Fratele mai mare are grija de cel mic?

Oricat de mult i-ai iubi si oricata grija ai avea de ei, vine un moment in care trebuie sa lasi copiii singuri, pentru o perioada mai scurta sau mai lunga de timp. De obicei, se intampla...

Oricat de mult i-ai iubi si oricata grija ai avea de ei, vine un moment in care trebuie sa lasi copiii singuri, pentru o perioada mai scurta sau mai lunga de timp. De obicei, se intampla atunci cand tu si sotul tau sunteti la serviciu. Se intampla adesea sa fie nevoie ca baiatul sau fata mai mare sa aiba grija de copilul ori de copiii mai mici. Si atunci... cum gestionezi situatia?

"Nu exista o varsta anume de la care copiii sunt suficient de responsabili pentru a avea grija de fratii lor mai mici. Ceea ce trebuie luat in calcul, mai degraba decat varsta, este gradul de incredere si de libertate care i se ofera copilului, stabilitatea sa emotionala, daca el este de acord sa aiba grija de cel mai mic. Copiii sunt obisnuiti sa aiba altcineva grija de ei si unii ar putea fi reticenti la ideea de a fi responsabili de fratii lor mai mici", spune Jeni Chiriac, psiholog.

Prin urmare, in primul rand, trebuie sa te asiguri ca lasi responsabil un copil care isi intelege sarcina.

Iar asta nu are nimic de-a face cu varsta. Copilul de 9 ani al unei familii ar putea fi mai responsabil si ar putea sti sa aiba grija de un frate mai mic mult mai bine decat ar face-o unul de 13 ani din alta familie. Depinde de temperamentul copilului si de cum a fost obisnuit pana atunci.

Cum iti dai seama ca micutul tau este suficient de responsabil? E simplu. Il intrebi. Iti va spune adevarul. Daca il intrebi ce face intr-o situatie sau alta si raspunsul te multumeste, inseamna ca merita o sansa.

Am intrebat o mama a doi copii cum stie ca poate avea incredere in cel mare sa aiba grija de cel mic. "Asta nu se verifica atunci, pe loc", a raspuns ea. "Iti dai seama in timp. Baiatul meu (care e mai mare) a fost mereu foarte interesat de surioara lui, inca de cand am adus-o de la maternitate.
A observat atent ce anume fac eu sau cum se comporta fetita - si asta constant, nu ocazional. S-a intamplat sa ma intrebe de ce reactioneaza asa, de ce plange, de ce ii fac injectii si altele. Mi-a atras chiar atentia asupra unui aspect pe care eu nu-l observasem. Interesul lui pentru fetita m-a convins ca, daca i-o las s-o supravegheze, va fi cu ochii pe ea."

Unii copii stiu sau inteleg instinctiv ca trebuie sa aiba grija de un frate mai mic. Altii inteleg dupa ce li se explica. De aceea este bine sa-ti observi copiii, sa vezi in ce masura inteleg aceste lucruri si, indiferent care e concluzia, sa incerci sa le explici. Aminteste-ti ca adesea copiii tind sa faca invers decat li se spune, daca doar li se cere un lucru, fara argumente.
Arata-le de ce le ceri sa asculte, respectiv sa fie responsabili.

Se intampla ca intre frati sa apara si unele rivalitati: pentru atentia parintilor, pentru rezultate si nu numai. Trebuie ca, pe de o parte, copilul mai mic sa accepte autoritatea celui mai mare si sa-l asculte cum te-ar asculta pe tine, iar pe de alta parte, celalalt sa nu abuzeze de aceste drepturi. Cel mare trebuie sa inteleaga ca i s-a dat o responsabilitate, nu mana libera sa-si terorizeze fratele sau sora.

Un frate mai mare care are grija de cel mic va capata o oarecare experienta si va invata ce inseamna responsabilitatea mai bine decat ar face-o unul care nu are frati. Pe de alta parte, are nevoie sa invete, nu sa se maturizeze inainte de vreme.
Orice copil are dreptul sa-si traiasca aceasta etapa a vietii, sa se maturizeze intr-un ritm normal. Nu uita, mai ales daca acesta intra in anii adolescentei, ca s-ar putea sa nu-si doreasca sa-si petreaca orice secunda libera facand pe dadaca. Este copilul tau la fel de mult ca si cel mic si merita la fel de multa atentie, la fel de multa libertate.