Afla cum ingrijesti plantele de apartament primavara!

Exista multe plante anuale care pot trai in jardiniere, iar un criteriu de alegere ar fi coloritul. Ca sa aduci lumina unui aranjament de flori, opteaza pentru galbenul sanvitaliei, craitelor sau gurii leului sau pentru portocaliul galbenelelor, caltunasilor si macilor irlandezi.

Pentru rosu, ai la dispozitie petunia, tutunul oriental, salvia si cuphea, iar pentru albastru opteaza pentru lobelia, verbinele, browalia, centaurele, nu-ma-uita sau nigella. Nu uita nici frunzele alb-argintii, precum ale cinerariei, care indulcesc culorile vii ale celorlalte flori din vas. La toate acestea se adauga singura specie care se acomodeaza la umbra: impatiens, cu flori multiculore.

Plantele perene care au iernat in casa (muscatele, cercelusii, begoniile etc.) pot face si ele parte din aranjamentele de vara.

Luna martie este potrivita pentru a taia scurt tijele plantelor care au iernat in casa.

Masoara 10-15 cm de la baza tijei, apoi taie deasupra urmatoarei frunze. Elimina crengutele uscate sau bolnave. Afaneaza suprafata pamantului din ghiveci folosind o furca miniaturala. Adauga un pic de mranita proaspata, putin ingrasamant granulat, uda-le moderat si scoate-le din casa dupa 15 mai.  

Pamantul de flori gata preparat, pe care il cumperi din florarii sau hipermarketuri, este o solutie cat se poate de buna si practica. El contine, de obicei, mranita de frunze, turba si pamant de gradina, in proportii egale. Pune in jardiniera si granule care retin apa, precum si ingrasaminte.

"Toate ingrasamintele contin, in special, azot, fosfor si potasiu, fiecare avand un rol determinant in viata plantelor.
Azotul favorizeaza dezvoltarea frunzelor, fosforul stimuleaza inflorirea si creste rezistenta plantei fata de boli, iar potasiul influenteaza formarea fructelor si calitatea lor. Pe langa aceste elemente, in compozitia produselor de fertilizare pot apare si magneziul, vitamine si oligoelemente (fier, cupru, bor)"
, explica Petronela Comanescu, biolog.

Atunci cand vrei sa plantezi o floare in jardiniera, asigura-te ca fundul acesteia este gaurit. In caz contrar, poti sa faci cateva gauri de 1 cm diametru, operatia fiind obligatorie pentru evacuarea apei in exces. Apoi, pune pe fundul vasului bile de argila expandata, pentru drenaj.


Umple jardiniera pe jumatatea cu pamant de flori cumparat sau prepara-l amestecand cantitati egale de mranita, pamant din gradina si turba. Pune plantele din ghiveci si spatiaza-le bine. Umple cu acelasi amestec locul ramas intre plante, asigurandu-te ca radacinile sunt bine acoperite si taseaza putin, fara sa apesi prea tare, apoi uda bine.

Atentie! Primavara, uda plantele din jardiniere de 2-3 ori pe saptamana, iar vara zilnic. Din iulie pana in septembrie, adauga ingrasamant lichid diluat, la fiecare 15 zile. Inainte sa uzi, verifica daca pamantul este uscat la suprafata. Daca este uscat, poti uda planta fara grija; in cazul in care pamantul este inca ud, mai asteapta o zi, doua, pentru ca apa in exces poate dauna plantelor. 

Articolul a fost realizat si cu ajutorul cartii "ABC-ul ingrijirii plantelor - etapa cu etapa", aparuta la Editura House of Guides

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod