Nu te mai certa din cauza mofturilor la masă: 4 soluții

Poate fi stresant să ai un copil mofturos, care acceptă foarte rar să guste rețetele pe care le prepari, dar contează foarte mult cum reacționezi. Învață să menții calmul la masă și să gestionezi situația eficient pentru a diminua tensiunea și a încuraja obiceiurile alimentare corecte.
Nu este simplu deloc să eviți momentele tensionate, mai ales dacă tu și partenerul tău nu v-ați pus de acord cu privire la modul în care veți reacționa pentru a readuce lucrurile la normal. Precis știi ce înseamnă că fii frustrat după ce ai petrecut timp în plus gătind ceva special pentru întreaga familie, iar în momentul în care vă așezați la masă vezi cum copilul fie respinge complet preparatul, fie gustă de 2-3 ori și cere altceva. În afară de faptul că oboseala acumulată de-a lungul zilei va intensifica epuizarea care apare când vezi că efortul tău nu a avut deloc rezultatul dorit, lucrurile se pot înrăutăți dacă părinții nu au o abordare unitară în ceea ce privește meniul copilului.
Momentele în care sunteți cu toții la masă ar putea deveni adevărate confruntări, iar copiii mai mici pot chiar să facă un fel de „grevă” refuzând să mănânce alte lucruri decât cele care le plac sau chiar începând să arunce tot ce au în farfurie.
De multe ori părinții reacționează foarte diferit, ceea ce poate alimenta starea de confuzie. De exemplu, este posibil ca unul dintre parteneri să se fi obișnuit cu ideea că cei mici trebuie să mănânce tot din farfurie, iar celălalt poate nu a fost niciodată obligat să consume ceva ce nu îi plăcea în copilărie. Cu siguranță ambii părinți nu vor decât ce este mai bun pentru copilul lor, dar trebuie să se pună de acord în privința strategiei utilizate pentru a putea avea succes. 

 
Iată ce te ajută să reduci tensiunea de la masă chiar și când vezi că cel mic este mofturos:

 
1. Discută despre ceea ce te îngrijorează cu adevărat

Știm cu toții că încă trei înghițituri de mazăre sau conopidă nu vor face o diferență semnificativă pe termen lung. Atunci de ce mofturile copiilor provoacă o stare de frustrare și enervare atât de intensă? În unele cazuri este vorba depsre faptul că părinții se tem că și cei mici vor deveni la fel de mofturoși cum erau ei în copilărie sau că nu se vor dezvolta optim în lipsa unei cantități suficiente de vitamine și minerale din meniul zilnic.
Este recomandat să discuți cu partenerul tău pentru a vă înțelege reciproc. Odată ce motivațiile și perspectiva fiecăruia sunt clarificate vă va fi mai ușor să decideți cum să reacționați în față refuzului unui anumit preparat.

 
2. Evită dezbaterile desfășurate la masă

Orice discuții care vizează modul în care trebuie gestionat felul în care mănâncă cei mici trebuie să aibă loc numai între tine și partenerul tău și niciodată la masă. Luarea mesei trebuie să fie un obicei care inspiră relaxare, iar copiii să se simtă bineveniți de fiecare dată, în loc să se teamă că li se vor face constant observații sau că li se vor număra înghițiturile. Presiunea și stresul care apar atunci când văd că părinții se ceartă din cauza felului în care mănâncă sau a cantității consumate vor afecta negativ copii.
Chiar dacă vă aruncați câte o privire când auziți mofturile, rezervați discuția detaliată pentru mai târziu.

 
3. Fă compromisuri

Unul dintre parteneri se poate îngrijora la gândul că cei mici sunt lăsați să mănânce numai ceea ce vor la fiecare masă sau că se pune mai mult accent pe eliminarea foamei decât pe nutrienți și calitatea caloriilor consumate. Este bine să încercați să ajungeți la un compromis pentru ca fiecare dintre voi să simtă că are o contribuție pozitivă în cadrul alimentației copiilor. Nu te indispune când ai vrea să vezi că porțiile copiilor sunt mai mari, dar nici când pleci în oraș și știi că vor savura pizza sau aripioare crocante ca răsfăț culinar oferit de partenerul tău.

 
4. Dă un exemplu bun

Există multe situații în care celălalt partener se plânge de ceea ce s-a gătit sau chiar se ridică de la masă ca să-și prepare altceva. Este indicat să vă împărțiți responsabilitățile legate de gătit și spălatul vaselor și să evitați comentariile negative de orice gen.
Chiar dacă este vorba despre o rețetă experimentală sau de o aromă care nu este neapărat cea pe care o preferă, celălalt partener trebuie să le dea un exemplu bun copiilor mulțumindu-ți pentru că ai gătit și consumând-o cu plăcere. Dacă vă doriți ca și copiii să se poarte frumos la masă este util să dați startul chiar voi.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.