Clivia, o minune rosie...

Clivia este o planta originara din sudul Africii, unde creste pe terenuri mlastinoase. A fost introdusa in Europa in 1854. La noi in tara este putin raspandita...

Clivia este o planta originara din sudul Africii, unde creste pe terenuri mlastinoase. A fost introdusa in Europa in 1854. La noi in tara este putin raspandita, ca planta decorativa in ghivece de apartamente.

Este vivace, avand radacini groase, carnoase si se distinge prin dispozitia frunzelor si frumusetea florilor.

Frunzele sunt persistente, numeroase, lineare, de aproximativ 40-60 cm lungime, verzi inchis, lucioase, dispuse in forma de evantai. Ele pornesc de la baza dintr-o tulpina scurta, ingrosata.

Florile mari, asemanatoare celor de crin, de culoare rosiatica-portocalie, sunt grupate in inflorescente mari (10-15 flori), in varful unei tije viguroase, inalte de 40-60 cm.

Planta infloreste in fiecare an, primavara, uneori vara. Florile se deschid treptat, astfel ca infloritul dureaza cateva saptamani. Fructele sunt rosii, carnoase.

Se cunosc doua specii cultivate: Clivia nobilis (flori rosii cu nuante verzi spre varf) si Clivia miniata (flori portocalii cu rosu spre varf).

Inmultirea se realizeaza usor, prin separarea drajonilor care apar la baza plantelor (primavara) sau prin seminte. Plantele rezultate din drajoni infloresc dupa doi ani de cultura. Inmultirea prin seminte necesita o polenizare artificiala prealabila, plantele inflorind la 3-4 ani de la insamantare.

Semintele se seamana imediat dupa recoltare in ladite, pamant nisipos, la mica adancime, deoarece putrezesc usor.

Tinute in sera calda sau temperata, germineaza la 14-16 zile. Cand plantele au o frunza (dupa o saptamana), se trec individual in ghivece mici.

Clivia este o planta de sera rece, putin pretentioasa, rezistand bine in incaperile cu atmosfera uscata si la schimbari bruste de temperatura. Poate fi pastrata in apartamente timp de mai multi ani. Vegeteaza aproape tot anul. Incepe sa infloreasca in anul 3-4 de cultura, dupa ce creste a 5-a serie de frunze.

Se cultiva intr-un amestec de pamant format din: 2/5 pamant de frunze sau mranita, 2/5 pamant de telina si 1/5 nisip.

In timpul iernii, plantele se tin, daca este posibil, la temperatura de 8-10 grade Celsius si se uda moderat.
Din timp in timp, se inlatura praful depus pe frunze cu o carpa uscata sau usor umezita.

Cand tija florala atinge 5-7 cm, plantele se uda mai des, se tin la caldura, aproximativ 18 grade Celsius, in locuri cat mai bine luminate. Daca nu se urmareste obtinerea de seminte, dupa inflorire se inlatura tija florala, pentru a nu obosi inutil planta.

In timpul verii, se poate tine pe fereastra sau in gradina, la semi-umbra. Se uda abundent, iar la 3-4 saptamani se administreaza ingrasaminte minerale lichide pentru plante cu flori (1g / 1 litru apa). Se poate folosi si mustul de balegar diluat (1:10). In septembrie, plantele se reintroduc in sere sau in camere.



Transplantarea se face la 2-3 ani, dupa inflorire, avand grija ca radacinile sa nu se rupa. Substratul folosit este format din: 1/3 pamant de gradina sau de telina, 1/3 mranita, 1/3 pamant din frunze.

Se recomanda inlocuirea anuala, primavara, a pamantului de la suprafata, cu pamant de frunze. Stagnarea apei in sol poate produce putrezirea radacinilor.