Micutul trebuie sa invete si sa piarda...

"Nu este atat de important sa castigi, ci sa participi". De cate ori nu ai auzit, oare, aceasta fraza? Si, cu toate ca stii foarte bine ca intr-adevar asa stau lucrurile...

"Nu este atat de important sa castigi, ci sa participi". De cate ori nu ai auzit, oare, aceasta fraza? Si, cu toate ca stii foarte bine ca intr-adevar asa stau lucrurile, nu te puteai abtine, mai ales in copilarie, sa te gandesti ca premiul ar fi contat atat de mult pentru tine... iar satisfactia participarii este, cel putin pe moment, infima. Sau inexistenta.

Tocmai de aceea ti-ai dori sa-i insufli copilului tau spiritul competitiv si sa-l inveti ca in viata, va ajunge in situatia de a pierde... si trebuie sa invete sa fie demn in astfel de situatii, indiferent de context.



In jurul varstei de trei ani, copilul incepe sa inteleaga termenul de competitie si ce implica pierderea sau castigarea acesteia.

Tot cam in aceasta perioada, realizeaza principiul recompensei pentru atingerea unui obiectiv. ca parinte, rolul tau este esential.

Nu este bine sa-i repeti cat de important este sa castige, pentru ca risti ca micutul sa creada ca tot ceea ce conteaza este sa castige, indiferent de ceea ce trebuie sa faca pentru aceasta - inclusiv sa triseze, de exemplu...

Nu sunt putine cazurile cand copilul devine exagerat de competitiv.

Daca a fi dezamagit de prestatia sa este normal, pana la un punct, reactiile necontrolate nu-si mai gasesc nici o justificare.

In categoria acestora din urma sunt incluse: plans, furie intensa la adresa atat a propriei persoane, cat si a celorlalti competitori, blamare excesiva, refuzul de a se intalni cu prietenii (rusinat ca acestia ar putea rade de el), izolarea in camera sa si asa mai departe.

Daca ai un copil adolescent, ar trebui sa iei in calcul si posibilitatea ca acesta sa foloseasca substante interzise, pentru imbunatatirea performantei fizice sau intelectuale.



Tocmai de aceea, cultivarea competitivitatii trebuie sa aiba loc de la o varsta frageda, insa pastrandu-se anumite limite. In cazul baietilor, tatal are cel mai important rol.

Expresii gen: "cand aveam varsta ta, castigam toate concursurile..." nu-si au locul. De asemenea, copilul trebuie deprins sa accepte infrangerea cu sportivitate si eleganta, si sa nu uite niciodata sa felicite echipa castigatoare.

Nu in ultimul rand, tine cont de urmatorul aspect. Cu cat este mai pasionat de ceea ce face, cu atat sansele sale de castig sunt mai mari, pentru ca si motivatia este pe masura.

Prin urmare, nu-i impune o activitate doar pentru ca tu te gandesti ca ar fi potrivita pentru el, ci tine cont de preferintele sale.

Chiar daca nu a castigat o competitie, spune-i cat de mandra esti de el si ca ai incredere... nu ca data viitoare va castiga, pentru ca astfel nu vei face decat sa pui si mai multa presiune pe umerii sai, ci ca esti convinsa ca va face tot ceea ce va depinde de el pentru a obtine primul loc.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod