Care este cheia succesului pentru udarea plantelor?

Speciile Ficus benjamina, Dracaena, Spathiphyllum, Philodendron sau alte plante de interior iubesc apa, atata vreme insa cat aceasta nu este administrata in cantitati...

Speciile Ficus benjamina, Dracaena, Spathiphyllum, Philodendron sau alte plante de interior iubesc apa, atata vreme insa cat aceasta nu este administrata in cantitati exagerate.

Atunci cand aceasta limita se depaseste, plantele iti transmit un strigat de ajutor... Udarea in exces reprezinta unul dintre motivele de top 3 sau 4 pentru care plantele nu reusesc sa supravietuiasca in spatiile de locuit sau in interioarele de alte tipuri.

Udarea in exces poate duce la moartea plantei, insa exista si o alta fateta a acestei monede - faptul ca planta sau solul nu sunt udate in mod corespunzator si constiincios.

In momentul in care solul devine saturat de apa si aceasta tot picura sau curge din vas prin gaurile special prevazute ale ghiveciului, este firesc ca solul sa se mentina umed.

Radacinile se pot vesteji, ofili sau chiar putrezi din cauza unei cantitati prea mari de apa, insa este preferabil sa se pastreze o anumita umiditate a pamantului.



prea multa apa poate dauna radacinilor plantei;
este necesara o suplimentare cu apa, intr-o cantitate suficienta, adaptata nevoilor plantei si dimensiunilor vasului sau ghiveciului in care aceasta este pastrata;
ritmul de udare a plantei este posibil sa sufere modificari si adaptari pe parcursul anului;
udarea plantelor de interior nu reprezinta o operatiune dificila si este un proces care poate fi invatat.



Intereseaza-te mai mult de umiditatea existenta in sol, in loc sa te preocupe neaparat reducerea cantitatii de apa administrata plantei.

Spre exemplu, in loc sa uzi planta saptamanal, urmareste in cat timp solul din ghiveci se usuca si se "strange" pana la un anumit nivel al vasului. Foloseste acest semn pe post de masura pentru udarea plantei.

Fiecare planta are propriul necesar de apa si propriile nevoi de udare. Totusi umezeala solului trebuie mentinuta. Iar cand spunem "umezeala", nu ne referim la apa in exces...

Exista tendinta ca, la udarea plantelor, apa sa fie turnata intr-un singur colt al ghiveciului (in ideea ca apa se va infiltra in tot solul, lucru care depinde totusi foarte mult si de componenta pamantului de flori) sau in marginea exterioara a vasului in care se afla planta (aceasta in cazul in care ghiveciul este amplasat intr-un loc greu accesibil sau in care planta are foarte multe frunze la baza tulpinii).

Varianta optima de udare este de a turna apa pe intreaga suprafata a solului, astfel incat treimea superioara a solului sa fie imbibata de apa si solul sa se mentina umed.
In ceea ce priveste vasele de mici dimensiuni, udarea solului intr-un singur colt poate fi o alternativa acceptata, insa nu si in cazul ghivecelor de dimensiuni mai mari.

Apa se infiltreaza mai repede in pamant daca solul ii opune mai putina "rezistenta". Daca solul devine extrem de uscat, va fi foarte dificil sa fie udat in mod eficient. Ai observat vreodata faptul ca pamantul uscat aproape ca respinge apa?...

Atunci cand incepi operatiunea de udare a plantelor de interior, foloseste o stropitoare, deoarece capatul acesteia, asemanator unei duze de dus, va ajuta la dispersarea apei pe intreaga suprafata a solului si nu doar intr-un singur loc, asigurand in acest fel necesarul de apa al plantei, precum si mentinerea umezelii solului.