Dacă te-ai întrebat mereu ce ar conţine sucurile pentru copii, află că acestea sunt adevărate bombe pentru sănătatea celor mici.
S-au analizat 35 de sucuri pentru copii
Potrivit unui studiu privind calitatea băuturilor destinate copiilor, realizat de o echipă de experți a Asociației Pro Consumatori (APC), aceste sucuri pentru copii care există în comerţ conțin, pe lângă zahăr în exces – 5 lingurițe/pahar, îndulcitori sintetici cum ar fi: aspartam, sucraloză, accesulfam K, ciclamat de sodiu, zaharinat de sodiu – ce au o putere de îndulcire care poate fi de până la 600 de ori mai mare decât zahărul. Aceștia pot declanșa boli precum Alzheimer, Parkinson, Basedow-Graves (ochi ieșiți din orbite), epilepsie, scleroză multiplă, diabet și chiar depresie.
Principalele ingrediente care se găsesc în sucurile pentru copii
Potrivit specialiştilor, principalele ingrediente regăsite în compoziția sucurilor analizate sunt următoarele: apă, zahăr, sucuri de fructe în proporţii variabile şi insignifiante (mere, portocale, căpşuni, zmeură, lămâi verzi, fructul pasiunii, piersici, ananas), acid citric, gumă caruba, gumă arabica, gumă esterica, gumă de acacia, pectină, beta-caroteni, beta-apo-8-carotenal, antocianine, acid ascorbic, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, lactat de calciu, sucraloză, acesulfam K, acid fosforic, carboximetil celuloză, ciclamat de sodiu, zaharinat de sodiu, aspartam, caramel sulfit de amoniu, cosenilă, verde natural CI 5, carmoxină, carbonat de calciu şi arome artificiale.
„Băuturile răcoritoare cu destinaţie specială pentru copii, cu şi fără zahăr, sunt realizate dintr-un amestec de apă, arome artificiale, cantități infime de suc din fructe și aditivi alimentari. Aceste produse sunt lipsite de nutrienți, generează impresii olfactive artificiale și nu au valoare biologică. În baza studiilor realizate în cadrul unor universități și instituții medicale de prestigiu, experții în nutriție și medicii pediatri nu recomandă folosirea sucurilor în alimentația copiilor”, avertizează Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.
Foto: Asociația Pro Consumatori (APC)
Toate sucurile analizate au acid citric. Acesta nu este recomandat copiilor
Toate produsele analizate conțin acid citric, care poate provoca dureri abdominale și atacă smalțul dinților. Acidul citric nu este recomandat în alimentația copiilor.
De asemenea, 46% dintre sucurile analizate conţin conservanți artificiali – sorbat de potasiu şi benzoat de sodiu – acesta din urmă fiind un conservant sintetic care, în reacție cu acidul ascorbic, generează benzen, o substanță toxică cancerigenă. Benzoatul de sodiu poate produce reacții alergice, hiperactivitate și lipsă de concentrare la copii (ADHD).
Coloranții sintetici folosiţi în sucurile pentru copii, cum ar fi caramel sulfit de amoniu, carmoxina şi verde natural CI 5), pot provoca reacții alergice, modificări cromozomiale, tulburări de respirație, dermatite și au potențial cancerigen.