Primii pasi ai bonei in noua familie

Acum, ca am gasit persoana potrivita pentru a avea grija de copilasul nostru, ce facem in continuare pentru ca lucrurile sa mearga bine? Trebuie sa ne gandim....

Acum, ca am gasit persoana potrivita pentru a avea grija de copilasul nostru, ce facem in continuare pentru ca lucrurile sa mearga bine? Trebuie sa ne gandim ca bona va fi cea care ne va tine locul o mare parte a zilei. Ea trebuie sa stie totul despre copil! Chiar si lucruri pe care le dorim doar ale noastre.

Trebuie sa informam bona daca exista alergii de care sufera copilul, la medicamente, fructe sau mancare. Trebuie ca ea sa stie care sunt problemele de sanatate ale copilului, daca sufera de vreo boala si ce ingrijiri trebuie acordate.

Dieta copilului si programul acestuia de masa, plimbare si somn sunt foarte importante, pentru ca trebuie sa existe o continuitate in viata sa.



Este obligatoriu ca parintii sa se ocupe cu securizarea locurilor accesibile copilului, care prezinta un grad de risc, inainte de a-l lasa acasa impreuna cu bona.

Verifica ferestrele, balustradele, balcoanele. Ferestrele trebuie sa aiba sisteme de inchidere inaccesibile copilului. Balustradele si balcoanele trebuie protejate, astfel incat acesta sa nu poata sa cada in afara lor.



Verifica prizele. Protejarea acestora se face cu diverse sisteme de protectie, astfel incat copilul sa nu poata introduce nimic in priza (cuie, surubelnite sau alte obiecte metalice).

Verifica locatia substantelor toxice. Acestea trebuie sa fie inchise in dulapuri sau magazie. Copilul nu trebuie sa aiba acces la ele! Detergentii cu diverse arome pot reprezenta o tentatie pentru el.

Verifica locatia medicamentelor. Medicamentele pot fi usor confundate cu bomboanele. Sunt colorate, glazurate, deci nu le lasa la indemana! Dulapul trebuie sa fie undeva sus, incuiat.




Verifica accesul la vitrine si alte obiecte casante. In interiorul vitrinelor pot fi obiecte frumoase dar periculoase daca se sparg. Pot provoca taieturi.

Pastreaza casa linistita pentru a auzi daca plange copilul.

Tine cutitele sau obiectele ascutite departe de copil.

Nu lasa copilul nesupravegheat cand doarme sau se joaca.

Fii pregatita sa faci fata cand copilul plange, se raneste, se sperie.

Daca este noapte, lasa o lumina aprinsa in afara casei.

Daca trebuie sa pleci din casa, fie si pentru scurt timp, ia copilul cu tine.