Cum stau lucrurile cand nu sunteti casatoriti?

Este usor de observat ca in ultimii ani concubinajul este formade convietuire preferata casatoriei, adesea invocandu-se motiveleeconomice, dar nu numai.

Este usor de observat ca in ultimii ani concubinajul este formade convietuire preferata casatoriei, adesea invocandu-se motiveleeconomice, dar nu numai. Desi nu au o relatie recunoscuta de lege,nimic nu impiedica un cuplu necasatorit sa dobandeasca bunuri impreuna,sa contracteze datorii sau sa dea nastere copiilor. Si atunci intervinprobleme legate de partaj.

Desi intr-un asemenea tip de a trai impreuna cu persoana iubita nuexista drepturi si obligatii de genul celor reglementate prin lege pentrucasatorie, adesea viata ii pune pe cei doi parteneri in fata unor situatiiinedite. Lucrurile, de obicei, nu ridica probleme atata timp cat o astfelde relatie merge bine si cei doi se inteleg. Situatiile tensionate seivesc abia atunci cand relatia se rupe si fiecare pretinde cate cevadin ceea ce a acumulat pe parcursul concubinajului.

Mai intai sa precizam ca, din punct de vedere juridic, pe planulrelatiilor personale nu exista probleme. Fiecare isi poate parasipartenerul de viata atunci cand considera necesar.

Este, de altfel,avantajul incontestabil al unei asemenea relatii.

Dar, asa cum aratam, de multe ori concubinii dobandesc in comun bunurisi se pune problema care este regimul acestora. Am vazut intr-un articolanterior ca sotii sunt proprietari ai bunurilor comune in devalmasie,modul lor de contributie la achizitionarea bunurilor socotindu-se inraport cu intreaga masa partajabila, si nu raportat la fiecare obiect inparte.

Spre deosebire de regimul comunitatii, in cazul bunurilor dabanditede concubini se va avea in vedere fiecare bun in parte. Astfel, daca laachizitionarea unui obiect de mobilier cei doi au contribuit in proportieegala, atunci tot in aceasta proportie vor avea dreptul sa ia in cazulpartajului. Tipul de proprietate se numeste pe cote parti, deoareceproportia fiecaruia de contributie este stabilita foarte precis. Dacaun anumit bun dobandit nu este partajabil in natura si fostii concubininu se inteleg, atunci obiectul respectiv poate fi vandut si suma de baniobtinuta va fi impartita conform cotei ce-i revine fiecaruia.

Sa mai precizam ca, spre deosebire de soti, oricare dintre concubiniin calitate de proprietar comun poate face acte de folosinta asuprabunurilor comune numai in masura in care nu aduce atingere folosinteiconcomitente a celuilalt proprietar si nu schimba destinatia bunurilorrespective, ceea ce inseamna, in fapt, ca actele de folosinta nu potfi facute decat cu consimtamantul celuilat coproprietar.

Cu atat maimult, actele de dispozitie nu pot fi facute decat cu consimtamantulceluilat coproprietar. Adesea, se intampla ca cei doi concubini sadobandeasca, prin contributie comuna un imobil si ulterior sa incheie ocasatorie. Asa cum a validat practica, este valabila conventia sotilorca de la data casatoriei bunul sa devina comun, si nu in proprietatecomuna pe cote-parti.

O alta situatie intalnita in practica a fost aceea in care un bun estedobandit de cei doi parteneri de viata, dar in actul de achizitiefigureaza numai unul dintre ei. Contributia si a celuilalt partenerfiind o situatie de fapt, poate fi dovedita prin orice mijloc de proba,inclusiv cu martori. Concubinii, spre deosebire se soti, nu au vocatiereciproca la mostenirea celuilat. Este vorba de mostenirea legala,deoarece nimic nu ii impiedica sa lase un testament prin care sa-linstituie mostenitor pe partenerul sau.

Asa cum am amintit mai sus, dintr-o astfel de relatie pot rezulta sicopii. In legatura cu situatia copiilor nascuti in afara casatoriei,acestia se bucura de acelasi regim de ocrotire ca si orice copil dincasatorie.

Astfel, ambii parinti au obligatia de a ingriji de bunacrestere si dezvoltare a copilului lor minor, iar sotul caruia nu iieste incredintat spre crestere si educare trebuie sa plateasca pensiede intretinere in raport cu veniturile sale in cotele prevazute de Codulfamiliei (1/4 pentru un copil, 1/3 pentru doi si 1/2 pentru trei sau maimulti copii). Totodata, copilul nascut in afara casatoriei beneficiazade relatiile de rudenie si fata de rudele parintilor sai, are dreptulsa vina la mostenirea ambilor parinti sau la mostenirea altor rude.

Probleme s-au ridicat in legatura cu numele de familie pe care il vapurta un astfel de copil. Codul familiei arata ca, daca copilul estedin afara casniciei, el va dobandi numele de familie al aceluia dintreparinti fata de care filiatia a fost mai intai stabilita.

In cazul incare filiatia a fost ulterior stabilita si fata de calalalt parinte,instanta judecatoreasca va putea da incuviintare copilului sa poartenumele acestuia din urma.

In cazul in care copilul a fost recunoscut inacelasi timp de ambii parinti, copilul va purta numele de familie al unuiadintre parinti ori numele lor reunite, daca parintii se inteleg cu privirela acest aspect. In lipsa unei asemenea invoieli, autoritatea tutelarade la domiciliul copilului va hotari, dupa ce i-a ascultat si pe parinti.

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Grosu Teodora pe 26 Aug 2020, 16:31
    Apartamet

    Conventia intre concubini, in cazul impartirii unui bun imobil la care numai unul este titular de credit si unul coplatitor, poate duce la schimbarea actului de propietate? Adica si titularul si coplatitorul sa fie trecuti pe acelasi cont

    0
    0

  • Nicolae marius pe 18 Mai 2020, 10:31
    Eu cu concubina am cumparat un apartament si acuma ma tot amenință că doar ia este trecută în contract ce este de facut

    Buna ziua a si dori sa stiu ce am de facut eu cu concubina cu care stau acuma am cumparat un apartament in preuna din 2007 eu am rămas în italia si ia a plecat să-l cumpere iar cand a cumparat apartamentul sa trecut doar ia pe contract eu cu băiatu nostru nu suntem trecuți în contract si acuma ma tot amenință că eu nu am dreptul la apartament ca doar ia are dreptul ca este pe numele iei va rog frumos sa-mi spuneti ce am de facut in legătură cu problema asta va multumesc

    0
    0

  • Codita Andrea pe 2 Feb 2020, 20:05
    Despre casa

    Buna ziua. Am o intrebare si va rog sa ma ajutati cu un sfat sau ce se poate. Am o relatie de 3 ani...partenerul a cumparat o casa veche care trebuie renovat pt a locui in ea.....vrem sa o facem inpreuna (nu suntem casatoriti) cum se procedeaza in caz de despartire sau se face un act pentru anume?

    0
    0

  • Alin pe 15 Nov 2013, 09:48
    Despre Copil

    Buna Ziua , eu si concubina mea am facut un copil pe care l-am recunoscut , si dupa 5 luni ne-am despartit ..intrebarea mea care este ..cum trebuie sa procedez ca sa pot lua eu copilul si cum pot sa fac un test ADN ca sa fiu sigur ca e copilul meu ? Reamintesc am recunoscut copilul , are numele meu , fetitza are 5 luni , ea vrea pensie alimentara , eu am apartamentu meu , ea sta la masa , nu are timp sa aibe grija de fetitza ca ea e la munca , si sta masa cu ea . As vrea sa ma ajutati sa stiu ce pot face ...sunt pe langa total , nu stiu cum sa incep ....mam gandit sa ma duc la un avocat sa ii explic totul ...as vrea un rasp de la dumn ...multumesc

    0
    0

  • sara pe 21 Apr 2013, 09:10
    impartirea unui apartament

    Buna ziua.Eu si concubinul meu am cumparat un Apt in 2006.eu fiind gravida am ramas in Italia si el a venit sa cumpere apt-ul.In 2007 ne-am cununat la biserica ,apoi in 2010 la Starea civila, Acum problema este ca mai mereu imi aminteste ca apartamentul este al lui,pentru ca el are contract.Eu am lucrat si fara contract de munca dar si cu contract in oficiu,de unde am facturile de salariu lunar. Nu stiu care sunt legile acum,si daca se socotesc si anii de concubinaj l-a impartirea unui Apt.Daca se cer acte doveditoare pt a demonstra de cat timp suntem in concubinaj. va rog sa-mi dati un raspuns.multumesc din suflet.

    5
    0

  • Marius pe 26 Sep 2009, 22:13
    Intrebare

    Conventia intre concubini, in cazul impartirii unui bun imobil la care numai unul este titular de credit si unul coplatitor, poate duce la schimbarea actului de propietate? Adica si titularul si coplatitorul sa fie trecuti pe acelasi contract.

    12
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod