Cand iti cumperi o masina, unul dintre primele lucruri pe care vrei sa le stii despre ea este cat consuma. La fel si in cazul unui frigider, al unui aparat de aer conditionat, masina de spalat sau oricare alt tip de aparat electrocasnic.
Este si normal sa se intample asa, pentru ca un consum mare de energie iti da facturile peste cap si se transforma intr-o gaura neagra in bugetul familiei. Nu este de mirare ca alegem adesea produse mai scumpe, dar care au un consum energetic redus.
Ce este certificatul energetic?
Cunoasterea consumului energetic al unei case sau al unui apartament reprezinta o informatie nepretuita, de care trebuie sa tii cont atunci cand o cumperi sau o inchiriezi. Cu toate acestea, putini sunt cei care se intereseaza de consumul energetic al unei locuinte, aici incadrandu-se consumul de energie pentru incalzire, apa calda, iluminare si ventilatie.
Pentru a corecta aceasta situatie, Uniunea Europeana a impus ca o cladire sau locuinta sa nu mai poata fi vanduta sau inchiriata fara existenta unui certificat care sa ii ateste consumul energetic. Acesta se numeste certificat energetic si este obligatoriu si in tara noastra, incepand cu acest an.
Certificatul energetic poate fi eliberat de un auditor energetic autorizat si va fi obligatoriu numai daca vrei sa vinzi sau sa inchiriezi casa. Certificatul este eliberat in 2 - 3 zile, costul pentru intocmirea lui variaza intre 100 si 300 de euro pentru un apartament, in functie de suprafata, iar suma este suportata de proprietar. Certificatul energetic este valabil 10 ani de la data intocmirii.
Graficele certificatelor energetice ale cladirilor sunt asemanatoare cu clasele de consum ale aparatelor electrocasnice. A si B indica un consum scazut de energie, C si D unul mediu, iar E, F si G un grad ridicat. In cadrul evaluarii energetice sunt incluse consumul de energie pentru incalzire, apa calda, iluminare si ventilatie.
Incalzirea locuintei, "devoratorul" de fonduri
De cele mai multe ori, cel mai costisitor aspect in ceea ce priveste consumul energetic este legat de incalzirea unei locuinte.
"Un apartament aflat in clasa energetica A va avea facturi la incalzire cu 80% mai mici decat unul din clasa G", a declarat pentru hotnews.ro Emilia-Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici.
La intocmirea unui certificat energetic, auditorul va incadra locuinta intr-una din clasele energetice si va recomanda implementarea unor modificari menite sa reduca din consum. In cazul pierderii de caldura, cea mai simpla solutie este izolarea termica.
Un apartament cu 2 camere dintr-un bloc din Romania consuma de doua ori mai multa energie termica decat un apartament din alte tari europene, iar reabilitarea termica a unui bloc poate reduce factura de intretinere pe perioada iernii cu pana la 40%, potrivit specialistilor MDRL. Iata alte sfaturi pentru reducerea costurilor la energie propuse de specialistii MDRL:
Aeriseste economic
Pentru a economisi energie, aeriseste mai des, pe o perioada scurta de timp si cu fereastra larg deschisa, in loc sa lasi fereastra deschisa mult timp. Cat aerisesti, redu nivelul de temperatura din casa daca folosesti un termostat.
Nu bloca sursele de caldura
Uscarea hainelor pe calorifer sau alte surse de caldura este o decizie care cantareste greu pe factura. La fel se intampla si in cazul in care folosesti o masca pentru calorifer sau perdele si draperii lungi. Acoperirea corpurilor de incalzit impiedica propagarea eficienta a caldurii in incapere si poate reduce pana la 20% din caldura emanata.
Caldura pe timp de noapte
In timpul noptii, ai grija ca perdelele, draperiile sau jaluzelele sa nu acopere sursele de caldura. Pune in spatele caloriferelor folie argintie reflectorizanta, care te va ajuta sa reduci cu aproximativ 4% costurile de incalzire.
Regleaza temperatura
Dispozitivele cu termostat de reglare a caldurii iti permit sa reduci consumul de energie pe timpul noptii sau atunci cand pleci de acasa, ceea ce te va ajuta sa ai facturi mai mici.
Dus in loc de baie
Baile lungi in apa fierbinte iti afecteaza negativ sanatatea si iti reduc drastic si bugetul. Pentru a face baie, costurile de incalzire sunt de aproape 4 ori mai mari decat cele pentru un dus, cu conditia sa nu faci dusuri extrem de lung.