Cum transplantam un bonsai?

Nu va grabiti sa transplantati bonsaiul imediat dupa ce l-ati modelat. Incercand sa obtineti o opera de arta intr-un timp prea scurt, nu veti face altceva decat...

Nu va grabiti sa transplantati bonsaiul imediat dupa ce l-ati modelat. Incercand sa obtineti o opera de arta intr-un timp prea scurt, nu veti face altceva decat sa provocati moartea plantei.

Daca veti lua o planta din pepiniera si veti incerca sa faceti taierile, modelarea cu sarma si transplantarea intr-un interval de numai patru ore, veti asista apoi neputinciosi la declinul neintarziat al acesteia, in ciuda atentiei deosebite pe care i-o acordati.

Crearea unui bonsai este o forma de arta care cere mai mult decat orice, rabdare. In timp ce in SUA orice planta taiata in mod corespunzator este botezata bonsai, in Japonia copacul trebuie pregatit timp de 7 ani pentru a putea castiga acest titlu.

E de inteles, astfel, din moment ce pregatirea unui bonsai dureaza mai mult de 6 ani, de ce nu aveti nici un motiv sa incercati sa faceti totul in patru ore...

Dar cum, in cele din urma, toti bonsaii vor sfarsi prin a fi transplantati, va prezentam pasii ce trebuie urmati pentru realizarea corecta a acestei operatiuni (executata de preferat primavara, dar oricum niciodata prea aproape de venirea iernii...):

1. Adunati tot ceea ce este necesar pentru realizarea transplantarii (de preferat afara, deoarece produce murdarie si dezordine): foarfeci, cleste de taiat sarma, un cutit, un betisor chinezesc, sarma pentru bonsai, impletitura pentru drenaj, o stropitoare sau un furtun, un pulverizator, pamant proaspat si pomisorul ce trebuie transplantat.



2. Asezati impletitura speciala pentru drenaj peste cele doua orificii de scurgere ale vasului.

3. Taiati o bucata de sarma pentru bonsai, cu lungimea egala cu dublul latimii vasului si introduceti-o in orificiile si impletitura pentru drenaj, pentru a o fixa pe aceasta din urma.

Daca vasul nu are decat un singur orificiu, taiati capul unui cui si folositi cuiul pentru a infasura sarma pe el. Introduceti apoi cele doua capete ale sarmei prin orificiu si prin extremitatile opuse ale plasei de drenaj. Apoi, in ambele cazuri, sarma trebuie trasa peste marginea recipientului.



4. In locul in care doriti sa asezati planta, trebuie sa faceti o mica movila dintr-un sol mai grosier. Niciodata sa nu amplasati planta exact in mijlocul vasului, ci usor deplasata catre una dintre laturi. Nu uitati ca in unele vase foarte inguste poate fi necesara o movila de pamant cu inaltimea mai mare, de doua ori adancimea vasului.

5. E momentul sa mutati bonsaiul din vechiul sau vas, taind vechea sarma care il sustine si deplasand un cutit pe chenarul vasului, in vederea desprinderii masei de radacini ce au aderat la suprafata containerului.

6. "Pieptanati" radacinile cu ajutorul betisorului pregatit, indepartand cea mai mare parte (nu toata) din solul vechi.
E bine sa se pastreze o cantitate mica din vechiul sol numai in situatia in care nu s-a constatat prezenta unor semne de boala, fungi sau daunatori.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod