Deseori te atasezi de lucrurile pe care nu le mai folosesti de mult timp, doar pentru faptul ca ai dat "bani grei" pe acestea... Dar care este valorea unui costum de firma, de exemplu, care atarna pur si simplu in dulapul tau, se invecheste si se prafuieste in fiecare an? Zero.
Doneaza acel costum si, pentru persoana care il poarta la un interviu, de exemplu, si, sa spunem, obtine slujba, s-ar putea sa valoreze enorm.
Poate nu stiai, dar sunt multe persoane care au nevoie de "nimicurile" tale, de la carti pana la imbracaminte si obiecte gospodaresti. Gandeste-te! Le daruiesti cuiva care are mai multa nevoie de ele decat ai tu...
Daca iti este teama sa renunti la un lucru, incearca, totusi, sa o faci! Stiai ca renuntarea propriu-zisa la posesiuni materiale te poate ajuta sa treci cu usurinta peste multe sentimente negative (vinovatie, invidie etc.)?
Eventual, adopta regula "unul vine, altul pleaca".
Actioneaza imediat!
Incearca sa iei decizii cat mai repede. Daca iti ia mai mult de 60 de secunde sa hotarasti daca pastrezi un lucru, inseamna ca nu ai intr-adevar nevoie de el. Odata ce ai decis sa renunti la obiecte, scoate-le din casa cat mai repede cu putinta.
Cand iei decizii in privinta lucrurilor cu valoare sentimentala, hotaraste-te sa le pastrezi doar pe cele ce iti starnesc amintiri placute. Daca renunti la un astfel de obiect, util ar fi sa faci cateva fotografii, sa le indosariezi intr-un album foto si sa le pastrezi ca amintire. Vei economisi foarte mult spatiu in acest fel.
Petrecerea cadourilor
Totusi, daca vrei ca aceste lucruri sa ramana in "familie", o idee ar fi planificarea unei petreceri a cadourilor, destinata obiectelor ce sunt facute sa fie "mostenite", pe care nu vrei sa le arunci la cosul de gunoi. Invita rudele si prietenii pentru a-si alege lucrurile pe care si le doresc.
Tu controlezi lucrurile si nu invers
Nu uita acest fapt si redobandeste controlul asupra spatiului si a aceea ce importa cu adevarat. Gandeste-te cat de mult ar putea ajuta aceste lucruri pe cineva aflat in nevoie.
O femeie are, in medie, 40 de perechi de incaltaminte. Un barbat are cam 10 perechi. Tu cate ai? Daca numarul perechilor depaseste media, renunta la cei pe care nu ii mai porti si doneaza-i. Cineva, undeva, poate ca are cu adevarat nevoie de ei.
Cand redecorezi baia sau cumperi asternuturi noi pentru pat, nu lasa lucrurile vechi sa ocupe spatiu pretios in dulapuri pentru urmatorii cinci ani. Doneaza-le acum si acorda si altora sansa de a se bucura de o redecorare!
Si copiii te pot ajuta...
Chiar inainte de Craciun sau a zilelor de nastere, cere copiilor tai sa doneze jucariile, cartile si hainele pe care nu le mai folosesc sau nu le mai sunt pe plac. Ajuta-ti copiii sa se obisnuiasca cu aceasta idee facandu-i sa inteleaga ca darurile de anul trecut ar putea fi anul acesta niste cadouri minunate pentru unii copii care nu au parte de daruri.
Solutii? Exista destule
Cu un singur click, poti ajuta pe cei care nu au prea multe posibilitati materiale. Site-ul donatiionline.ro iti ofera cateva adrese de ONG-uri, asociatii caritabile si fundatii din diferite orase care se ocupa de colectarea de haine.
Poti merge si la biserica din cartierul tau pentru a te interesa daca accepta donatii pentru cei aflati in nevoi. Si centrele de plasament reprezinta o solutie pentru donatiile tale sau intra pe site-ul Cerseste.ro.
Totusi, daca doresti sa primesti ceva in schimbul produselor care nu iti mai sunt de folos, poti deschide o colaborare cu un magazin second-hand sau apeleaza la comertul online.