Perioada concediului post natal a trecut aproape fara sa-ti dai seama si, nu peste mult timp, va trebui sa-ti reiei serviciul. Chiar daca nu iti surade deloc ideea de a-l lasa pe micut "pe maini straine", esti constienta ca este inevitabil sa gasesti o bona.
Dar cum te poti asigura ca este o persoana competenta si de incredere, din moment ce nu ai mai fost niciodata in situatia de a cauta pe cineva care sa se ocupe de micut? Ce sa cauti si de unde sa incepi?
Ideal ar fi ca persoana respectiva sa-ti fie recomandata de cineva cunoscut si de incredere. Referintele sunt foarte importante. Prin urmare, primele telefoane trebuie date prietenilor, rudelor si vecinilor care au copii si care, la randul lor, au apelat la bone. Intreaba-i daca iti pot furniza numarul de telefon al persoanei respective.
De asemenea, ia in calcul optiunea agentiilor de plasare a fortei de munca, insa este de preferat sa dai dovada de maxima precautie si chiar suspiciune fata de anunturile persoanelor particulare, care apar uneori in rubricile "Cereri serviciu".
Am obtinut un nume! Ce urmeaza acum?
Treaba ta nu este nici pe departe incheiata - de fapt, este abia la inceput. Simplul fapt ca o femeie este disponibila pentru acest post nu o califica automat ca fiind o bona potrivita pentru micut. De exemplu, daca ai un copil in varsta de cateva luni, asigura-te ca persoana respectiva are experienta in ceea ce priveste ingrijirea bebelusilor.
Punctualitatea reprezinta un indiciu util in ceea ce priveste maturitatea si responsabilitatea candidatei. In cazul in care aceasta intarzie la intalnirea cu tine, este de preferat sa renunti si sa cauti pe altcineva.
Fii atenta si la tinuta vestimentara - nu inseamna ca iti recomand sa alegi pe cineva careia nu-i pasa de cum arata, dar nici pe o femeie cu o infatisare stridenta. Nu uita ca ea va trebui sa fie un model demn de urmat de catre prichindel!
O alta calitate eliminatorie este onestitatea. Este adevarat ca nu-ti poti da seama de la prima vedere daca persoana respectiva este una de incredere - inclusiv din acest punct de vedere. Tocmai de aceea cel mai bine este sa o angajezi pe baza unor recomandari prealabile sau prin intermediul unei agentii de plasare.
Cand stabiliti prima intalnire ("interviul de angajare", de fapt), gandeste-te ca pentru posibila viitoare bona nu este o situatie prea comoda: este un mediu cu totul nou pentru ea, stie ca fiecare gest si vorba ii sunt atent urmarite si constienta ca este posibil ca cel mic sa nu o placa - un aspect care uneori nu are nici o legatura cu insusirile si calificarile ei.
Daca stii ca prichindelul tau este ceva mai pretentios si mofturos, este bine sa o previi asupra acestui aspect. Ar fi bine sa-i spui la telefon, inainte de a va intalni, cati ani are copilul (sau cate luni), pentru ca unele bone nu-si asuma responsabilitatea de a avea grija de un sugar.
Regulile casei
Sa presupunem ca ati ajuns la o intelegere si bona urmeaza sa-si preia in curand noile atributii. Dar, in cadrul discutiei, nu uita sa-i vorbesti despre regulile pe care va trebui sa le respecte. Acestea pot varia de la caz la caz, insa iata catev aspecte de care este bine sa tii cont.
Daca doreste sa primeasca prieteni in vizita, este obligatoriu sa-ti ceara acordul in prealabil.
Telefoanele nu sunt permise in timp ce copilul doarme.
Nu este permisa vizionarea programelor de televiziune care au continut cu tema sexuala sau de violenta.
Nu uita sa mentionezi...
Dincolo de regulile de baza, experienta bonei ar trebui sa trebui sa fie una placuta, asa incat asigura-te ca ii spui de unde sa-si ia mancare si suc, arata-i cum functioneaza telecomanda si orice alta aparatura electronica pe care o ai si de care ii permiti sa se foloseasca. De asemenea, asigura-te ca stie numarul tau de telefon - atat de la celular, cat si de la birou.
Posteaza comentariu