Daca privesti moneda de 1 yuan, vei vedea ca pe una dintre fatete este stantata o crizantema. Cu petalele sale subtiri, curbate, si aspectul sau elegant, floarea a fost dintotdeauna una dintre preferatele poporului chinez...
Asa cum bujorul simbolizeaza gratia si bogatia, crizantema - ce infloreste in zilele reci ale toamnei tarzii si chiar la inceputul iernii - simbolizeaza nobletea si eleganta. Din timpuri stravechi, calitatile sale au fost cantate de catre poetii chinezi.
Numele sau chinezesc, "ju", inseamna "adunat la un loc", referire la aspectul florii de crizantema, care arata ca un bulgare de petale.
Floarea are mai multe varietati, insa, initial, crizantema era doar o floare micuta si galbena. Dupa generatii de cultivare, numarul varietatilor a crescut rapid. In Cartea Crizantemelor a Dinastiei Song (960-1279), au fost notate 35 de varietati, insa in perioada Dinastiei Yuan (1271-1368), numarul acestora a crescut pana la 136.
In faimoasa carte a lui Li Shizhen, "Ben Cao Gang Mu", finalizata in timpul Dinastiei Ming (1368-1644), erau listate mai mult de 900 de specii de crizantema... Astazi, peste 3.000 de specii infloresc in fiecare an in China...
Floarea toamnei...
Unul dintre motivele pentru care aceasta floare este atat de mult apreciata in China este ca a fost preferata invatatilor antici. Crizantema, cunoscuta si sub denumirea de "Floarea toamnei", este una dintre "plantele de onoare", celelalte fiind prunul, orhideea si bambusul, care simbolizeaza nobletea.
In poemele si eseurile stravechi, scriitorii obisnuiau sa foloseasca termenii "os de jad", "corp de gheata", "petala de perla" sau "inima rosie" pentru a descrie aceasta floare... In zilele reci de toamna, cand toate florile isi pierdeau stralucirea, numai crizantema inflorea si opunea rezistenta vanturilor aspre.
Combinatia de frumusete si caracter puternic a facut ca aceasta floare sa aiba o personalitate demna de apreciat de catre invatatii chinezi.
Qu Yuan (340-278 i.Hr.), faimosul poet care s-a sinucis din cauza realitatii negre a vietii, pe care nu a reusit sa o accepte, a fost printre primii care au scris un poem despre crizanteme. In poezia sa, intitulata "Li Sao", autorul nota: "Bea seva magnoliei dimineata si seara foloseste petalele cazande ale crizantemei de toamna in loc de mancare."
Un alt poet celebru, Tao Yuanming (365-427), a pastrat toata viata o profunda afectiune acestei flori.
Chiar si atunci cand era mult prea sarac pentru a cumpara alimente si vin - aceasta a fost marea placere a vietii sale - culegea petalele crizantemei, pe care le folosea in loc de mancare. In partea a doua a vietii sale, lovit de saracie si de singuratate, Tao Yuanming vedea in crizantema singurul sau prieten.
De atunci si pana in zilele noastre, tot mai multi poeti si scriitori au laudat crizantema in operele lor, iar aceasta planta a devenit aproape un subiect traditional la inceputul toamnei... In "Visul unor case rosii", cititorii pot gasi peste 10 poezii depsre minunata si delicata floare, scrise de catre doamnele familiei Jia.
Crizantema, delicata si puternica
Este usor sa compari femeile cu florile. In literatura chineza, flori precum crinul, bujorul si floarea de prun au fost legate de frumuseti feminine inegalabile. Insa atunci cand oamenii sunt comparati cu crizantema, abordarea este una diferita si tonul este unul mult mai barbatesc.
In fapt, rareori crizantema este comparata cu femeile - este mai degraba asociata cu barbati independenti, mandri, nobili, cu vointa puternica si duri, asa cum au fost Qu Yuan si Tao Yuanming.
O alta figura celebra identificata cu crizantema este Huang Chao, care a trait in secolul al IX-lea. Huang a fost conducatorul unei revolte taranesti ce a avut loc la sfarsitul Dinastiei Tang (618-907). Chao a condus o armata de mii de oameni si a ocupat orasul Luoyang, dupa mai multi ani de lupte neintrerupte.
El a scris doua poezii despre crizanteme, una dintre ele continand versurile: "Daca as putea fi regele florilor, i-as permite crizantemei sa infloreasca o data cu floarea de piersic; Parfumul crizantemei va umple orasul Chang'an, iar orasul se va imbraca in armura aurie." In anul 884, revolutia sa a fost infranta, iar Chao s-a sinucis.
Crizantema, planta medicinala...
Pentru oamenii obisnuiti, crizantema avea si rolul unei plante medicinale. Chiar si astazi, femeile din China beau ceai de crizantema in loc de cafea. Despre o specie de crizantema, cunoscuta sub numele de "Hang Bai Ju" (Crizantema alba Hangzhou), expertii cred ca ar avea proprietati curative.
Anticii chinezi credeau ca aceasta floare, capabila sa indure vremea rece, a atras "sufletul cerului si al pamantului", capatand, in acest fel, proprietati vindecatoare.
Intr-o carte datand din timpul Dinastiei Han (206-220), exista povestea satului Gangu, aflat in Provincia Henan din China Centrala. Aici, oamenii isi faceau provizii de apa dintr-un rau apropiat ce continea petale de crizantema.
Petalele cazute in rau in creierii muntilor se credea ca sunt responsabile pentru viata indelungata a satenilor - unii dintre acestia au trait pana la varste extrem de inaintate, unii dintre ei chiar pana la 130 de ani...
Binecunoscutul doctor chinez Tao Hongjing ii incuraja pe oameni sa manance petale de crizantema. El afirma ca florile de o calitate foarte buna au un gust dulce, iar cele "rele", amar. Asa ca... de ce sa nu incerci in aceasta toamna o crizantema?...
Comentarii (6)
a fost interesant , ami trebuia pentru scoala si chiar m-a ajutat . mersi !!!!!
eu am cerut cu titlul zilele toamnei poeziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
vreau sa pun in gradina din fata casei crizanteme.dar nu stiu de unde sa le iau si sa le plantez pr k am cumparat de pe piata si au murit.va rog ajutati ma va rog cu niste sfaturi despre cum se planteaza.vreau sa am multe crizanteme pt k eu sunt nascuta in luna octombrie. Va multumesc mult.
SCRIETI DIN CE FAMILIE PROVINE DENUMIREA STIINTIFICA SI CEA POPULARA
SCRIE SI DESPRE CUM REZISTA TOAMNA
din ce familie provine crizantema???
Posteaza comentariu