Mic dicţionar de „utilizare” a bărbaţilor

„ Nu mă înţelegi!”. O propoziţie omniprezentă în universul femeie-bărbat. Fie că este vorba de cupluri, relaţii familiale sau sociale, această propoziţie este spusă în toate formele ei, fie verbale sau nonverbale. Dovada că nu reuşim să ne facem bine înţeleşi sau cerem acolo unde pur şi simplu nu putem primi.
„ Nu mă înţelegi!”. O propoziţie omniprezentă în universul femeie-bărbat. Fie că este vorba de cupluri, relaţii familiale sau sociale, această propoziţie este spusă în toate formele ei, fie verbale sau nonverbale. Dovada că nu reuşim să ne facem bine înţeleşi sau cerem acolo unde pur şi simplu nu putem primi nimic, este numarul extrem de mare de conflicte între bărbaţi şi femei.  Pornind de la ideea că nu sunt multe persoane care să facă o pasiune din a intra în conflict cu sexul opus, m-a preocupat să găsesc o soluţie verificabilă, aplicabilă şi acceptată de marea majoritate. Cum orice dilemă care îşi caută soluţionarea are un început, am căutat primele răspunsuri la sursă: creierul masculin. Oricât ne-ar fi dotat natura cu intuiţie feminină şi o bună înţelegere a fenomenului, sunt convinsă că nu a scăpat nici una dintre noi de starea de nervozitate în faţa nepăsării masculine. Dar de nepăsare să fie vorba? Dar să intrăm pe furiş în universul masculin.

Se cunoaşte deja faptul că creierul masculin are cu aproximativ 9% greutate mai mare decât cel feminin.
Acest fapt i-a determinat pe cercetătorii din secolul XIX să creadă că diferenţa de greutate este dată de inteligentă. Prin secolul XX, alţi cercetători au fost înclinaţi să creadă că femeile sunt un fel de bărbaţi dar la dimensiuni mai mici, identici din punct de vedere neuronal diferiţi numai prin aparatul reproductor. Trebuie să recunoaştem că vălul ignoranţei în ceea ce priveşte funcţionarea femeii şi a bărbatului s-a ridicat relativ recent, ceea ce dă suficienţe circumstanţe atenunate pentru toate momentele de vitregire feminină din trecut. Odată cu progresul ştiinţei, noua generaţie de cercetători a aplicat metode cum ar fi tomografia pe bază de emisie pozitronică sau imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională şi nu mare le-a fost mirarea să descopere o serie de diferenţe structurale, chimice, genetice, funcţionale şi hormonale între creierul femei şi cel a bărbatului. O să spuneţi că nimic nou pe lume, că se vede cu ochiul liber diferenţa, dar acum că este şi confirmată, ne este infinit mai uşor să gestionăm acele momente în care suntem tentate să credem că este vorba mai degrabă de rea voinţa.
Femeile au capacitatea de a-şi aminti în cele mai mici detalii prima declaraţie de dragoste dar şi certurile, pe când bărbaţii abia de mai ţin minte că evenimentele respective au existat. Nu le găsesc o scuză, dar nu ar trebui să fim atât de revoltate când uita aniversarea căsniciei, ziua de naştere a mamei soacre sau primul apus de soare văzut împreună.

Creierul feminin şi cel masculin procesează stimulii, aud, văd şi evaluează diferit. Sistemele cerebrale de operare specifice fiecărui sex sunt compatibile şi adaptabile în mare parte, realizând acelaşi scop utilizând însă circuite diferite. De aceea spun eu întotdeauna că nu merită să ne supăram pe sexul opus dacă nu fac întocmai cum facem noi, devreme ce scopul şi finalitatea lui este convenabilă pentru ambele părţi. Centrii limbajului şi a auzului  la femei au cu 11 % mai mulţi neuroni decât a bărbaţilor. Ei nu sunt surzi la rugăminţile noastre, poate  pur şi simplu nu le aud.  Bărbaţii prin contrast au o regiune cerebrală de două ori şi jumătate mai specializată pe funcţia sexuală, dar şi centrii cerebrali mai de zvoltaţi pentru acţiune şi agresivitate.  Ca picanterie, gândurile cu conotaţie sexuală trec prin mintea unui bărbat la fiecare 52 de secunde, în medie, pe când în mintea noastră doar o dată pe zi.
Aşadar sunt de iertat dacă observă orice stimul în fustă pe stradă.

