Dieta unei mămici în devenire: alimentaţia bio, mai bogată în nutrienţi

Legumele şi fructele crescute organic conţin mai multe vitamine vitale în perioada prenatală dar şi în creşterea bebeluşului.

În ultimii ani, societatea pare să fi devenit din ce în ce mai conştientă de efectele nocive pe care le produce consumul de Organisme Modificate Genetic. În plus, majoritatea dintre ele provin din culturi pline de pesticide şi de chimicale, multe dovedite drept periculoase, prin studii.

Consumate în mod constant, chiar şi în cantităţi mici, ele au efecte devastatoare asupra organismului uman. În Europa, 19 ţări au interzis cultivarea produselor modificate generic, bazându-se pe studiile realizate care aduc în discuţie efectele negative atât pentru sănătate, cât şi pentru mediu, se arată într-un material de analiză realizat de Republica BIO, primul magazin online ce comercializează exclusiv produse bio.

De ce ar trebui consumatorii să opteze pentru alimente certificate ecologic şi de ce beneficii se pot bucură viitoarele mămici, atunci când optează pentru o dietă organică atât în perioada prenatală, în sarcina, cât şi ulterior pentru bebeluş şi pentru întreagă familie? ”Există studii în care s-au comparat legume şi fructe crescute organic şi convenţional şi s-a observat o creştere cu 10-30% a nivelului de fitonutrienti în cazul celor bio.

Vitamina C, antioxidanţii şi acizii fenolici tind să fie în cantităţi mai mari în alimentele organice, cu 60-80%”, explică Ciprian Stancu, fondator Republica BIO.

Un alt studiu realizat în 2011, în Anglia, arată că există o diferenţa majoră la nivel de sănătate între agricultură bio şi cea convenţională. De exemplu, nivelul crescut de nitrogen, care se regăseşte de obicei că substanţă utilizată în practicile agriculturii convenţionale, reduce capacitatea plantei de a sintetiza vitamina C şi alte vitamine. Studiul a mai demonstrat că o dietă bazată pe fructe şi legume organice este asociată cu o creştere de până la 12% a nivelului de nutrienţi ingeraţi.
Acesta este un exemplu care evidenţiază beneficiile alimentaţiei organice fără să aducă încă în discuţie şi pesticidele.

Un alt avantaj al consumului alimentelor organice este faptul că acestea nu sunt stropite cu subtante periculoase. Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea RMIT a scos la iveală că o dietă organică urmată pe durata unei săptămâni, a scăzut nivelul de pesticide în corpul adulţilor cu până la 90%. ”Am ajuns de la o populaţie destul de sănătoasă la niveluri crescute de cancer, defecte din naştere şi multe alte boli care în urmă cu zeci de ani nici nu existau.
Studiile leagă pesticidele de numeroase tipuri de boli şi e bine de ştiut că riscul de a găsi pesticide este de până la 17,5 ori mai mare în alimentele convenţionale decât în cele organice”
, mai adaugă Ciprian Stancu.

Organic sau convenţional în sarcină?


Organismele modificate genetic nu au o vechime atât de mare, fiind introduse pe scară largă în mjurul anilor '80. Motiv pentru care efectele pe termen lung ale consumului lor în alimentaţie nu se văd încă în totalitate, iar studii care să fi cercetat expunerea la OMG nu există decât în limita acestor ani vechime.