O casa sigura pentru micutul tau

De la inaltimea noastra de adulti ne vine foarte greu sa identificam pericolele din casa la care sunt supusi micutii. Casa in sine este un loc foarte periculos pentru ei.

De la inaltimea noastra de adulti ne vine foarte greu sa identificam pericolele din casa la care sunt supusi micutii. Casa in sine este un loc foarte periculos pentru ei. Curiosi si fara astampar, copiii nu sunt constienti de pericole si incalca interdictiile.

Afla care sunt locurile din casa ta care prezinta un anumit risc si invata ce masuri de precautie poti lua pentru a evita accidentele domestice. Iata o lista de locuri, situatii si obiecte riscante pentru copiii mai mici de trei ani si masurile pe care trebuie sa le iei pentru a fi in siguranta in casa ta.

Ferestrele si balcoanele


Daca locuinta ta se afla la etaj, nu-l lasa niciodata pe micut singur in camera atunci cand ai deschis ferestrele pentru a aerisi. Pentru el tentatia este foarte mare sa vada ce se petrece jos, dincolo de peretii casei sale.
Escaladarea ferestrelor si a balcoanelor este unul dintre cele mai grave accidente domestice care pot avea loc. Ar fi bine sa prevezi ferestrele cu un sistem de blocaj care sa impiedice deschiderea lor de catre cei mici.

Fii atenta si la terasa sau balcon. Daca nu ai balconul inchis, asigura-te ca spatiul dintre barele si rama balconului este suficient de mic pentru a nu-i permite micutului sa se strecoare printre ele. Verifica mereu sa nu uiti in balcon un scaun sau orice alt obiect pe care s-ar putea catara. Daca ai usa de la terasa din sticla lipeste pe ea un autocolant astfel incat micutul sa nu perceapa ca acolo este un geam inchis.

Camera lui


Patutul trebuie sa fie musai cu bare si nu trebuie sa aiba perna, cuvertura sau patura si nici alte obiecte care l-ar putea sufoca. Il poti culca intr-un sac de dormit, special creat pentru micuti.
Salteaua trebuie sa fie inchisa si adaptata dimensiunilor patutului. Nu trebuie sa fie spatiu intre ea si barele patului pentru ca micutul sa nu alunece si sa-si provoace o entorsa. Cand vine timpul, culca micutul intr-un pat mai mare dar care este in siguranta. Nu incalzi camera peste 20 de grade.

Bucataria


Este locul celor mai multe pericole din casa pentru ca aici se afla aparatele electrocasnice, focul, gazele, apa. Toate acestea il atrag pe micut. Atunci cand el se poate misca singur prin casa, de-a busilea sau mergand, arata-i ca focul este cald si il poate arde. Repeta-i asta cat de des poti si mai ales atunci cand dai drumul la aragaz.
Pune chibriturile sau aprinzatorul sus incat cel mic sa nu ajunga la ele. Cand pleci de acasa, inchide gazele chiar daca il lasi singur pentru o scurta perioada de timp.

  • Nu-l lasa in bucatarie atunci cand ai ceva pe foc daca nu esti si tu prin preajma.
  • Cuptorul cu microunde trebuie sa fie si el inaccesibil pentru ca mancarea fierbinte care se afla in el este si ea periculoasa.
  • Cand iti bei cafeaua fierbinte, nu-l tine pe micut in brate. Un singur gest brusc al sau poate fi periculos.
  • Cand aduci ceva fuirbinte la masa fii atenta.
  • Cutitele, furculitele si alte instrumente ascutite trebuie sa fie stranse in locuri inaccesibile.
  • Asigura-te ca sertarele au un dispozitiv de fixare atunci cand ajung la capatul sinei astfel incat sa nu cada daca va trage de ele.