Desi in ultimul timp, locul acestor jucarii a fost luat de calculator sau TV, inca se mai pot face modificari in obiceiurile prichindelului tau. Se stie ca jocul reprezinta principala activitate a copilului, prin intermeniul careia acumuleaza cunostinte si deprinderi noi. De aceea, trebuie sa acorzi o mare atentie acestei "indeletniciri" a lui.
In ultimul timp, trendul produselor ecologice castiga si in Romania mai mult teren. Este cazul si jucariilor ecologice. "De curand, am dorit sa fac un cadou nepotelei mele de 3 ani. Am cautat timp de o saptamana ceva util si care sa nu ii afecteze in vreun fel sanatatea. Am avut de ales intre jucarii confectionate din plastic, care functioneaza pe baza de baterii, multe papusi, una mai vulgara decat alta si haine confectionate din poliester. Ma intrebam unde sunt jucariile acelea de lemn, simple, si hainutele din bumbac sau lana. Oare chiar nimic numai este natural in ziua de azi? Ajungem sa ne intoxicam proprii copii cu jucarii 'poleite' cu toxine si sa ii imbracam in plastice", imi marturiseste Elena, revoltata.
Sa ne amintim si scandalurile jucariilor toxice fabricate in China, care aveau un continut exagerat de plumb si mercur. In Romania, jucariile importate din China ocupa 90% din piata, dar oare sunt verificate corespunzator?
Pentru ca jucariile sa nu ii afecteze sanatatea micutului tau, cel mai sigur ar fi sa optezi pentru jucariile ecologice, lipsite de toxicitate, realizate din materiale biodegradabile. Sunt mai scumpe, dar gandeste-te, in primul rand, la sanatatea micutului tau!
Atunci cand doresti sa achizitionezi o jucarie pentru copilul tau, ANPC te sfatuieste:
- Citeste cu atentie eticheta pentru a te asigura ca jocul sau jucaria corespund varstei micutului tau. Acorda atentie deosebita avertismentelor de varsta care anunta ca jucaria nu poate fi folosita de copiii sub 36 de luni;
- Consulta instructiunile de folosire/asamblare ale jucariei;
- Evita jucariile cu proiectile sau pe cele deosebit de zgomotoase;
- Asigura-te ca jucariile nu au muchii si varfuri ascutite sau parti detasabile usor de inghitit de copiii mici;
- Consulta site-ul ANPC pentru a afla care sunt ultimele avertizari de produse periculoase (inclusiv jucariile), transmise Romaniei prin sistemul rapid de alerta RAPEX.
Jucariile ecologice sunt confectionate manual, din lemn de cea mai buna calitate si decorate, de cele mai multe ori, cu lacuri si vopsele pe baza de apa, in conforminate cu normele europene. Se utilizeaza si cleiuri ecologice de culoare natur. Si unde mai pui ca aceste jucarii pot fi folosite de cateva generatii...
Comentarii (2)
Un articol demn de atentie si care merita citit. Eu am gasit pentru baietelul prietenilor mei niste jucarii ecologice foarte dragute, pe www.edukid.ro. Gama jucariilor este foarte mare, iar calitatea o egaleaza. Baiatul a fost incantat, e interesat de chestii mai stiintifice, telescoape/microscoape si i-am luat un telescop.
Am gasit pe net cateva jucarii ecologice foarte dragute pentru copii. Sunt foarte colorate si interesante, nu am mai vazut acest tip de jucarii pana acum. Fetita mea de 4 ani a fost incantata cand am realizat impreuna tot felul de animalute, masinute. Vi le recomand, le gasiti pe biomania.ro.
Posteaza comentariu