Bonsaiul, frumuseţe în miniatură

Realizarea bonsailor este o adevărată artă, dezvoltată de-a lungul a mii de ani în China şi Japonia. Bonsaii nu sunt altceva decât copaci sau arbuşti în miniatură, dar dificultatea cu care sunt obţinuţi le sporeşte farmecul şi ne determină să îi preţuim la adevărata valoare.
Realizarea bonsailor este o adevărată artă, dezvoltată de-a lungul a mii de ani în China şi Japonia. Bonsaii nu sunt altceva decât copaci sau arbuşti în miniatură, dar dificultatea cu care sunt obţinuţi le sporeşte farmecul şi ne determină să îi preţuim la adevărata valoare.  
 
 Dacă este ingrijit corespunzător, bonsaiul tău poate trăi foarte mulţi ani, asemenea unui copac în toată regulă. Iar pe măsură ce "îmbătrâneşte", bonsaiul va arăta tot mai bine, semănând din ce în ce mai mult cu corespondentul său mult mai mare din natură.

 

 Udarea

 
 Nu neglija udarea bonsaiului. Pune-i apă de fiecare dată când pământul pare uscat şi nu lăsa substratul niciodată să se usuce complet între două udări.
Dacă bonsaiul tău stă în plin soare câteva ore pe zi, îl poţi uda zilnic.


Udarea variază în funcţie de dimensiunile vasului, tipul de sol şi specia de bonsai pe care o ai. Pentru început, este recomandat să foloseşti un hidrometru, care îţi va permite să măsori umiditatea din pământ şi astfel să îi oferi copăcelului tău miniatural exact cantitatea de apă de care are nevoie.
 
Pentru că vasele sunt joase şi pământul este puţin, apa se toarnă cu grijă, puţin câte puţin, până când începe să curgă în recipientul de desubt.

 

 Umiditatea

 
 Pe timpul iernii, când umiditatea din interiorul locuinţelor scade mult din cauza sistemelor de încălzire moderne, oferă-i bonsaiului un plus de umiditate aşezându-l pe o tavă joasă, în care ai pus pietriş. Toarnă puţină apă în tavă, astfel încât pietrele să fie în permanenţă umede.

 
 Pe măsură ce apa din tavă se evaporă, bonsaiul va beneficia de umiditatea de care are nevoie.
 

 Fertilizarea

 
 Fertilizarea este importantă pentru ca bonsaiul să se păstreze frumos şi sănătos. Pentru că are la dispoziţie o cantitate atât de mică de pământ, este necesară refacerea periodică a concentraţiei de nutrienţi.  

 
 Este potrivit orice tip de lichid fertilizator universal, cu condiţia să foloseşti jumătate din concentraţia recomandată pe ambalaj. Fertilizarea se face o dată pe lună, cu excepţia iernii. Bonsaiul reactioneza bine şi la fertilizatorul aplicat prin pulverizarea pe foliaj.
 

 Tunderea

 
 Tunderea bonsaiului îţi permite să îi păstrezi dimensiunile reduse. Taie ramurile proaspăt crescute, dar nu în întregime.
Acestea sunt esenţiale pentru sănătatea bonsaiului şi nu trebuie niciodată îndepărtate în totalitate.

 
 Copacii tropicali şi subtropicali folosiţi ca bonsai au nevoie de o curăţare ceva mai intensă de-a lungul anului. Pentru că fiecare copac are o rată specifică de creştere, trebuie să adaptezi tunderea la nevoile bonsaiului tău.
 

 Replantarea

 
 Majoritatea bonsailor au nevoie de replantare, mai ales când rădăcinile au umplut vasul. De asemenea, necesitatea unui sol proaspăt şi stimularea creşterii compacte a rădăcinilor sunt alte două motive.

Replantarea se poate face la doi, trei ani pentru copacii care îşi schimbă foliajul, şi la patru sau cinci ani pentru cei veşnic verzi.

Replantarea se face vara.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă