Cat dureaza viata unei foi de hartie? Proportional cu valoarea continutului sau. O carte poate dura sute de ani, intr-adevar, dar ce ne facem cu foile de zi cu zi, pe care le nu le pretuieste nimeni, pe care nimeni nu le pastreaza? Viata lor dureaza uneori cateva secunde, cat “dam un print” si constatam ca nu era chiar ce ne doream, ca am facut o greseala de tipar, ca totul e in regula si gata. Foaia ajunge mototol, la cosul de gunoi. A doua zi, un gos proaspat golit ne asteapta cu gura cascata, sa-l hranim cu alte hartii.
Ce se intampla cu toate aceste foi? Ajung in gropile de gunoi de la marginea oraselor, unde se descompun incet la soare. Pe langa faptul ca gropile de gunoi au capacitati limitate (cine s-a uitat la filmul Wall-E, stie), biodegradarea hartiei este foarte periculoasa pentru mediu. In timpul acestui proces, hartia elibereaza metan, un gaz cu contributie majora la efectul de sera, cu o capacitate de incalzire globala de 21 de ori mai mare decat dioxidul de carbon.
Daca vorbim si de complicatul proces al producerii hartiei, lucrurile devin si mai grave. De exemplu, pentru fiecare tona de hartie reciclata, se economisesc cel putin 30.000 de litri de apa, 3000-4000 KWh (electricitate suficienta pentru consumul anual al unei case cu 3-4 camere) sau 95% din poluarea aerului.
Ce putem face concret?
- Putem printa pe ambele parti ale hartiei
- Putem alege sa printam numai acele documente absolut necesare
- Putem cumpara hartie reciclata – are aceeasi calitate cu hartia normala, iar pretul nu difera foarte mult
- Ne putem convinge colegii sa faca acelasi lucru