Vacanta de vara este deja o amintire, mai ales ca vremea s-a inrautatit. Vrand nevrand, micutul tau isi va lua din nou ghiozdanul si se va intoarce in banca. O data cu inceperea scolii, copilasul este preocupat si incepe sa-ti puna tot felul de intrebari: "Mama, crezi ca noii profesori vor fi la fel de draguti precum cei de anul trecut?
Oare ma voi descurca la meteriile noi?". Este firesc sa se intample astfel: perspectiva reluarii cursurilor si obligatiile scolare inerente il timoreaza. Cum poti sa-l ajuti?
De fapt, problema este ca multi copii nu stiu sa-si exprime temerile in mod exact, fapt care poate crea destule confuzii pentru parinti.
Teama de necunoscut - acest lucru este valabil in special pentru copiii care intra in clasa intai, dar si pentru cei care s-au mutat la o alta scoala. Extrapoland, temerile acestea se pot manifesta si in cazul copiilor care incep sa mearga la gradinita.
Stresul socializarii - daca micutul tau este mai introvertit sau timid, preferand de cele mai multe ori sa se joace singur, perspectiva de a merge la scoala sau gradinita, unde sunt atatia copii, il poate panica.
Daca anul precedent a fost foarte fructuos pentru el (de exemplu, a luat premiul intai sau a castigat vreun concurs), copilul poate fi ingrijorat ca in noul an nu va mai obtine aceleasi performante.
Regretele pentru vacanta se pot constitui intr-un alt motiv de tristete pentru copilasul tau. S-au dus acele zile cand timpul ii apartinea si putea face orice isi dorea.
Teama de esec este una dintre cele mai raspandite motive de stres pentru micutul tau, care isi doreste sa fie la inaltime. Acest lucru nu are neaparat legatura cu succesele sale scolare; un copil care obtine rezultate satisfacatoare poate fi la fel de ingrijorat ca si unul care a intampinat probleme in cursul anului scolar precedent.
Cum il poti ajuta?
Chiar daca nu cunosti motivul exact al nelinistii sale, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a-l ajuta sa se relaxeze si sa depaseasca acest moment.
Stati de vorba si povesteste-i despre vremurile cand erai tu insati eleva. Impartaseste-i din experienta ta de atunci, spunandu-i ce simteai. Acest lucru ii va fi de mare folos, pentru ca va simti ca il intelegi si ca iti poate vorbi fara grija despre ce i se intampla.
Nu face greseala de a presupune din start ca starea lui de agitatie este cauzata de neliniste - poate ca este pur si simplu emotionat! Intreaba-l si, in functie de ce iti va raspunde, iti vei da seama cum trebuie sa procedezi in continuare.
Cu doua-trei zile inainte de inceputul cursurilor, vizitati impreuna scoala sau gradinita. Este important pentru el sa se regaseasca intr-un mediu familiar.
Ajuta-l ca ultimele zile de vacanta sa fie cat mai frumoase cu putinta. In felul acesta, cel putin nu va "jeli" vacanta inainte de a se fi terminat...
In cazul in care prichindelul tau devine elev in toamna aceasta, il poti ajuta sa-si depaseasca emotiile jucandu-va impreuna: tu joci rolul elevului, iar el este profesorul.
Posteaza comentariu