Cartea “Puterea părinților. Succesul copilului tău depinde de tine” este mai mult decât o carte, este un proiect amplu, bogat în informații, plin de exemple practice și soluții la cele mai arzătoare întrebări ale părinților. Citeşte mai jos un interviu cu Adriana Mitu, autoarea acestei cărţi:
1. Ne poți spune câteva cuvinte despre cartea “Puterea părinților. Succesul copilului tău depinde de tine”?
Desigur. Cartea este mai mult un proiect pe care l-am conceput pentru a veni în sprijinul părinților care caută răspunsuri. Am observat că, din ce în ce mai mulți părinți sunt preocupați de felul în care-și cresc copiii, lucru care mă bucură foarte tare. Însă, acest proces este unul anevoios, care implică multe săpături pentru a ajunge la o informație concretă, ce poate fi aplicată în practică. Mi-am dorit să ușurez căutarea părinților și, de aceea, am integrat în cadrul cărții, tehnici și metode de parenting, de comunicare și relaționare, dezvoltate de șapte experți de renume mondial.
Mai mult decât atât, special pentru această carte, am intervievat douăzeci și patru de persoane excepționale – psihologi, parenting traineri, life coach, ambasador UNICEF, terapeuți, art-terapeuți, profesori. Toți acești oameni mi-au împărtășit din experiența lor profesională, dar și personală. Ei m-au ajutat să construiesc un material complet și care să răspundă fix acelor situații în care părintele se simte descurajat, dezorientat și neajutorat în fața imprevizibilului pe care copilul îl rezervă.
La toate acestea am adăugat experiența mea personală, cartea fiind scrisă dintr-o perspectivă unică, aceea a copilului de mai târziu. Am mizat foarte mult pe experiențele trăite de mine, astfel încât să-i ajut pe părinți să-și înțeleagă mult mai bine copiii. Bineînțeles și experiența mea profesională contribuie la construirea acestui material valoros.
M-am bucurat când am primit părerile cititorilor. Sincer, am fost mai mult decât surprinsă, am fost impresionată de impactul pe care l-a avut cartea asupra lor și de ceea ce a trezit în ei. Acesta este lucrul care mă bucură cel mai tare, să văd că tot ceea ce scriu aduce valoare în viețile oamenilor și mai mult decât atât, că le schimbă, în bine.
2. Știu că tu organizezi și conferințe cu această tematică. Când și unde va fi următorul eveniment?
Următorul eveniment va avea loc în București. Este vorba despre conferința “Puterea părinților. Succesul copilului tău depinde de tine”, care va avea dublu rol – lansarea cărții și o discuție cu invitații speciali ai evenimentului despre nevoile emoționale ale copiilor, despre plânsul și crizele de furie, limbajul comportamental al acestora – agresivitate, temeri nejustificate, timiditate, rivalitatea între frați, conflictele în relația părinte-copil. Acestea sunt doar câteva teme pe care le voi dezbate împreună cu cei patru invitați speciali, la conferința care va avea loc în data de 25 Iunie, de la ora 18:00, pe Dacia 99, zona piața Romană.
Intrarea este liberă, iar părinții pot veni cu micuții pentru că voi avea o activitate specială și pentru aceștia. Din păcate, în sală sunt doar 120 de locuri, iar acestea vor fi oferite în ordinea înscrierilor. Părinții interesați își pot rezerva loc pe pagina evenimentului: adrianamitu.com/evenimente/.
Este un eveniment menit să le aducă răspunsuri părinților, de aceea vom discuta situații concrete, precum și tehnici și metode eficiente în relația cu copilul. Va fi o conferință interactivă și interesantă.
3. Ce ne poți spune despre activitate ta?
Activitatea mea se axează asupra dezvoltării emoționale a copiilor. Îmi doresc să îi ajut pe părinți și pe copii prin conferințele pe care le susțin cu ocazia lansării cărții, în diverse orașe și prin ateleierele pe care le organizez cu cei mici, workshop-uri cu aceeași tematică – dezvoltarea emoțională a copiilor.
Spre exemplu, unul dintre atelierele mele are ca obiectiv creșterea încrederii în sine a copiilor. Încrederea în sine este un aspect atât de important și atât de necesar pentru orice om. Din păcate, mulți avem carențe provenite din propria copilărie în această zonă. Îmi place să lucrez cu micuții, pentru că astfel îmi vindec și eu copilul interior. Și bineînțeles, mă bucur când văd rezultatele, mă bucur când văd că ceea ce fac are impact asupra unui copil, care mai târziu va deveni adult și care va folosi toate aceste competențe și abilități dobândite.
Însă, cu riscul de a mă repeta, țin să menționez acest lucru la toate evenimentele și în toate interviurile pe care le acord: cel mai mare impact, în dezvoltarea unui copil, îl are implicarea părinților. Chiar și performanțele școlare sunt strâns legate de nivelul de dezvoltare emoțională pe care l-a atins copilul. Și tot ceea ce se întâmplă până la vârsta de șapte ani este definitoriu pentru viața omului adult. Toate acțiunile părinților, până la această vârstă, au ecouri pe care nici nu le putem imagina, în personalitatea omului matur.
4. De ce sunt importante nevoile emoționale?
Nevoile emoționale, deși nu se văd la suprafață, sunt extrem de importante pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. Nesatisfacerea acestora duce la apariția comportamentelor nedorite, care nu sunt altceva decât comportamente prin care copilul își exprimă nevoile nesatisfăcute, menite să atragă atenția părintelui că cel mic se simte deconectat și că are carențe afective. De cele mai multe ori, în spatele unui comportament care displace părintelui, se ascunde o nevoie nesatisfăcută. Iar dacă se înțelege cauza, atunci efectul poate fi ușor controlat. Însă, părintele uită să caute cauza și încearcă doar să schimbe efectul, respectiv comportamentul copilului. Or, acest lucru nu îl ajută pe micuțul care se simte deja deconectat. Tot ce are de făcut părintele, în majoritatea situațiilor, este să reumple rezervorul de iubire al copilului, prin satisfacerea nevoilor emoționale. Și despre acest lucru discut la conferințele pe care le organizez.
În trecut nu exista o educație în acest sens, dar efectele unor nevoi emoționale neglijate se văd astăzi, la mulți dintre adulții care suferă de depresii, dependență de diverse substanțe, care sunt violenți fizic sau verbal chiar și cu propriii copii, care au relaționări destinate eșecului, sau care se simt nefericiți, cu toate că nu au un motiv bine definit. Și atunci când adultul merge la psiholog, primul focus este asupra relației cu părintele, cu mama sau cu tatăl. Chiar dacă au trecut douăzeci-treizeci-patruzeci de ani de când nu mai este copil, rănile din acea perioadă încă sunt resimțite, chiar dacă sunt înăbușite. Sincer, am văzut foarte puțini oameni întregi emoțional, „curați” în ceea ce privește rănile copilăriei.
De aceea sunt importante nevoile emoționale și de aceea ar trebui să ne îndreptăm atenția și în această direcție.
Posteaza comentariu