(Re)obisnuieste-ti copilul cu programul scolar

Dupa saptamani intregi de vacanta, timp in care s-a rasfatat la maximum cu un program de voie, reinceperea scolii ar putea deveni un stres major pentru copilul tau. Este un sentiment firesc, din moment...

Dupa saptamani intregi de vacanta, timp in care s-a rasfatat la maximum cu un program de voie, reinceperea scolii ar putea deveni un stres major pentru copilul tau. Este un sentiment firesc, din moment ce pana ieri se putea zbengui nestingherit cu prietenii pe afara, putea sa se joace pe calculator fara grija lectiilor, sa se plimbe ore in sir cu bicicleta sau sa doarma pana tarziu dimineata.

Daca intampina dificultati sau se arata ingrijorat de inceperea noului an scolar, cu putin efort si disciplina il poti ajuta sa se reobisnuiasca in timp util cu schimbarile aferente si sa nu le transforme in obstacole sau factori de stres. Poarta o discutie cu el in aceasta perioada si observa atent care este starea lui sau modul in care priveste noua schimbare.

Daca primeste sprijin si rabdare din partea ta, micutul se poate adapta rapid cu noul program. Pana la urma, totul tine de rutina...

Stabileste-i un program de somn adecvat

Probabil ca cel mai dificil lucru pe care copilul va fi nevoit sa-l accepte este faptul ca se va culca si trezi devreme. Acest obicei necesita disciplina, lucru greu de asimilat, in special daca cel mic este o fire nazdravana si independenta.

Ideal ar fi sa-l convingi sa se culce mai devreme seara cu doua saptamani inainte de a incepe scoala, potrivit specialistilor site-ului Vhi.ie, pentru ca micutul tau sa se obisnuiasca din timp cu noul program si sa nu treaca prin "socul" schimbarii bruste.

Daca nu a adoptat acest obicei dinainte, inca nu este timpul trecut pentru a-l convinge sa doarma devreme si sa se trezeasca la fel. Copiii au nevoie de multe ore de somn, spre deosebire de adulti, iar acest obicei se va reflecta in capacitatea lui de a se concentra si in performantele scolare.

Tine cont intotdeauna de varsta pe care o are atunci cand ii stabilesti o ora de culcare sau, daca este mai confortabil pentru el, reinstaureaza vechiul program de somn pe care il avea inainte sa inceapa vacanta. Urmareste cu atentie si starea in care se afla atunci cand se trezeste dimineata pentru a pleca la scoala. Daca este morocanos, refuza sa se ridice din pat sau incepe sa planga, poate fi un semn ca n-a dormit suficient.

In acest caz, incearca sa-l determini sa mearga mai devreme seara la culcare: in loc de ora 21, la ora 20, de exemplu. Pentru a-i fi mai usor, poti sa-i lasi o veioza aprinsa sau sa-i citesti pana adoarme.

Daca la randul tau intampini probleme in a te trezi dimineata devreme, poti folosi ceasul desteptator; dar, in camera ta, nu in camera copilului. Orice sonerie, oricat de voioasa si amuzanta, devine sacaitoare pentru cel mic, atunci cand il trezeste din somn la 7 dimineata sau mai devreme. Tine cont de timpul pe care copilul tau il necesita pentru a se pregati de scoala si trezeste-l suficient de devreme (sau tarziu) pentru ca el sa se pregateasca linistit.

Dimineata, inainte de a pleca la scoala...

...micutul tau are o sumedenie de responsabilitati. Spalatul pe dinti, imbracatul, pieptanatul, incaltatul - toate aceste activitati presupun energie si atentie din partea prichindelului somnoros, care nu si-ar dori altceva decat sa doarma in aceste momente.

Daca este suficient de mare, evita sa-l "cocolosesti" si lasa-l sa se descurce singur cu spalatul, aranjatul si imbracatul, ajustand doar pe ici, pe colo, anumite...

scapari (daca e cazul).

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andrei pe 4 Nov 2009, 19:43
    matemtica

    2+2+10+34+54-98

    0
    0

  • raluxas pe 22 Sep 2008, 15:02
    cateva sfaturi

    La scoala sunt prietenii lui cu care poate schimba impresii despre vacanta care doar ce s-a terminat. Tot la scoala se produc si modificari - colegi noi , poate chiar si o d-na invatatoare noua care altfel comunica cu ei - noutatea ii atrage la aceasta varsta mica-. Ca un posibil sfat as da sa nnu il amenintati cu ce ii va face d-na la scoala daca nu si -a facut cine stie ce teme, ce lucrari, sau ca nu are cine stie ce materiale. Incercati si d-vostra parintii sa fiti alaturi de ei mai ales acum la inceputul anului scolar. Faceti tot posibilul sa nu vada reintoarcerea la scoala si la un program mai strict ca pe o povara. Implicati-va in activitatile sale ce tin de scoala nu doar din perspectiva verificarii ci a ajutarii concrete. Nu este suficient sa-i fi luat caiete, carti, creioane si ce mai trebuie si gata....d-voastra v-ati facut datoria restul depinzand numai de copil. Aratati-va interesul si nu de genul:" Ce mai zice d-na asta a voastra la scoala?" pentru ca si el va percepe la fel de superficial ceea ce se intampla la scoala. Toti tebuie sa aiba si program liber, sa vada desene, sa coloreze, sa se joace, sa va ajute prin casa, caci si d-voastra aveti momente de respiro cand sositi acasa de la serviciu. Sper sa fie de folos macar unor din cei care citesc. Eu, cel putin cu asta ma confrunt pe cealalta baricada, a invatatoarei. Succes la scoala copiilor dar si parintilor !

    0
    0

  • annn pe 17 Sep 2008, 11:12
    ufff

    la tzanc materalul, la mine e o intreaga nebunie, dupa vacanta, iar la gradinita....s-a obisnuit piticul cu leneveala, nici nu vrea sa auda, nu-l incanta mai nimic, ne certam in fiecare dimineata, nicio haina nu-i place, nu vrea suplimentul nu stiu care......offffffff.mereu ajungem ultimii la clasa. Pedepsesc la el de imi vine mie acru, si plange si face scandal , ma face p emine "rea"..iar tema de vacanta nici acum nu e terminata:((( desene si iar desene.....animate!!! ii scot cablu'!!! Ce ma fac cu el in scoala???:(((( Am nevoie de trucuri.....altfel nu o scot la capat. Unde mai pui ca si tati e de partea lui, asa-i pedepsesc pe amandoi de numa' :((((

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod