Puține momente sunt atât de pline de bucurie precum cele în care bebelușul tău rostește primele cuvinte. Pe lângă faptul că orice cuvânt pe care îl rostește este absolut adorabil, faptul că micuțul poate vorbi cu tine, iar tu poți înțelege mult mai bine dorințele și nevoile lui, este o mare realizare pentru amândoi.
Fiecare copil învață să vorbească în ritmul său, dar cel mai probabil, vei auzi primul “mama” sau “dada” între 6 și 8 luni, iar până la vârsta de 1 an, va mai adăuga câteva cuvinte în vocabularul său.
“Orice părinte așteaptă cu nerăbdare să-și audă bebelușul rostind primele cuvinte. Sunete și silabe întâmplător rostite este posibil să fie emise de copil foarte devreme, însă cuvinte articulate va putea rosti abia în jurul vîrstei de 10 luni, atunci când musculatura utilizată pentru vorbire (în primul rând buzele și limba) s-a dezvoltat suficient și creierul a ajuns la acel nivel de dezvoltare care îi permite să asocieze anumite cuvinte cu obiectele din jurul lui.” – Cristiana Haica, psiholog expert Pampers.
Abia după vârsta de 2 ani te poți aștepta la conversații cu micuțul tău, însă niciodată nu e prea devreme pentru a începe să îl încurajezi în dezvoltarea vocabularului.
În primul an de viață, pentru bebeluși, cel mai important lucru din mediul înconjurător este vocea și fața părinților. Prin simplul fapt că îi vorbești, va învăța și, mai apoi, va reuși să pronunțe primele cuvinte.
“Sunt anumite lucruri pe care noi, părinții, le putem face pentru a ajuta copilul să poată vorbi cât mai devreme. Încă din prima lună de viață bebelușul experimentează comunicarea – el plânge, iar mama vine la el și îi vorbește cu voce blândă. În lunile următoare la vorbele tandre și privirile calde fix în ochii copilului, el începe să gângurească. Așteaptă să îți dea replica prin gângureli sau tirade de silabe, apoi spune-i din nou ceva. Conversațiile trebuie să aibă loc cu fața la copil, privindu-l în ochi și permițându-i să observe felul în care pronunți, precum și mimica asociată.” – Cristiana Haica, psiholog expert Pampers
Vorbește în gura mare cu micuțul tău oriunde ați fi, chiar dacă sunteți în public și ce ai tu de spus poate fi amuzant pentru cei din jur, spre exemplu: “Mami caută șosetele albastre acum!”. Când va aflați într-un mediu nou pentru el, povestește-i despre ce vede în jurul lui pentru a-l expune unor cuvinte noi, spre exemplu: “Uite ce flori drăguțe sunt în parc!”.
Încearcă să răspunzi și la întrebările pe care le pune cu privirea. Urmărește-i privirea, lasă-l să te ghideze către lucrurile care îl interesează și vorbește-i despre ele. Spre exemplu, dacă bebelușul tău se uită insistent la un câine și vorbește pe limba lui, fă o conversație pe tema asta. În timpul conversației repetă cuvântul de mai multe ori, arătând cu degetul spre câine de fiecare dată. În astfel de momente, copilul învață cuvinte cheie și expresii pe care le asociază cu activitatea respectivă.
“Conversează tot timpul cu copilul tău, chiar dacă aparent nu îţi răspunde (când îi schimbi scutecul, îl hrăneşti, îmbraci etc). Numește și arată-i obiectele cu care interacționezi în preajma lui. Citeşte-i zilnic 5-10 minute pe zi din cărţi pentru bebeluși, cu imagini mari, colorate. Stabileşte un program care să nu se modifice prea mult de la o zi la alta, el va învăţa repede la ce să se aştepte pe parcursul zilei și, în felul acesta, va fi sigur pe el și se va exprima cu ușurință. Când modifici ceva în rutină, spune-i! Lasă-l să exploreze obiecte cât mai diferite, nu doar jucării, numind tot ce atinge, chiar și părțile propriului corp. Și nu uita să îi vorbești corect, clar, răspicat.” – Cristiana Haica, psiholog expert Pampers.
Sunt mii de căi în călătoria de creștere a unui copil pentru că fiecare bebeluș se dezvoltă în felul său și în ritmul său.
Pampers este alături de părinți și bebeluși în călătoria lor plină de Iubire, somn și joacă, trei dintre cele mai importante lucruri pentru dezvoltarea unui bebeluș sănătos și fericit.
Care a fost primul cuvânt al bebelușului tău? Împărtășește cu noi acest important moment din viața bebelușului tău.
Posteaza comentariu