Nu este tot una daca esti mama la 20, 30 sau la 40 de ani, pentru ca diferentele exista si sunt importante.
In primul rand, este vorba despre diferentele fiziologice firesti intre organismul unei femei la 20 de ani fata de starea generala la 30 de ani si, respectiv la 40 de ani, indiferent daca este sau nu mama.
Mama la 20 de ani - "o joaca de-a mama si copilul"
In jurul varstei de 20 de ani, organismul femeii este "crud" fizic, dar mai ales psihic. "Sarcina, in acest segment de varsta este, de cele mai multe ori, un accident sau o greseala, iar comportamentul femeii devenita mama la o varsta atat de frageda va fi o continuare a jocului cu papusile", este parerea lui Muriel Flis-Treves, psiholog francez, practician la una dintre cele mai mari maternitati din Paris, "Antoine-Beclère".
Muriel Flis-Treves este autoarea cartii "Atitudinea fata de copil", publicata la editura Plon, Paris in 2005. "O femeie la 20 de ani este mai degraba imatura, departe de a fi independenta financiar, astfel ca trebuie ajutata si sustinuta, in primul rand, de catre parinti, dar si de sot/partener - foarte probabil si el din aceeasi categorie de varsta", descrie Muriel Flis-Treves, portretul mamei la 20 de ani.
Partea buna este ca va fi vesnic o mama tanara, iar daca gaseste suportul necesar, poate reusi sa se realizeze si profesional (desi este destul de greu, dat fiind faptul ca la aceasta varsta studiile sunt departe de a fi terminate).
"Femeile devenite mame in jurul varstei de 20 de ani sunt mame tandre, dar in detrimentul unui comportament rational. Maternitatea este o cale brusca prin care adolescenta devine adult cu drepturi depline, dar si o cale pe care unele femei o folosesc pentru a scapa de autoritatea parintilor. Riscul esecului, atat ca mama cat si ca femeie, dar si profesional, este maxim", este de parere Muriel Flis-Treves.
Maternitatea produce o descatusare a feminitatii, iar daca nu este tinuta sub un anume control de catre partener sau de parintii, poate duce la o stare de confuzie deloc benefica, mai apreciaza psihologul Flis-Treves.
"Aveam doar 19 ani cand s-a nascut fetita mea, Alina. Am ramas singure, pentru ca tatal ei ne-a parasit, speriat cred de ideea de a avea un copil la doar 22 de ani, atat cat avea el in momentul in care s-a nascut micuta mea. Acum am 33 de ani, Alina, 14 ani - este o adevarata domnisoara si am reusit, amandoua, sa mergem mai departe.
Mama ne-a fost alaturi si m-a ajutat enorm sa termin facultatea. A fost foarte greu, extrem de greu! Marele meu regret este ca am stat prea putin cu Alina cand era mica... ma limitam la a o duce la plimbare si a ma juca cu ea. De fapt, a crescut-o mama mea. Si pe ea, dar si pe mine.