Idei pentru a sarbatori Ziua Copilului... la scoala

Din moment ce duminica ati sarbatorit ziua de 1 Iunie in familie si cu prietenii, luni este momentul sa il ajuti pe micut sa sarbatoreasca si la scoala.

Din moment ce duminica ati sarbatorit ziua de 1 Iunie in familie si cu prietenii, luni este momentul sa il ajuti pe micut sa sarbatoreasca si la scoala. In ideea aceasta, poate ar fi bine ca, in prealabil, sa ai o discutie cu ceilalti parinti si cu invatatoarea, pentru a organiza ceva deosebit pentru intreaga clasa.

Iata cateva idei dintre care poti alege, in functie de ceea ce isi doreste si micutul tau si de concluziile la care vei ajunge dupa ce te sfatuiesti cu ceilalti. Chiar daca nu ai prea mult timp la dispozitie pentru a organiza totul, aceste activitati se pot desfasura pe parcursul intregii saptamani, fara a-si pierde semnificatia si avand, cu siguranta, rezultatele scontate.

 

  • Ar fi frumos si educativ sa li se vorbeasca micutilor despre Ziua Copilului - ce presupune aceasta, cand a fost adoptata ca atare si cum se sarbatoreste in celelalte tari ale lumii.
    Copiii ar putea fi intrebati despre ce inseamna pentru ei aceasta zi, cum simt ei ca isi traiesc copilaria si cum si-ar dori sa sarbatoreasca ziua de 1 Iunie.

  • Ce-ar fi ca micutii sa fie provocati sa-si decoreze singuri clasa cu aceasta ocazie? Pot realiza tot felul de mici proiecte: desene sau mici proiecte de genul unor "povesti" realizate pe coli de hartie cartonata, folosindu-se de frunze, ramurele si flori presate. Ei sunt la varsta cand au rabdare pentru asemenea lucruri si acestea le stimuleaza imaginatia.

  • In aceeasi nota de mai sus, fiecare copil ar putea realiza cate un desen, in acuarela, avand ca tema "Eu si familia mea". Nu se pune problema sa fie vreun concurs, pentru ca in ziua de 1 Iunie nici un copil nu ar trebui sa simta ca este subminat. Si, pentru ca tot a venit vorba, ar trebui ca, inainte de asta, invatatoarea sa discute cu parintii.
    Daca in clasa respectiva sunt si copii ai caror parinti sunt divortati sau decedati, ar fi bine sa renuntati la acest proiect, din motive evidente.

  • "Oare cine este bebelusul din aceasta fotografie?". Fiecare copil ar putea aduce la scoala cate o fotografie facuta cand era prunc. Se pot pune toate pozele intr-un loc si fiecare ar putea incerca sa ghiceasca cine este in poze. Jocul poate fi interesant, iar micutii se vor amuza copios.

  • "Dupa-amiaza parintilor". Sau a bunicilor. Cu ajutorul invatatoarei, copiii ar putea pregati o mica serbare, cu poezii si cantecele, pentru parinti si bunici. De asemenea, ar putea realiza la scoala invitatiile. Chiar daca este ziua lor, acest lucru nu inseamna ca nu pot oferi ei insisi cadouri... care pe adulti ii vor impresiona, cu siguranta, foarte mult.

  • "Cum am petrecut de 1 Iunie". Fiecare prichindel ar putea fi incurajat sa povesteasca in ce mod s-a distrat de Ziua Copilului.
    Micutilor le place teribil sa vorbeasca despre sine. Cei care sunt mai timizi nu ar trebui fortati sa vorbeasca, deoarece acest lucru i-ar putea timora si mai tare. Ei pot scrie o compunere cu subiectul respectiv.

  • "Ghici cine e?". Copiii ar putea fi antrenati intr-un joc simplu, in cadrul caruia sa incerce sa ghiceasca, pornind de la trei indicii, despre care dintre ei este vorba. De exemplu: "Cine este foarte priceput la matematica, deseneaza frumos si isi pierde mereu creioanele?". Evident ca nu se vor face aluzii precum "cine are ochelari" sau "cine este scund". Copiii sunt foarte sensibili la acest gen de nuante.

  • Daca este vorba despre copii ceva mai mari - de exemplu, cu varsta cuprinsa intre sapte si noua ani - invatatoarea i-ar putea incuraja sa-si faca unul altuia cadouri. De exemplu, se vor face biletele cu numele tuturor si fiecare va alege pe cineva caruia, a doua zi, ii va aduce un mic dar.
    Pentru a elimina eventualele neintelegeri, invatatoarea va stabili o suma maxima, care ar trebui sa fie simbolica. Nu de o competitie este vorba aici. Iar o astfel de initiativa i-ar putea apropia mai mult pe copii unul de altul.

  • Copiilor li s-ar putea cere sa scrie cate o compunere in care sa descrie cum ar arata o zi perfecta de 1 Iunie pentru ei. Pot include si personajele preferate din basme sau desene animate. Dincolo de elementul de divertisment, un asemenea demers ar putea dezvalui multe despre un copil: cat este de sociabil, cu cine ii place sa-si petreaca timpul, cat de mult se implica in diverse activitati si asa mai departe.