Nu fac apologia iertării, dar în extrem de multe situaţii comportamentul masculin are o explicaţie ştiinţifică.  De multe ori, noi femeile suntem tentate să devenim intransigente şi să activăm reacţii necontrolate din partea sexului opus. Dacă reţinem că bărbaţii sunt mai orientaţi spre acţiune şi agresivitate, că uneori o remarca este percepută ca fiind reproş şi că nu orice flirt înseamnă trădare, suntem deja mai liniştite. Deasemenea este deja bine ştiut că bărbaţii depistează semnele de tristeţe de pe faţa cuiva doar în 40% din cazuri, aşa că nu vă aşteptaţi ca partenerul să observe din prima mică schimbare de atitudine. Ea trebuie să fie mare, vizibilă şi de obicei explicată prin propoziţii simple şi cât mai puţine lacrimi, lacrimile noastre îi fac să se simtă pur şi simplu neputincioşi. Armonia unei relaţii poate fi atinsă doar atunci când există întelegere a fenomenului, o doză de toleranţă şi un efort comun pentru fericire.Fiind un subiect amplu şi interesant, vă provoc la sesiune de întrebări şi răspunsuri pe această fascinanţă tema.
 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ramona pe 26 Sep 2011, 08:22
    o rugaminte

    dragele mele mamici de baieti va rog frumos sa va cresteti bine baietii cu respect si dragoste fata de partea femeiasca , va multumesc!

    2
    0

  • Elena pe 8 Sep 2011, 11:38
    In privinta pron.(adj) posesiv....

    ....e vorba - uneori - , si de "acordul prin atractie / prin vecinatate"!

    0
    0

  • Madonna pe 19 Aug 2011, 19:44
    @Bambina

    Personal nu mi-am dat seama de greseala, iti multumesc pentru lectia de gramatica, intr-adevar nu le am cu asta, am facut Politiehnica direct din clasa a cincea. Sunt sigura ca si alte cititoare vor aprecia calitatile de lingvist, poate chiar cei de la eva.ro iti vor cere o colaborare, sa scrii articole despre cum sa devenim toate niste mici prutene. Habar nu am cum merge tara asta atat de prost cu oameni atat de bine pregatiti ca tine. :))))) Keep going !

    3
    0

  • Bambina pe 19 Aug 2011, 19:31
    lectie de gramatica

    Madona, pentru ca nu ai depasit inca clasa a doua, o sa-ti spun ca pronumele posesiv se studiaza la gramatica in clasa a 3-a. Am revenit cu al doilea comentariu pentru ca primul a omis literele "a", "ai". Asta trebuie intrebat administratorul site-ului. Restul explicatiilor poate sa ti le ofere autoarea articolului, experta in comunicare. Sunt multe de completat. Titlul contine aceeasi eroare "Mic dicţionar de „utilizare” "a" bărbaţilor". Corect: "Mic dicţionar de „utilizare” "al" bărbaţilor". Si lista poate continua..... dar nu e spatiu aici. Intradevar hartia suporta multe:)

    0
    3

  • Madonna pe 19 Aug 2011, 18:05
    @Bambina

    Fata draga...deci avem nu una, ci doua formulari corecte sau mai multe... ?

    0
    0

  • Bambina pe 19 Aug 2011, 02:00
    Un ultim mesaj autorului

    "Centrii limbajului şi "a" auzului la femei au cu 11 % mai mulţi neuroni decât "a" bărbaţilor". Corect este: Centrii limbajului şi "ai" auzului la femei au cu 11 % mai mulţi neuroni decât "ai" bărbaţilor. Asta ca sa pun punctul pe "i" si sa justific de unde provin dubiile pe care le am in privinta profesionalismului autorului si suferinta care mi-a intunecat judecata :)))))

    0
    0

  • Bambina pe 19 Aug 2011, 01:58
    Un ultim mesaj autorului

    "Centrii limbajului şi auzului la femei au cu 11 % mai mulţi neuroni decât bărbaţilor". Corect este: Centrii limbajului şi auzului la femei au cu 11 % mai mulţi neuroni decât bărbaţilor. Asta ca sa pun punctul pe "i" si sa justific de unde provin dubiile pe care le am in privinta profesionalismului autorului si suferinta care mi-a intunecat judecata :))))) Va doresc multa inspiratie si sa scrieti articole cel putin la fel de amuzante din toate punctele de vedere!

