La fel cum se întâmplă şi în cazul celorlalte fructe şi legume, mulţi producători aleg să apeleze la diverse substanţe şi trucuri pentru a se asigura că pepenii sunt dulci şi zemoşi. Aceste substanţe accelerează creşterea şi coacerea pepenilor.
Ca să te asiguri cu nu alegi pepenii injectaţi trebuie să-l cumperi din surse sigure, iar dacă nu se poate acest lucru, măcar să alegi acelaşi comerciant pe care deja l-ai testat. Un pepene bun trebuie să fie roşu în interior, zemos, dulce şi să aibă seminţele foarte închise la culoare.
Cum recunoşti un pepene roşu injectat?
Atunci când sunt culeşi prea devreme, mulţi producători folosesc anumite substanţe pe care le injectează în pepene pentru a-i grăbi coacerea. Un pepene roşu injectat are seminţele albe, necoapte, acesta fiind un prim indiciu la care trebuie să fii atentă.
Forchlorfenuron, o substanţă folosită pentru a accelera coacerea pepenilor
Se pare că această substanţă este interzisă în Europa, iar atunci când a fost testată pe şoareci în Statele Unite ale Americii s-a observat că la doza maximă administrată, 400 de grame pe kilogram de masă corporală, apare alopecia, scrie ziarul Gândul. Substanţa este folosită în continuare în SUA pentru a obţine struguri şi kiwi, deoarece nu s-a constatat că ar avea un efect cancerigen şi nici neurotoxic, după cum arată un raport oferit de United States Environmental Protection Agency.
Nu orice sămânţă albă e semn că pepenele a fost injectat
Producătorii avertizează însă că din cauza condiţiilor meteo este posibil ca unele dintre seminţe să rămână albe, necoapte, însă acest lucru nu înseamnă că pepenii au fost injectaţi. "Pepenii care nu au fost injectaţi mai au printre seminţe şi unele albe, necoapte cum le spunem noi, dar asta nu înseamnă că i-am injectat cu ceva, pur şi simplu acea sămânţă este sterilă, stearpă. Mai rămân în pepene câteva seminţe care nu au timp suficient să se coacă", explică Daniela Iancu, producător de pepeni din localitatea Dăbuleni, citată de agrointel.ro
O metodă ca să verifici dacă pepenele conţine coloranţi
Pune o bucată de pepene roşu într-un pahar cu apă amestecată cu o lingură de oţet, iar dacă aceasta se va colora înseamnă că pepenele a fost injectat cu coloranţi. În schimb, dacă apa rămâne la fel sau uşor tulbure înseamnă că pepenele este bun şi nu conţine coloranţi.
Comentarii (5)
textul cu paharul si otetul e bun,numai ca pentru asta trebuie taiat.Iar daca lichidul se coloreaza,ce faci cu pepenele,il arunci,dupa ce ai dat bani pe el?
sa nu poti face diferenta intre pepene si biscuit... woow!
Vad ca nu scrieti nimic despre cum pot fi recunoscuti pe dinafara pepenii injectati, ci oferiti tot felul de indicii care se pot observa abia dupa taierea pepenilor. Voi insa sunteti sigur "injectati", se vede de la distanta : " iar atunci când a fost testată pe şoareci în Statele Unite ale Americii s-a observat că la doza maximă administrată, 400 de grame pe kilogram de masă corporală, apare alopecia... " Cum 400gr./ kg corp , mai "injectatilor" ?!?!?!
Am vrut sa subliniez si eu aceeasi insusire neadecvata a pepenilor de orice generatie si de pretutindeni de a NU fi crocanti, dar nicu a fost mult mai rapid ca reactie. Cat despre cei ce redacteaza articolele, cand ati fost la magazin sau in piata si ati ales un pepene pe criteriul de a fi mai crocant sau nu?
pepenele nu poate fi crocant -desteptilor
Posteaza comentariu