De cativa ani, canicula ne da batai de cap in fiecare vara. Pentru ca este un efect direct al incalzirii globale, folosirea iresponsabila a aparatelor de aer conditionat nu va face altceva decat sa agraveze problemele de mediu, dand nastere unui cerc vicios.
Pe langa acest aspect deosebit de important, folosirea excesiva a aparatului de aer conditionat are un efect destul de grav si asupra bugetului familiei tale pe timpul verii, cand facturile la energie electrica pot ajunge la sume impresionante.
Gesturi simple si eficiente te pot ajuta sa pastrezi aerul din locuinta ta la o temperatura adecvata in cele mai fierbinti zile de vara, fara sa cheltuiesti o avere, protejand in acelasi timp mediul. Iata cateva sugestii:
Umiditate mai scazuta
Umiditatea face ca aerul sa para si mai fierbinte. Pentru a mentine o temperatura joasa, este necesar sa reduci, atat cat este posibil, umiditatea din locuinta ta.
Acest procedeu simplu, realizat numai cu ajutorul unui aparat de mici dimensiuni si deloc costistor, numit dezumidificator, mentine aerul respirabil. Pe de alta parte, reducerea umezelii din baie si bucatarie previne aparitia igrasiei si mucegaiului.
Protectie pentru ferestre
Plaseaza pe ferestre folii de protectie solara si termica. Acestea reduc nivelul de caldura care patrunde prin ferestre, dar trebuie sa iei in calcul si faptul ca vei avea mai putina lumina in incaperi.
Foloseste folii detasabile, pe care sa le indepartezi cu usurinta atunci cand ai nevoie de lumina. Poti alege si foliile simple din aluminiu pentru ferestrele de mari dimensiuni, precum cele de la balcoane sau verande.
Ventileaza aerul
Ventilatoarele portabile sunt o alternativa economica pentru aparatele de aer conditionat, dar nu sunt la fel de eficiente. Eficienta ventilatorului creste daca alegi un ventilator pentru tavan. Acesta accelereaza circulatia aerului in incapere si ii reduce temperatura cu pana la 3 grade.
Planteaza acum pentru a te bucura de racoare in viitor
Vegetatia inalta este cea mai simpla metoda naturala de reducere a temperaturii unei locuinte pe timpul verii. O perdea de copaci in fata casei reduce considerabil temperatura interioara. Daca te hotarasti sa plantezi copaci in apropierea locuintei tale, alege-i pe cei cu un foliaj bogat precum tei, plop, castan, dar poti alege si pomi fructiferi precum cires, visin sau cais.
Daca locuiesti la bloc, trebuie sa stii ca asociatia de locatari are dreptul sa ceara Administratiei Domeniului Public din orasul/sectorul de care apartine imobilul, material saditor oferit gratuit (arbori si arbusti decorativi), dar si toaletarea copacilor existenti.
Lasa racoarea sa intre in casa
In zilele caniculare de vara, cele mai scazute temperaturi se inregistreaza dimineata, inainte de rasaritul soarelui. Acum este momentul sa aerisesti casa si sa lasi aerul racoros sa patrunda.
Chiar si dupa apusul soarelui, aerul se mentine fierbinte dupa o zi caniculara pentru ca pamantul, zidurile si asfaltul degaja caldura acumulata pe toata durata zilei. Spre sfarsitul noptii acestea se racesc si permit si racirea aerului.
Daca locuiesti la casa, poti accelera racirea stropind cu apa rece acoperisul si terenul din apropierea casei.
Plante agatatoare - cortina pentru casa ta
Perdelele din plante agatatoare reduc temperatura interioara a unui imobil prin protejarea peretilor de razele directe ale soarelui si reusesc sa reduca fluctuatiile de temperatura cu pana la 50%. Printre cele mai eficiente plante in acest sens sunt iedera si vita de vie.
Pentru ca tencuiala casei sa nu fie afectata de planta, foloseste spaliere pe care sa o dirijezi.