    0
    0

  • Adriana Petrescu pe 18 Aug 2011, 21:59
    de la femeie la femeie

    Cum sa ne intelegem cu barbatii daca intre noi nu ne intelegem:) .Bambina, barbatul este complementar femeii sau invers daca vrei, nimeni nu spune ca sunt mai nepregatiti decat noi pentru viata, nici mai prosti, nici mai destepti.Pana la urma tot de femei sunt nascuti. Sigur ca femeile nu au aceleasi drepturi ca barbatii dar asta pentru ca femeile au inteles gresit egalitatea intre sexe. Nu exista asa ceva. Exista complementaritate. O intelegem, avem vieti armonioase, nu, uite aici un exemplu concret, acuzam si folosim cuvinte care nu isi au rostul. Nu prin agresivitate verbala sau de orice fel ne putem impune punctul de vedere. Nu trebuie sa dovedim nimic ca femei in afara de faptului ca suntem femei. Madona, Bambina are tot dreptul sa scrie, hartia suporta multe. Probabil ca a suferit si acum simte nevoia sa puncteze si ea. Nu putem sa judecam reactia nimanui, pana la urma fiecare dintre noi este responsabil pentru faptele sale. Asa cum nu putem cere tuturor sa inteleaga ce am vrut sa spun, sunt o multime de praguri de intelegere. De multe ori suferinta faca ca judecata sa fie cumva intunecata. Eu una nu imi doresc decat sa vad cat mai multi oameni fericiti. Stiu ca se poata asta, stiu ca nu este imposibil si mai stiu ca discutiile in contradictoriu duse fara eleganta nu duc la un rezultat pozitiv. Din punctul meu de vedere site-ul eva.ro este un site pentru femei libere, inteligente, amuzante si cu mult simt al umorului. Pentru a gasi adevaruri despre viata, barbat sau femeie, exista facultati, sesiuni de dezvoltare personala si multa, infinit de multa rabdare cu tine insati.

    3
    0

  • Madonna pe 18 Aug 2011, 20:41
    Chiar asa...mai multa intelegere.. :)

    @Bambina. Fara suparare, dar scrii mult si prost. Adica nu spui nimic, plus ca te contrazici singura in afirmatii.Ar fi multe de comentat pe marginea celor spuse de tine, dar nu merita efortul, pentru ca, se pare, tu esti mai preocupata de conceptiile tale decat de continutul materialulul. Manifesti o "misoginie" feminista ieftina, adapostita de cuvinte goale. Wake up girl !

    1
    1

  • Bambina pe 18 Aug 2011, 20:07
    Mai multa intelegere

    Felicitari pentru intentie! Exista o mare diferenta intre 20 de ani de comunicari de cartier si o singura sesiune de comunicari stiintifice intr-o institutie specializata. Cine are cel putin o facultate de profil terminata, stie ce inseamna conduita academica. Sunt o feminista infocata, si sunt pentru schimbarea mentalitatii incredibil de invechite a barbatilor, si culmea si a femeilor din Romania in zilele noastre si ma asteptam ca site-ul eva sa ajute la emanciparea femeilor din Romania in mod constructiv. Cand manipulezi date stiintifice are o mare importanta modul in care interpretezi acele date. Haideti sa nu transformam barbatii in niste fiinte neputincioase si inferioare femeilor, ca nu sunt, chiar daca ne place noua sa credem asta in urma rezultatelor obtinute dupa cele mai recente cercetari. Barbatii devin neputinciosi subit numai in familie sau in cuplu. Si aici trebuie gasita explicatia! De ce la servici barbatul isi aude seful perfect (chiar daca seful e femeie) iar pe sotie, acasa nu o aude?:) Parerea mea e ca modelul societatii in relatiile de cuplu si familie nu corespunde nevoilor fiziologice firesti ale barbatilor si femeilor in general. Egalitatea pt care femeile au luptat si mai lupta in continuare nu este in plan fiziologic, ci social. Femeile nu au avut drepturi egale cu barbatii in societate in trecut. Legile s-au schimbat, dar mentalitatea a ramas aceeasi. Asa ca este o problema de educatie, de cultura, de intelegere si de interpretare.... mai ales a datelor stiintifice:)

