Patru idei se leaga obligatoriu de familie: coabitarea armonioasa intre membri acesteia, comunicarea fara bariere, respectul firesc al autoritatii – materne si/sau paterne, emanciparea personala. Daca toate acestea ar fi indeplinite, am putea vorbi despre o familie ideala. Realitatea se pliaza oare, pe aceste reguli care definesc ideea de familie?
Nu exista oameni perfecti
“Fiecare familie pleaca de la ideea de a fi perfecta. Pe de alta parte, fiecare familie isi stie limitele si greselile, chiar daca nu le recunoaste, si tinde catre o perfectiune, asa cum este ea inteleasa de membrii ei.
Concluzia studiilor mele, ale discutiilor avute cu zeci de persoane este una singura: familia ideala nu exista, pentru ca nu exista oameni ideali, oameni perfecti!”, afirma psihiatrul Serge Hefez, psihoterapeut specializat in problemele de cuplu.Psihologul Anne Pernot-Masson scrie in cartea sa “Bilantul parintilor”, publicata in 2007 la editura Payot, din Paris: “Extrem de multi parinti fac un cult din a insufla copiilor lor ideea de succes si performanta ca unice cai spre fericire.
De aici o atitudine uneori aproape tiranica fata de copil, care este impins, indemnat, obligat la performata. Acesti parinti isi asuma riscul de a deveni oameni macinati de dezamagiri, de vinovatii, in timp ce copiii lor, niste incapabili sa se adapteze ori sa gaseasca propriul drum in viata”.Nu toata lumea iubeste pe toata lumea
Teoretic, familia este refugiul unde gasesti pace, liniste si armonie. De fapt, oamenii au sentimente amestecate, contrare, opinii diferite, dorinte contradictorii.
Incercarea de a nega aceste aspecte ar fi o nebunie. Serge Hefez avertizeaza ca "armonia in familie nu este consecinta faptului ca toata lumea iubeste pe toata lumea, ci este consecinta unui echilibru intre cenzura impusa de familie si autocenzura. Adica 'nu fac si nu spun lucruri pe care stiu ca nu am voie sa le spun, pentru ca acestea sunt regulile familiei si, nu fac si nu spun lucruri, care ar deranja armonia familiei mele'". Inevitabil aceasta aduce dupa sine conflicte, fie interioare, fie intre membri familiei (intre soti, intre frati sau intre parinti si copiii).