Cum pot amenaja o gradina de mici dimensiuni?

In ce fel designul unei gradini de mici dimensiuni difera de cel al unei gradini mari? Gradinaritul in spatii reduse este, de regula, trecut cu vederea de catre specialisti.

In ce fel designul unei gradini de mici dimensiuni difera de cel al unei gradini mari? Gradinaritul in spatii reduse este, de regula, trecut cu vederea de catre specialisti.

Designul gradinilor este adesea prezentat drept o lista de principii si reguli care trebuie respectate si, de asemenea, este ilustrat (doar) la scala mare.

Realitatea este insa cu totul alta - cele mai multe dintre noi nu avem acri de pamant pe care sa ii destinam coltului verde mult visat si nici resursele necesare (timp, bani, abilitati etc.) de a ingriji o suprafata (prea) mare de vegetatie. Cert este insa ca ne dorim sa avem un loc verde in care sa ne bucuram de natura si de liniste.

Ca orice alta activitate care se desfasoara in spatii mici, si gradinaritul va suferi limitari, insa nu este neaparat nevoie ca imaginatia sa iti fie constransa de suprafata redusa.

Intr-o gradina mica, poti fi mult mai atenta la detalii - te vei putea ocupa de ingrijirea acesteia, bucurandu-te, in acelasi timp, de frumusetea simpla a naturii.



In plus, exista chiar tendinta de a organiza astfel de mici gradini in jurul zonelor destinate sederii, conversatiei sau relaxarii. Aceste spatii verzi apar mai degraba din nevoia de repaus si linistire interioara decat din necesitatea de a ingriji diferite specii de plante.

Indiferent de motivele pentru care preferi sa optezi pentru o gradina de mici dimensiuni, nu exista nici un motiv valabil pentru care sa nu poti realiza designul acesteia in functie de gusturile si dorintele tale.

Cel putin la nivel teoretic, daca nu si practic, absolut orice planta si design al gradinii se poate adapta unui spatiu de mici dimensiuni, facand mici concesii datorate situatiei specifice in care te afli.

Provocarile pe care le presupune o gradina mica

In general, o gradina de dimensiuni reduse poate fi vazuta ca un intreg. Unele spatii verzi pot fi impartite in mici "incaperi" sau pot fi "sectionate" in doua parti printr-o alee cu pietris alb, insa cea mai mare parte a acestor colturi verzi poate fi perceputa ca un ansamblu, dintr-o singura privire.

Astfel, gradina va fi considerata o compozitie.

Spatiul limitat te obliga sa faci anumite alegeri si acest lucru inseamna ca nu vei putea cultiva orice planta iti doresti sau orice specie iti place. Vei fi nevoita sa iti adaptezi preferintele si sa iti stapanesti impulsul de a cumpara o planta care ti-a "facut cu ochiul" la florarie. Aceasta deoarece risti sa nu ii gasesti un loc in micul tau coltisor de rai.

De asemenea, trebuie sa iti infranezi si dorinta de a combina in mod exagerat culorile florilor, pentru a pastra coerenta compozitionala a gradinii. Nu uita ca acelasi principiu din designul interior se aplica si pentru gradina ta: mai putin inseamna mai mult.

Culorile reci confera senzatia de spatiu mai mare si poti compensa saracia paletei cromatice cu ajutorul texturilor variate. Contrastul textural va da unitate si personalitate gradinii, permitandu-i sa infloreasca si sa se dezvolte.

Sa ai in permanenta in gand faptul ca orice planta sau caracteristica a gradinii tale va trebui sa foloseasca unui scop anume, bine stabilit.
Nu exista loc pentru spatiu irosit in mod inutil sau pentru plante care nu se adapteaza si nu se dezvolta asa cum era de asteptat.

Avantajele unei gradini cu o suprafata redusa

Designul poate fi mai usor realizat atunci cand poti privi gradina ca un ansamblu sau ca o compozitie unitara.

Este nevoie de mai putine plante pentru a obtine efectul dramatic pe care il doresti.

Fiind un spatiu redus, vei ajunge sa cunosti fiecare particica si coltisor al gradinii tale. Orice planta care nu pare sa se integreze ansamblului general sau care nu se dezvolta in mod armonios poate fi imediat remarcata, indepartata sau ajutata sa beneficieze de conditiile de care are nevoie.

Gradinile de mici dimensiuni par sa ascunda intotdeauna un mic secret sau o comoara. Nu este obligatoriu sa ridici un zid de piatra care sa protejeze sau sa ascunda gradina de privirile trecatorilor, dar un tufis inalt din plante vesnic verzi poate crea iluzia unei gradini secrete.

Un gard simplu, din lemn, transforma gradinita intr-un spatiu delimitat, destinat atat pentru distractia ta, cat si pentru joaca celor mai mici membri ai familiei.

Un astfel de spatiu are personalitate. Coltul verde este o prelungire a casei tale si vorbeste despre sensibilitatile si gusturile gradinarului care il ingrijeste, devenind expresia si oglindirea acestora.

In plus, in cazul in care aceste preferinte se vor schimba, este mult mai usor sa reamenajezi o gradina mica decat una care se intinde pe o suprafata generoasa.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • unikata22 pe 24 Mai 2009, 11:47
    buna !lory

    intra pe google si acolo o sa gasesti multe flori care se rasadesc la umbra.

    0
    0

  • lory_200857 pe 1 Iun 2008, 20:13
    depre flori

    ce flori as putea sa rasadesc la umbra ?????

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod