Dionaea muscipula este originara din zonele calde si umede ale Carolinei de Sud, SUA, unde solul acid si lipsit de multe elemente nutritive a fortat aceasta planta sa-si dezvolte capacitatea de a se hrani cu insecte.
Frunzele sale biocolore, indreptate in sus si inzestrate cu dinti ca de pieptene, se inchid simultan si instantaneu ce o insecta s-a asezat pe fata superioara, intinsa; dintii ajuta la pastrarea prazii.
Glandele continute in interiorul acestei "guri" secreta enzime capabile sa transforme tesuturile victimei in elemente nutritive.
Dionaea muscipula este adaptata pentru a creste intr-un mediu cu temperaturi si umiditate bine controlate. Ideal este sa o cultivati in recipiente inchise intregul an, hranind-o cu cateva muste in timpul verii, in timp ce iarna nu este necesar sa ii furnizati hrana, deoarece intra in perioada de repaus.
Pentru a o cultiva, folositi un amestec de nisip, turba si muschi proaspat, in parti egale. Amestecul nu trebuie sa se usuce niciodata, motiv pentru care este util sa introduceti ghiveciul intr-unul mai mare, separand recipientele cu un strat de muschi.
Vara, mentineti o temperatura in jurul a 13 grade Celsius si tineti amestecul permanent umed. Administrati-i ingrasamant o data pe luna, in special daca planta nu are la dispozitie hrana "vie".
Toamna si iarna, Dionaea nu necesita hrana, dar umiditatea trebuie sa fie crescuta. Temperatura nu trebuie sa scada sub 7 grade Celsius. Este util sa transferati planta intr-o ladita sau intr-un vas din sticla, in scopul de a mentine temperatura adecvata. Niciodata nu trebuie sa o udati cu apa calcaroasa, ci numai cu apa distilata sau apa de ploaie.
Reproducerea se face prin desfacerea plantei la sfarsitul lui martie sau in aprilie. Plantati portiunile rezultate intr-un ghiveci dublu, care contine un pamant adecvat pentru plantele adulte si asezati noile plante la umbra si caldura.
Se poate face si insamantare - intotdeauna intre martie si aprilie -, utilizand seminte nu mai vechi de 6 saptamani. Saditi-le definitiv intr-un amestec de nisip, muschi de turba si turba si asezati-le la o temperatura de minimum 13 grade Celsius.
La fel ca si celelalte plante acidofile, Dionaea muscipula sufera in prezenta calcarului si de aceea trebuie udata cu apa distilata sau de ploaie.
Daca se usuca, in general acest lucru se datoreaza temperaturilor prea scazute sau mediului prea uscat in care ii este dificil sa supravietuiasca. Mentineti-o mereu intr-un amestec umed si la o temperatura corespunzatoare.