Noua recomandari utile pentru "meseria" de parinte

"Meseria" de parinte este una dintre cele mai dificile si solicitante pe care le poate exercita un om de-a lungul vietii - si pentru care te simti, poate, nepregatita...

"Meseria" de parinte este una dintre cele mai dificile si solicitante pe care le poate exercita un om de-a lungul vietii - si pentru care te simti, poate, nepregatita, indiferent de varsta la care ai devenit mama.

Dar cata bucurie iti aduce aceasta "profesie", cate satisfactii... este ca si cum ai fi promovata in fiecare zi si reprezinta unul dintre cele mai frumoase cadouri ale vietii. Iti recomandam, astazi, o serie de sfaturi care te vor ajuta sa comunici cat mai bine cu copilul tau si sa te bucuri in fiecare moment de miracolul maternitatii.

Cultiva-i copilului respectul de sine

Copiii devin constienti de propria persoana de la varste foarte fragede cand, bebelusi fiind, se percep prin ochii mamei. Tonalitatea vocii tale, limbajul trupului si, in general, orice expresie a fetei sunt percepute si asimilate de cel mic.

Cuvintele si gesturile tale influenteaza in mod direct dezvoltarea imaginii lui de sine. Prin urmare, remarca-i fiecare realizare si progres, indiferent cat de mici si insignifiante sunt acestea; lauda-l, se va simti astfel mandru si incurajat.

In masura in care acest lucru este posibil, lasa-l sa faca singur cat mai multe lucruri, va vedea ca ai incredere in el si va deveni o persoana independenta si sigura pe sine.

Prin contrast, a-i minimaliza eforturile si realizarile sau a-l compara mereu, nefavorabil, cu alti copii, il va face sa se simta inutil si va dezvolta complexe greu de depasit.

Asadar, evita sa-l critici daca nu e neaparat nevoie si nu folosi sintagme precum: "Ce lucru prostesc ai facut!" sau "Te comporti mult mai copilareste decat fratele tau!". Astfel de remarci il vor tulbura si, chiar daca nu o arata, vor starni o adevarata furtuna in sufletul si psihicul lui, aflate in plin proces de formare.

Alege-ti cuvintele cu atentie si da dovada de intelegere. Ajuta-l sa inteleaga faptul ca oricine mai greseste uneori si ca il iubesti in continuare la fel de mult - chiar daca nu-i aprobi comportamentul.

Remarca-i straduinta si progresele

Te-ai gandit vreodata de cate ori reactionezi gresit fata de copilul tau? De cate ori pe zi il critici si ii faci observatii? Probabil ca reprosurile sunt mult mai frecvente decat laudele. Tu cum te-ai simti daca seful tau ar fi excesiv de autoritar si critic - chiar daca intentiile sale sunt dintre cele mai bune?

Cel mai bine este sa-i atragi atentia in mod subtil, speculand momentul cand il poti lauda pentru ceea ce a facut.

"Ti-ai facut patul din proprie initiativa - bravo, este extraordinar!" sau "Am remarcat ca astazi ai fost mult mai atent la lectii decat de obicei".

Implicit, ii vei semnala astfel ceea ce te nemultumise pana atunci in comportamentul lui, dar totodata va simti ca este pe drumul cel bun si va sti ce are de facut pentru ca tu sa fii multumita raportat la problema respectiva. Cu timpul, vei observa ca isi da silinta sa te multumeasca si in alte privinte.

Stabileste limite si nu permite abateri de la normele de disciplina

Disciplina este necesara in permanenta, scopul ei fiind in principal acela de a-i deprinde pe copii sa se supuna autoritatii si sa-si educe autocontrolul. Copiii pot testa limitele pe care le vei stabili (si cei mai multi o fac), dar aceste restrictii le sunt realmente necesare pentru a putea sa devina adulti maturi si responsabili.

Cateva astfel de reguli ale casei ar putea fi: televizorul nu este permis pana nu sunt pregatite lectiile pentru a doua zi, nu este permis ca fratii/surorile sa se loveasca unii pe altii sau sa se jigneasca.



Ai putea institui urmatorul sistem: la prima abatere, sanctiune cu avertisment, iar daca se repeta, urmeaza pedeapsa - care, atentie! nu trebuie sa fie de ordin fizic si nici nu "abate" asupra copilului un suvoi de invective si reprosuri. De exemplu, interzice-i sa se uite la televizor sau sa iasa la joaca o perioada (durata pedepsei va fi direct proportionala cu gravitatea greselii).

Una dintre greselile frecvente ale parintilor este de a nu aplica pedeapsa cand regulile sunt incalcate. Ar trebui sa uiti de "te iert acum, pentru ca e prima oara...". Copilul nu-si va insusi normele de disciplina daca astazi ii spui un lucru si maine il retractezi sau faci abstractie de ceea ce tu insati ai stabilit. Asadar fii ferma si mentine-ti decizia.

Fa-ti timp pentru copilul tau

Cand viata ta se desfasoara in ritm ametitor si te simti adesea de parca ai fi prinsa in mijlocul unui carusel, este dificil uneori chiar sa ajungi la cina impreuna cu familia - ce sa mai vorbim de alocarea unui interval de timp pe care sa-l petreci in exclusivitate cu copilul tau.
Dar nimic nu i-ar face lui mai multa placere. Ce poti face?

Trezeste-te cu zece minute mai devreme dimineata, astfel incat sa puteti lua micul dejun impreuna sau renunta la spalatul vaselor imediat dupa cina si faceti o plimbare.

Copiii care simt ca parintii nu le acorda suficienta atentie recurg adesea la actiuni negative, improprii lor, dar cel putin, isi spun ei, astfel se asigura ca parintii se vor preocupa de ei.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod