Cunoscute si sub numele de mirodeniile lumii europene, plantele aromatice reprezinta un bun punct de plecare atunci cand trasezi toate detaliile necesare unei bune organizari a gradinii.
Aceste ierburi sunt extrem de importante si des folosite la prepararea diferitelor mancaruri, conferind o savoare si un gust deosebite minunilor tale gastronomice.
De asemenea, plantele aromatice sunt esentiale pentru definirea diferitelor spatii ale gradinii, pentru alungarea insectelor daunatoare, precum si pentru incurajarea cresterii si dezvoltarii altor plante.
difera de alte ierburi aromatice populare in bucataria oricarei femei, avand o preferinta pentru umezeala si pentru solul bogat in nutrienti.
Este o planta anuala care se cultiva in special vara, avand nevoie de lumina soarelui. Nu uita ca busuiocul este sensibil la frig, tocmai de aceea este recomandabil sa eviti temperaturile scazute, pentru buna sa dezvoltare.
este o planta aromatica cu gust iute, originara din regiunea tropicala a Asiei si inrudita cu patrunjelul. Are nevoie de caldura si de foarte multa apa in sezonul de crestere, respectiv vara.
Aceasta planta tinde sa produca foarte multe seminte, tocmai de aceea asigura-te ca ai achizitionat o specie care nu produce seminte prematur.
este o planta celebra pentru parfumul sau patrunzator si este "disponibila" in foarte multe varietati, gusturi si arome.
Menta se inmulteste din abundenta, astfel incat este necesar sa ii restrictionezi mediul si conditiile de dezvoltare.
si sunt ierburi foarte asemanatoare, motiv pentru care sunt foarte des confundate. Pentru a face diferenta intre cele doua, este bine de stiut faptul ca sovarvul are o aroma mai slaba decat oregano. Oricare dintre aceste plante poate fi folosita cu succes in preparate specific mediteraneene.
este o planta folosita cu generozitate in gastronomie, dar foarte multe "membre" ale familiei Salvia, din care face parte si aceasta mirodenie, pot fi folosite cu incredere si in domeniul cosmetic.
Ca regula generala, tine cont de faptul ca ierburile aromatice au nevoie de foarte mult soare (cel putin sase ore pe zi) si o foarte buna scurgere a apei in exces.
O mare parte dintre plantele aromatice, cum ar fi oregano, rozmarin si cimbru, sunt originare din zona dealurilor stancoase mediteraneene, unde radacinile lor gaseau adapost de soarele fierbinte si aerul uscat in crapaturile stancilor sau sub bolovani.
Cele mai multe dintre aceste specii nu sunt foarte pretentioase in ceea ce priveste fertilizarea pamantului, insa este recomandabil ca pamantul sa fie imbogatit si vitaminizat inainte de a aseza un strat gros de compost si ingrasamant natural, pentru cultivare.