Cum supravietuiesti "atacurilor" soacrei

Relatia nora-soacra este, in multe cazuri, una generatoare de tensiuni. Ai auzit multe mituri, bancuri, intamplari reale despre fapte petrecute intre nora si soacra.

Relatia nora-soacra este, in multe cazuri, una generatoare de tensiuni. Ai auzit multe mituri, bancuri, intamplari reale despre fapte petrecute intre nora si soacra. Unii spun ca trebuie sa fii prefacuta, altii ca trebuie sa stai la distanta de ambii parinti... Tu ce sa mai crezi din toate astea?

Este adevarat ca aceasta relatie este, in fond, una intre doua persoane cu caractere, personalitati si preferinte diferite si, deci, se poate ca ele sa se placa sau nu. Important este ca tu sa constientizezi ca va uneste omul pe care il iubesti si sa faci totul astfel incat sa nu fie afectata relatia ta cu acesta. Iata un mini ghid, care te invata cum sa actionezi in patru situatii concrete, cele mai importante din viata ta, pentru a avea o relatie cel putin decenta cu soacra.

1. Intalnirea


Chiar de la prima intalnire, iti dai seama ca nu este genul tau. Desi se comporta politicos si dragalas chiar, nu pare a-ti acorda prea multa atentie.
Iti adreseaza intrebari, dar acestea suna ca un chestionar si nu se arata interesata de tine ca persoana, ci de relatia voastra.

Vrea sa afle, de fapt, daca esti buna sau nu pentru fiul ei, ce faci bine, ce faci rau si, evident, sa te indrume ea. In plus, abordeaza cu fiul ei anumite subiecte care nu iti permit sa iei parte la conversatie, fiind in necunostinta de cauza.

Cand vorbesti despre prima vizita cu iubitul la parintii lui, afli ca el crede ca ai facut o impresie buna. Dar tie iti este deja teama de viitoarea intalnire cu ei.

Ce trebuie sa stii:


Mama lui nu are nimic cu tine, ci este mai curand ingrijorata de soarta fiului ei. In al doilea rand, intelege aparitia ta in viata fiului ei, ca, de altfel, pe a oricarei femei, ca pe o excludere. Ea isi da seama ca, intr-un fel sau altul, relatia ei cu fiul se va schimba, fie din lipsa de timp, fie pentru ca si el isi schimba viziunea.


Tine minte ca ei ii este total indiferent daca esti tu sau alta aleasa. Tot ce o intereseaza este soarta fiului ei si relatia dintre ei doi. Cand vii in casa ei, intri intr-o familie cu propriile legi si obiceiuri, deci este normal sa nu te simti chiar in apele tale. Incearca sa ii atragi simpatia, sa fii comunicativa, dar nu indiscreta, sa te arati respectuoasa si foarte atasata de fiul ei.

2. Pregatirile de nunta


Sunteti hotarati sa va oficializati relatia si le faceti cunoscuta celor dragi decizia voastra. Unii se bucura, altii mai putin. Soacra ta pare entuziasmata si nu inceteaza sa se preocupe de organizarea nuntii. Se intereseaza de bunul mers al lucrurilor, cere tot felul de detalii, da sfaturi si chiar se ofera sa dea si ea o mana de ajutor. O puteti refuza sau ii puteti accepta sprijinul, depinde despre ce este vorba.


Exista insa si altfel de situatii: inainte chiar de a incepe voi cautarile, va propune un restaurant al carui raport calitate/pret este excelent. Asta doar in opinia ei, pentru ca voi doriti cu totul altceva. Chiar va face propuneri de decorare, iar iubitul tau nu indrazneste sa ii spuna "Nu", pentru ca, inainte de toate, ea sponsorizeaza o parte din nunta si ii face mare placere sa se ocupe de ea. Toata lumea te face sa simti ca, in ciuda ideilor tale bune, nu ai timp sa le pui in practica. Chiar daca aceasta situatie te deranjeaza, nu stii cum sa preiei controlul.

Ce trebuie sa stii:

Aceasta situatie dovedeste faptul ca tu nu esti perceputa de viitoarea soacra drept o persoana adulta, cu opiniile si dorintele ei. Daca viitorul tau sot se comporta ca un copil, soacra va prelua puterea, pentru ca el i-o permite.
Astfel, apar conflictele intre voi doi si tu ajungi sa ii detesti mama.

Fii diplomata, dar hotarata, si impune-ti punctul de vedere. Vei reusi doar implicandu-te. Stabileste anumite limite si spune "Nu". Fa tu rezervarile, da telefoane, vino prima cu propuneri si discuta totul doar cu sotul tau, atunci cand soacra ta nu este de fata. Daca reusesti ca ea sa fie simpla invitata, fara contributii prea mari la organizarea nuntii voastre, este foarte bine. Daca te ajuta financiar, tine minte ca este un cadou pentru voi, si nu o modalitate ca ea sa detina puterea.