozitiv pe care doresti sa il creezi.
Chinezii tin cont de fiecare parte a unei plante, deci, in Feng Shui-ul gradinilor, vegetatia va fi apreciata in functie de frunze, flori si fructe, precum si de forma si alura. Arta gradinaritului consta in modul de aranjare a plantelor in spatiul verde, intotdeauna in contururi curbe, in palcuri si grupulete.
Chinezii confera anumitor plante atribute deosebite: florile de prun sunt considerate pure si superioare, bambusul - disciplinat si integru, orhideele - singuratice si "cu obraz subtire", iar crizantemele - curate si oneste. Aceste patru plante poarta denumirea colectiva de "cei patru domni ai gradinii".
Bujorul simbolizeaza prosperitatea si romantismul, iar glicina denota armonie. Magnolia este, la randul ei, considerata nemuritoare si prospera. Pinul, bambusul si floarea de prun sunt denumiti "cei trei prieteni ai batranetii".