Poti crea o atmosfera deosebita in locuinta sau gradina, plantand flori de sezon, parfumate si/sau colorate, care suporta bine caldura, sunt rezistente si necesita multa apa doar atunci cand temperaturile urca serios. Ce iti trebuie pentru a te bucura de un curcubeu de flori? Ghivece, seminte, un sol potrivit si multa vointa! Iata care sunt soiurile de plante pe care le poti gazdui vara, in functie de luna si colorit:
Iunie - un "paradis" alb
Pentru a te bucura de un iunie "inflorit", este indicat sa plantezi anumite specii de plante incepand din aprilie - mai, cel tarziu. Flori precum garofita, petuniile sau craitele infloresc, de regula, din mai pana in octombrie - astfel vei fi sigura ca te vor incanta cu frumusetea lor pe toata durata verii.
Foloseste-ti creativitatea si impune o tema coloristica, alegand toate plantele pentru o anumita incapere in acelasi ton de culoare - de exemplu, numai flori albe. Daca vei planta doar flori albe, ai mare grija la ghivece! Fereste-te de cele albe sau in nuante pale, care ofera un decor "de spital". Pentru a pune in valoare eleganta florilor albe si a da o nota de rafinament locuintei tale, alege ghivece deosebit sculptate, toate in acelasi ton de culoare. Poti opta pentru culori bine definite, mai putin pentru cele inchise sau stridente.
Vara ofera o paleta larga de plante cu flori albe, din care poti alege si care te vor cuceri definitiv:
- Iasomia: Are flori placut mirositoare si infloreste incepand din mai. Este necesar sa-i schimbi des pamantul, replantarea facandu-se in pamant afanat. Vara este anotimpul ideal pentru inflorirea iasomiei, deoarece aceasta planta are nevoie de multa lumina.
- Margareta: A treia cea mai "taiata" floare din lume, dupa trandafir si garoafa, margareta este o planta perena, care prefera solul bine drenat, fertilizat si locurile insorite. Infloreste pe toata perioada verii.
- Muscatele: Se numara printre cele mai raspandite si apreciate plante de apartament. Sunt mari iubitoare de soare si necesita o udare moderata. Este esentiala curatarea periodica a muscatelor de frunzele uscate si replantarea intr-un sol moale.
- Petuniile: Infloresc pe toata perioada verii, odata ce au fost plantate inca de primavara. Trebuie udate moderat. Petuniile se deschid in special seara, raspandind un miros foarte placut.
Iulie - galben "solar"
Iulie este luna lui Cuptor, si dupa cum spune si numele, canicula se afla "la ea acasa". In luna iulie, plantele sunt o adiere de aer proaspat pentru locuinta ta, dar si o pata de culoare. Alege galbenul ca motiv floral pentru apartamentul tau, pentru a-ti da energie si a te binedispune!
Daca ai rabdare si esti indemanatica, iti poti confectiona singura aranjamentele florale: ai nevoie doar de mici cosulete, vase de ceramica sau sticla, un burete special imbibat cu apa (il gasesti in magazinele de specialitate), fire de iarba, fundite, pietricele si, bineinteles, floricele galbene! Nu exista metoda mai placuta de a-ti folosi creativitatea si de a obtine efecte spectaculoase, sub forma unor aranjamente atractive si pline de culoare.
Daca preferi sa cumperi flori in mod regulat, pune-le intr-o vaza deosebit lucrata (doar flori de un singur tip!) si da-i o nota eleganta, infasurand o mica panglica de satin in jurul ei. Poti pune vaza oriunde in casa, mai putin in baie sau bucatarie - in baie nu vor avea suficienta lumina, iar in bucatarie sunt preferabile ghivecele asezate pe pervazul geamului.
Iata cateva dintre cele mai frumoase specii de plante cu flori galbene:
- Begoniile: Este o planta minunata pentru a-ti infrumuseta caminul. Infloreste foarte bine vara, insa nu trebuie lasata in plin soare. Pe timp de canicula, necesita o udare mai intensa, dar, in general, iubeste umiditatea moderata.
- Galbenelele: Pot fi plantate in zone insorite, preferand solul drenat. Te vor bucura de primavara pana toamna cu florile lor, atat timp cat vei avea grija sa le uzi frecvent.
