Datorita aspectului spectaculos al frunzelor sale, dieffenbachia este o planta indragita si des utilizata atat in decorarea caselor cat si a birourilor sau a spatiilor publice.
Ea poate fi asezata in incaperi mari, luminoase, gradini de iarna, solitar sau in combinatii cu alte plante care au aceleasi cerinte fata de factorii de mediu, formand aranjamente decorative.
Dieffenbachia este o specie originara din zona padurilor tropicale din America Centrala si Africa de Sud. Aceasta planta este foarte decorativa si cautata datorita foliajului frumos panasat si a tulpinii groase, ce capata odata cu varsta aspectul unui trunchi frumos imbracat cu frunze mari.
Ea are tendinta de a se degarnisi de frunzele bazale, pastrandu-si doar un manunchi de frunze in varf. Florile, albe, neinteresante comparativ cu frunzele, apar doar la plantele de mai multi ani si sunt tipice familiei Araceae, din care face parte.
Genul Dieffenbachia cuprinde cca 35 de specii, din care s-au obtinut numeroase varietati si cultivaruri (camilla, compacta, bertina, tropic snow, supertropic, lemon snow, mars, vesuvius, reflector etc.).
Planta are o crestere rapida si continua, daca dispune de conditii optime de dezvoltare. Necesita o atmosfera calda si umeda. Temperatura optima este de 20-22 grade C vara iar pe timpul iernii minim 13-15 grade C.
Este o planta care iubeste lumina, factor indispensabil pentru o frumoasa colorare a frunzelor, dar totusi nu suporta soarele direct care provoaca aparitia unor pete la nivelul frunzelor. Umbrirea este necesara vara, in orele cu insolatie, in timp ce iarna planta trebuie sa dispuna de un loc bine luminat.
Un alt factor important pentru o buna dezvoltare a acestei specii este apa. Aceasta se administreaza regulat pe tot parcursul anului, astfel incat pamantul sa fie in permanenta usor reavan. Umiditatea aerului ar fi bine sa fie peste 80%, acest lucru realizandu-se prin pulverizarea zilnica, in cursul diminetii a frunzelor cu apa, in perioada de vara.
Dieffenbachia prefera un substrat fibros, bogat in substante nutritive, foarte poros, usor penetrabil de catre radacinile groase si de catre apa utilizata la udare.
In fiecare primavara se recomanda transplantarea totala la plantele tinere, iar la cele mature, doar o transplantare partiala, adica inlocuirea stratului de la suprafata ghiveciului, pe 10-15 cm. adancime cu un amestec proaspat de pamant.
In cursul perioadei de vegetatie planta trebuie fertilizata de doua ori pe luna cu ingrasaminte complexe. Frunzele pot fi curatate de praf cu ajutorul unui burete sau a unei carpe moi si umede, apoi sterse cu o carpa uscata pentru a-si recapata luciul.
Inmultirea plantei se realizeaza prin butasi din varfurile cu frunze si din fragmente de tulpina. Butasii pot fi pusi la inradacinat fie direct in ghivece pe un substrat de turba amestecata cu nisip sau in perlit.
Durata inradacinarii este de 3-4 saptamani iar prinderea butasilor este conditionata de caldura multa, in jur de 25-28 grade C si umiditate relativa ridicata, de 90-95%.
Bolile frecvente care afecteaza aceasta planta sunt virozele si bacterioza.
Daunatorii periculosi care ataca aceasta specie sunt paduchii de frunze si paianjenul rosu. Acestia pot fi combatuti prin tratamente cu produse fitosanitare adecvate iar prevenirea aparitiei lor se realizeaza prin asigurarea unei umiditati relative necesare plantei.
Planta se dezvolta bine daca i se respecta cerintele fata de factorii de mediu. Altfel pot apare diferite simptome prin care planta emite semnale de alarma, cum ar fi: ingalbenirea frunzelor care poate fi cauzata de excesul de apa si lipsa caldurii, sau de insuficienta luminii care face ca frunzele sa-si piarda culoarea.
Petele brune de pe frunze pot fi determinate de aerul rece si pamantul uscat, sau de razele directe ale soarelui.
Atentie: sucul plantei este foarte otravitor, de aceea se recomanda a se amplasa planta departe de accesul copiilor sau al animalelor de casa!
Comentarii (26)
Aceasta planta pe care o avem în casele noastre și birouri este extrem de periculosa! Această plantă este comună în Rwanda. Este o otravă mortală, in special pentru copii. Poate ucide un copil în mai puțin de un minut și un adult in 15 minute. Ar trebui să fie smulși din grădini și scoase din birouri. Dacă s-a intrat in contact cu ea, nu trebuie să atingă ochii, ea poate provoca orbire parțială sau permanentă. Daca un copil baga in gura o bucata de frunza poate sa i se umfle limba pana aproape de sufocare fiind nevoie de interventie medicala. De asemenea sucul (laptele) este otravitor, in contact cu pielea provocand mancarimi.
am si eu o asemenea planta suberba,dar are o inaltime de 1 m si ceva aproape 2,cum as putea sa o fac sa fie mai mica? imi ajunge pana in tavan si nu cred ca e ok. se poate taia de la jumatate sau e gresit? multumesc
am si eu o planta are cam 1.5 m si acum infloreste .ce ar trebui sa fac sa dea pui din radacina. e foarte frumoasa si bogata dar nu are pui si nci nu vreau sa o tai
este o planta foarte otravitoare daca se mananca...asta pentru cei care au copii mici
am si eu o diffenbachia camilla dar de ceva timp a inceput sai apara pe frunze pete maronii si unele frunze se ingalbenesc cum trebuie sa o tratez nu vreau sa o pierd imi place aceasta planta.multumesc!
Dieffenbachia in loc sa creasca in inaltime face in continuu pui din radacina. Ce trebuie sa fac sa se inalte?
Am o Dieffenbachia si a inceput ca frunzele de pe tulpina sa se curbeze si nu stiu de ce va rog sa ma ajutati in rezolvarea problemei,va multumesc
Nu este o plantă pretențioasă !! Dacă are lumină și umiditatea necesară,o vezi crescând cu ochii !!! Am două în balcon,sunt superbe !!....înalte ,groase,cu multe frunze !! Se înmulțește foarte ușor și sigur !!! I-am lăsat toți puii......arată superb !!
Cand se poate realiza inmultirea prin butasi?
buna,am si eu mai multe definbacia dar nu au frunzele ridicate asa cum am vazut prin poze,ci le are lasate si rare.Oare de ce?
Am cumparat si eu o asemenea planta cu multi pui acum in vara,i-am schimbat ghiveciul pentru ca era mic,si acum am pus-o pe balcon i merge foarte bine in fiecare saptamana imi da cate o frunza noua ;)
planta creste foarte repede. am incercat sa i tai ultima frunza ca sa se opreasca,sa nu ajunga pana in tavan. de cand am facut asta ,frunzele de jos incep sa se usuce una cate una. fac ceva gresit? cum pot opri planta sa nu mai creasca fara sa o tai si sa plantez bucata taiata?
In incaperea in care tin planta e uneori mai rece sa fie asta cauza? Ce pot face sa remediez?Nu as vrea sa o pierd. Multumesc anticipat pt raspuns
Am 2specii de dieffenbachia si amandoua in loc sa creasca in inaltime fac in continuupui din radacina. De la cine am luat---o era u inalte si f greu aveau pui din radacina. Cu ce greseesc in ingrijirea lor?
Am capatat de la un coleg de birou un varf superb de Diffenbachia pe care l-am pus momentan in apa sa prinda radacini. Cum pot sa-mi dau seama care dintre cele 35 de soiuri este? Inainte de a fi taiata, planta avea cca 1.5 metrii inaltime si o tulpina groasa de cca 2-3 cm in diametru. Frunzele sunt patate destul de putin si sunt foarte late.
Am primit aceasta planta , acum 3 ani , de la sotul meu, cu ocazia implinirii anilor de casnicie. I-a fost recomandata de la florarie ca fiind ,, floarea sufletului" si, pe buna dreptate, este o planta superba . O ingrijesc cu mare dragoste pentru ca iubesc florile foarte mult. Bineinteles ca este motiv de admiratie pentru toti oaspetii, mai ales pentru ca are 5 brate foarte frumos dezvoltate..
Am primit aceasta planta , acum 3 ani , de la sotul meu, cu ocazia implinirii anilor de casnicie. I-a fost recomandata de la florarie ca fiind ,, floarea sufletului" si, pe buna dreptate, este o planta superba . O ingrijesc cu mare dragoste pentru ca iubesc florile foarte mult. Bineinteles ca este motiv de admiratie pentru toti oaspetii, mai ales pentru ca are 5 brate foarte frumos dezvoltate..
Am primit planta de la o persoana draga mie, intr-un moment de cumpana din viata mea.Tocmai venisem din sala de operatie cand o colega de salon, care era insarcinata cu fetita ei, mi-a adus-o si este o frumusete care imi umple casa cu splendoarea ei.Cineva mi-a recomandat sa o tai pentru a o butaci si ptr. a se inmulti dar mi-e tare mila de ea sa o tai; este asa de frumoasa dar este f f inalta !Intr-adevar dupa ce o ud din frunzele ei curg picuri mici de apa.Multumesc Alinei (colegei mele de salon) ca mi-a dat-o cu toata inima!
baaaaaaaa e o floare otravitoare...asa ca daca avety un animal tineti-l departe de floarea asta ca e periculoasa ..... sy nici voi sa nu o mirositi ca intro luna maxim veti muri.
Am gasit, dupa o calatorie de cateva zile Diffenbachia mea cazuta la podea. Acum o sustin cu un supurt de lemn dar cred ca nu e in regula. Ce pot face pentru a-i intari tulpina? Multumesc.
Cum trebuie sa arate floarea ca dimensiuni la maturitate,(pentru ca in functie de maturitate ea trebuie transplntata sau nu). ...Spor tuturor la intretinerea plantelor. Anticipat va multumesc.
vreau toate detaliile despre dieffenbachia inspicial transplantare deoare ce tulpina este subtere la baza si vasul este mic si ea este foarte inalta ce se poate face in cazul asta
am si eu o astfel de planta si am transpalnat-o ieri si dupa ce am taiat din tulpina ca sa fac si alti butasi nu am folosit manusi ,si acum ma ustura f tare palma e rosie si am si mancarimi groaznice
Imi plac foarte mult toate cele 35 specii de Dieffenbachia si am de gand sa-mi fac rost de toate.Am dieffenbachia tropical snow de vreo 2 ani si merge absolut superb,o iubesc la nebunie,vorbesc cu ea in fiecare zi,o cresc cu multa dragoste.Dupa cum v-am spus mai sus:am de gand sa fac rost de toate cele 35 specii,drept urmare saptamana trecuta mi-am cumparat dieffenbachia camilla.Astazi i-am schimbat ghiveciul si am impartit-o in mai multe parti,avea multi pui.Sunt curioasa cum o sa-i mearga.
am se eu o dieffenbachia,dar se dezvolta foarte incet,are tulpina inalta si subtire,iar la varf are doar cateva frunze.ce ma sfatuiti sa fac sa creasca mai multe frunze si sa fie planta sanatoasa
am primit cadou o dieffenbachia superba ,dar la cateva saptamani am observat ca pe frunze au aparut pete gelatinoase f inestetice .a inceput sa-si mai piarda din intensitatea culorii superbe a frunzelor.nu vreau sa pierd aceasta planta ;ce ma sfatuiti sa fac? multumesc anticipat
Posteaza comentariu