"De ce este galbena luna?", "Cum am venit eu pe lume?", "De unde vineMos Craciun?". Stii intotdeuna cum sa raspunzi artileriei de intrebarivenite din partea copilului tau? Reactia pe care o ai fata de curiozitateacelui mic este extrem de importanta pentru definirea personalitatii salede mai tarziu.
Este bine ca educatia sa implice o modelare si cultivare a copilului si nuo impunere. Multi parinti cred ca formarea celui mic este unidirectionalasi, prin urmare, nu tin cont de personalitatea acestuia. Adesea, relatiaparinti-copil nu este deschisa ci se bazeaza pe elemente de autoritatesi neintelegere a copilului. Pentru cei aflati la varsta prescolara,lumea si familia se suprapun; de aceea, este bine sa fie incurajati saintrebe si sa exploreze ce e in jurul lor. In acest context, pot apareasi intrebari "incuietoare" sau imprevizibile, care nu trebuie sa supere.
Seria "de ce"-urilor
Cel mai bogat flux de intrebari venit din partea copilului are ca mottobinecunoscutul "de ce". Nu este indicat sa i se raspunda cu replicide genul "o sa afli cand vei fi mare" sau "asta nu este pentru copii",pentru ca fiecare informatie primita este stocata in memoria sa si iiva fi de folos mai tarziu.
Uneori, copilul isi da seama ca pune intrebari delicate, simtind ca atingeun subiect tabu pentru el. In acest caz, daca parintii vor sa comunicedeschis cu el, trebuie sa isi faca timp special pentru o discutie. Vainsemna foarte mult pentru el sa vada ca i se da importanta. Astfelincepe sa isi cunoasca valoarea - stie ca este o persoana, care aredreptul sa fie luata in seama si sa i se aloce timp.
Dialogul in care cel mic intreaba iar parintii raspund isi atinge scopulnumai daca este purtat in termenii copilului si, foarte important,conform nivelului lui de intelegere. Trebuie pornit de la termeni pecare el deja ii cunoaste, pe baza carora sa fie adaugate informatiilenoi. Apoi, poate fi chiar intrebat ce a inteles.
Mitul berzei
De multe ori, parintii rezolva repede curiozitatea celui mic atunci candacesta vrea sa afle cum vin copiii pe lume, apeland la foarte popularulmit al berzei. Explicatia este perimata si insuficienta. Exista multealte variante de raspuns, care pot fi date fara a-i pune pe parinti inincurcatura. In cazul in care copilul este curios sa afle mai multedespre aparitia in familie a unui fratior mai mic, i se poate spune:"el a venit special pentru tine; uite ce mic e! Trebuie sa avem grija deel, ca nici nu stie sa manance". Raspunsul poate continua cu explicatiide genul: "fiecare om este asa de micut; cand va creste mare, vei aveacu cine sa te joci". Trebuie incurajat sa aiba grija de fratele sau farasa simta acest lucru ca fiind o povara.
Curiozitatea sa va atinge apogeul daca o va vedea pe "mami" insarcinata. Ise poate spune ca acolo este fratiorul sau surioara lui. "Intai mamaare grija de el, pana creste. Si cand e destul de mare, ea merge laspital, locul unde vin copiii pe lume, dar asta nu inseamna ca mama estebolnava. Aici sunt medici care au grija ca fratiorul tau sa fie sanatos,sa manance si sa doarma".
Mitul lui Mos Craciun
Este bine sa cultivam acest mit, pentru ca este una din cele mai maribucurii ale copilariei. Si apoi, Mos Craciun este o motivatie foarteserioasa pentru copil pentru a fi cuminte. Stie ca daca este neascultatorMosul nu il va ierta si nu ii va aduce jucarii!
Decesul unei persoane apropiate
La decesul unei persoane apropiate, i se poate explica: "a fost obositasi s-a dus sa se odihneasca" sau "s-a dus sa o vada pe mama sa, in lumeaingerasilor, locul unde merg oamenii cand mor".
© Copyright:
Raspunde copilului
"De ce este galbena luna?", "Cum am venit eu pe lume?", "De unde vine Mos Craciun?". Stii intotdeuna cum sa raspunzi artileriei de intrebari venite din partea copilului tau?
Posteaza comentariu