"Mos Craciun cu daruri multe/A venit de prin nameti/Sa ne-a duca daruri multe/La fetite si baieti/ Mos Craciun, Mos Craciun..." Aceasta este o frantura din cantecul pe care il aud si il traiesc, cu toata fiinta mea, in aceste zile.
Anul acesta a trecut si Mos Nicolae pe la mine... Mi-a urat multa sanatate, fericire si mi-a strecurat in ghete multe dulciuri. Nici anul acesta nu am apucat sa il vad. Cred ca nici macar nu vreau sa stiu cine este si cum arata, important este ca exista si are grija de mine in fiecare an. Ce pot sa imi doresc mai mult?
Mai sunt cateva zile pana cand ne va vizita si Mos Craciun, venit special din Laponia, plin de daruri pentru noi si copiii nostri.
"Sunt mama unui baietel de cinci anisori si incerc sa ii explic traditiile Craciunului in fiecare an. I-am spus si de scrisoarea catre Mos Craciun, pe care o compunem impreuna cu mult inainte sa vina Mosul. Anul acesta, de exemplu, i-am scris mai des! De ce? Pai ca Mosul sa aiba timp sa se hotarasca, imi da replica prichindelul meu. Sper ca aceasta obisnuinta a lui de a scrie Mosului sa dureze, pentru ca este atat de fericit cand compune aceasta epistola...", mi se destainuie Alina, o mamica fericita.
Alina este, intr-adevar, o mama foarte fericita, pentru ca reuseste sa ii imprime micutului ei spiritul Craciunului. Din pacate, aceste traditii se pierd in timp, iar copii ajung sa nu mai tina cont de multe dintre ritualurile care tin de sarbatorile de iarna. Nu este vina lor, ci a adultilor; multi parinti nu mai au timp sa ii invete sau au uitat sa le povesteasca despre Mos Craciun.
Eu, de exemplu, nu concep sarbatorile de iarna fara brad, fara un brad adevarat. Trebuie sa simt birosul de brad, de portocale si de cozonac proaspat scos din cuptor. Stiu ca verdele este a doua culoare importanta a Craciunului. Verdele bradului si faptul ca nu isi schimba culoarea niciodata reprezinta credinta eterna in Iisus, asa m-a invatat mama, iar steaua din varful bradului reprezinta semnul divin al promisiunii ca Iisus va veni. Este pacat sa dam uitarii aceste traditii...
"La noi, in fiecare an, trebuie sa vina Mos Craciun. Este o regula! Andrei, fiul de sase ani, se pregateste din timp cu poezioare si multe cantece pentru vizitatorul mult-asteptat. In preajma venirii Mosului, devine mult mai cuminte si ascultator si nu cred ca face acestea doar pentru a primi multe jucarii sau dulciuri... este o bucurie a lui pe care nu o pot descrie in cuvinte. Sper ca aceasta credinta a lui in Mos Craciun sa dureze si sa vad in ochii lui aceasta bucurie mult timp.", imi spune Maria.
Potrivit psihologilor, micutii care cred in existenta lui Mos Craciun sunt mai fericiti decat cei care nu cred. De ce? Indiferent de orice dorinta ar avea, acestia sunt convinsi ca Mosul le-o va indeplini. Psihoterapeutul Gabriel Dinu explica: "Este foarte bine pentru cei mici sa creada ca exista Mos Craciun. In felul asta vor fi mult mai responsabili si mai atenti fata de regulile si indicatiile parintilor si ale societatii. In caz ca le respecta, vor beneficia de ingaduinta si rasplata Mosului, iar in caz ca nu sunt ascultatori, vor fi 'mustrati' de catre acesta prin intermediul cadoului de Craciun.".
Comentarii (3)
Eu anul acesta am fost cuminte>
este super de craciun!!!!!!!!!!!
imi place supeer mult craciunul:X:D:)
Posteaza comentariu