Primul Craciun al bebelusului

Fara indoiala, sarbatorile de iarna au un inconfundabil aer de magie si nostalgie. Poate miracolul crestin pe care il sarbatorim? Poate amintirile copilariei? Poate bucuria de a...

Fara indoiala, sarbatorile de iarna au un inconfundabil aer de magie si nostalgie. Poate miracolul crestin pe care il sarbatorim? Poate amintirile copilariei? Poate bucuria de a se reuni intreaga familie si de a-l astepta pe Mos Craciun, desi noi, adultii, am aflat demult ca acesta este doar un mit? Cate ceva din toate acestea, cu siguranta.

Emotiile sunt cu atat mai mari cu cat anul acesta ai primit cel mai frumos cadou pe care si l-ar putea dori o femeie: ai devenit mamica, iar acum vei sarbatori primul Craciun impreuna cu bebelusul...

Dincolo de fericirea si nerabdarea extrem de firesti, apar si temerile, bineinteles.

Acestea din urma sunt cauzate in principal de ineditul situatiei. Nu este vorba despre faptul ca bebelusul este prea mic pentru a intelege ceea ce se intampla, sau nu numai despre acest lucru.

Sigur ca trebuie sa-i acorzi o atentie deosebita copilasului, mai ales daca, asa cum se intampla de obicei, sunt mai multi prichindei in preajma.

In primul rand, supravegheaza-i cu atentie pe copii: din generozitate, pe de o parte, si nestiinta, pe de alta parte, pot sa-i ofere bebelusului bomboane si prajiturele pentru care organismul sau nu este pregatit. Acest lucru ar putea avea consecinte cel putin neplacute.



In afara de supraveghere (pe care o poti face cu schimbul, alternand cu alti membri ai familiei), mai ai doua variante la dispozitie: fie organizezi o mini "sedinta de informare" a celor mici, in care le aduci la cunostinta ce au si (mai ales) ce nu au voie sa faca; fie vorbesti cu parintii acestora, daca vor fi si ei prezenti, rugandu-i sa aiba grija.

Pe de alta parte, tine cont de faptul ca toata agitatia si galagia inerente il vor speria pe bebelus. De aceea este bine ca el sa nu stea cu restul familiei decat pentru putina vreme, alternand aceste momente cu odihna in camera lui, supravegheat.

Cu cat este mai micut, cu atat mai mult trebuie sa fie scutit de agitatie si zgomot. Chiar daca este foarte sociabil si bucuros sa fie in centrul atentiei tuturor, acest lucru este stresant si epuizant pentru el, pe termen lung.

In alta ordine de idei, nu uita de sumedenia de traditii specifice... Faceti cat mai multe fotografii (evident, bebelusul poate fi costumat in Mos Craciun, cu siguranta va fi absolut irezistibil!), eventual tine un jurnal al acestor sarbatori (sunt irepetabile, fiind primele pentru bebelus), filmeaza. Peste ani, aceste materiale vor constitui amintiri de nepretuit pentru copilas.



Daca mai ai copii, ai grija ca acestia sa nu se simta nedreptatiti de atentia care i se acorda bebelusului. Poti reusi de minune acest lucru, spunandu-le in prealabil ca te bazezi pe ei, pentru ca sunt mai mari si deci stiu cine este Mos Craciun si ce se va intampla in aceasta perioada.

Nimic nu le face mai multa placere copiilor decat sa vada ca parintii au incredere in ei. Acest lucru ii va stimula mai mult decat orice altceva.

Un articol de Greta Harja