- Lamaiul: Este un arbust care are nevoie de caldura, dar si lumina, pentru a inflori si a face fructe. Aceasta specie de citrice trebuie sa poata respira, de aceea evita sa amplasezi lamaiul intr-un ghiveci de plastic.
August - rosu "de foc"
Rosul este culoarea iubirii si a pasiunii. Poti obtine un efect foarte interesant daca alegi, pe langa plante cu flori de culoare rosie, si cateva plante ornamentale, fara flori. Imbina armonios cele doua tipuri de plante, cupolele rosii contrastand astfel cu "oaza verde".
O alta ideea care te-ar putea atrage ar fi amplasarea unor petale rosii (pot fi de lalea sau trandafir) intr-un bol transparent de cristal, umplut cu apa. Adauga cateva lumanarele mici parfumate, albe sau rosii, in vas, pentru un efect sporit. Avantajul in aceasta situatie este ca bolul poate fi amplasat, cu exceptia bucatariei, oriunde in casa ta.
Daca iti plac plantele cu flori rosii, iata cateva exemple:
- Trandafirul chinezesc: Poate inflori tot anul, daca dispune de anumite conditii. Prefera umiditatea ridicata si caldura, care favorizeaza aparitia florilor, iar replantarea se face in pamant cu argila.
- Carciumaresele: Aceste plante infloresc din iunie pana toamna. Se pot planta pe un sol drenat, necesitand a fi udate moderat.
- Azaleea: Este recunoscuta drept o planta pretentioasa, care necesita o ingrijire speciala. Asigura-i un sol hranitor, poros, usor umed, fiind necesar sa-i pulverizezi zilnic apa pe frunze. Iubeste lumina, dar nu si soarele, de aceea, evita sa o tii intr-un loc in care poate veni in contact direct cu razele acestuia.
Comentarii (5)
da florile sint pasiunea mea.am gradina plina cu flori si tot nu trec prin piata sa nu mai cumpar cite unapt caraman florile care le place soarele sint ; primavara lalele zambile margarete care daca le pui de toamna primavara foarte devreme infloresc vara ciirciumareasa craitele dalii iar toamna frumoasele crizanteme as vrea sa am o prietena de suflet care sa fie iubitoare de flori
as vrea niste idei pentru decorarea balconului cu flori multe si care nu sunt sensibile si tin pana toamna tarziu
va rog sa imi dati un sfat,nu stiu ce flori sa cumpar pentru gradina rezistente la soare,pe care sa le pot pune si in vaza.
Asta cu timpul a devenit ceva la moda. Oare chiar nu mai avem timp nici macar 20 min de noi? De sufletul nostru? Si eu provin dintr-o familie iubitoare d eflori si pana sa ajung in Franta unde femeile muncesc cot la cot cu barbatul de la 9 dim pana la 18 seara si fac cate o ora si jum pe drum numai dus plus intors, am zis ca ce imi trebuie flori. dar aici vezi la orice balcon cate o pata de culoare. Am incercat si eu si crede-ma ca doar o ora petrec pe sapt cu ele. Atat. Si sunt superbe. Nu am copii dar cand le vad zis ca sunt copii mei. Si daca au rezistat si au si inflorit in 2 luni de acum pot fi si mama. Deci incearca macar o flaore, o muscata, si ai sa vezi ca te prinde in mreajele ei.
Nu stiam cum se asorteaza florile cu anotimpul. E adevarat ca nu sunt o mare pasionata a plantelor casnice, dar cred ca este un articol care se preteaza pentru o doamna care isi cauta linistea printre petale. Fiind in iunie, ma regasesc in iasomie, dar mai mult sa o admir decat sa o ingrijesc. Poate mi-ar prinde bine un articol (scuzati indrazneala, dar poate nu sunt singura in situatie) despre cum se cultiva si infloreste dragostea pentru plante, cum se conserva in timp si cum se invata. Provin dintr-o familie iubitoare de flori - bunica are gradina plina de muscate, mama este pasionata de cactusi, iar fratele meu are un lamai - si cu toate acestea eu nu am rabdarea si nici timpul pentru o astfel de relatie de lunga durata... Cum imi recomadati sa "fabric" pasiunea pentru plante?
Posteaza comentariu