    1
    0

  • Adriana Petrescu pe 18 Aug 2011, 10:41
    Eu si ale mele :)

    Multumesc pentru comentarii si imi asum vina de a nu fi pus sursele. De acum inainte am sa le citez, mai ales ca studiile sunt facute de cercetatori de renume din domeniu. Subiectul abordat de mine este amuzant, desi complex, creierul uman este plin de surprize, reactiile noastre, fie ele reactii barbatesti sau feminine, sunt foarte previzibile. Dupa 20 de ani de experienta in comunicare si o adevarata pasiune de a descoperi omul ca psiholog, in afara de sesiunile pe care le sustin (iata am raspuns si la intrebarea de unde am aparut eu ca public speaker :)) scriu de articole legate de dezvoltarea umana. Subiectul femeie-barbat mi s-a parut potrivit pentru site-ul eva.ro, deoarece sunt o multime de cititoare care poate evalueaza gresit o reactie masculina. Daca aveti alte sugestii pentru subiecte care va intereseaza, cu drag si surse le voi aborda pe viitor.

    5
    0

  • Bambina pe 17 Aug 2011, 12:00
    E de-a dreptul penibil

    @Madona, sigur vreau sa stiu sursa ca sa fiu informata. Pt mine site-ul eva e doar o sursa de divertisment nu de informare stiintifica, ca sa-i acord credibilitate. Altfel se reduce exact la nivel de clasa a doua, pentru cititoare a caror minte e de clasa a doua. Cum sa iau drept buna orice afirmatie a unei ilustre necunoscute care se trezeste peste noapte "public speaker"? Cat de naiva poti sa fii? Cum poti sa crezi ca "gândurile cu conotaţie sexuală trec prin mintea unui bărbat la fiecare 52 de secunde, în medie"? E hilar! Nu stiu ce baza stiintifica are, dar afirmatia e f buna ca amuzament! Au intrecut si soarecii la asemenea rata, ce sa mai zic de maimute! Asta da evolutie:)))))))

    0
    2

  • Madonna pe 17 Aug 2011, 09:54
    Si mai amuzant

    Bambina, tu cand spui cuiva ca doi plus doi fac patru citezi si sursa ? Ce ? Manualul de aritmetica, clasa a doua ? :)))))))))) Foarte interesant articolul, lasand cifrele la o parte, mecanismele exista, am regasit ceva personaje din jurul meu. Alt stil, alta abordare, pentru cine are minte sa priceapa. Felicitari, astept si mai mult.

    1
    1

  • Bambina pe 17 Aug 2011, 05:38
    Foarte amuzant!

    " Centrii limbajului şi a auzului la femei au cu 11 % mai mulţi neuroni decât a bărbaţilor. Ei nu sunt surzi la rugăminţile noastre, poate pur şi simplu nu le aud." Cica nu sunt surzi, doar nu le aud. Pai nu-i acelasi lucru? Daca barbatii au cu 11% mai putini neuroni ca femeile asta nu inseamna ca sunt surzi de tot:).Mie nu mi se pare ca barbatii nu aud deloc, ci aud doar ce vor ei:)) Posibil ca cei 11% neuroni in minus sa determine selectivitatea auzului la barbati:)))))) "Ca picanterie, gândurile cu conotaţie sexuală trec prin mintea unui bărbat la fiecare 52 de secunde, în medie, pe când în mintea noastră doar o dată pe zi." Stirea asta de unde ai preluat-o, din Cancan?:))) Dna, dra Petrescu, tu intelegi ce scrii aici sau trebuie sa ai un minim de cuvinte pe pagina? "Deasemenea este deja bine ştiut că bărbaţii depistează semnele de tristeţe de pe faţa cuiva doar în 40% din cazuri". Din care cazuri, de oligofreni? Hai sa fim seriosi, barbatii nu sunt handicapati, sunt chiar geniali, de au reusit sa va manipuleze sa scrieti asemenea bazaconii:)))) In general un articol cu asa multe statistici si care prezinta date rezultate din cercetari stiintifice trebuie sa precizeze sursele de informare, altfel nu e decat un text scris dupa ureche, fara nici un pic de credibilitate. Singura laudabila este intentia de a gasi niste scuze "stiintifice" si indemnul la toleranta cu "profesionalism". Dar e o mare diferenta intre toleranta si prostie!

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod