Oricat de mult i-ai iubi si oricata grija ai avea de ei, vine un moment in care trebuie sa lasi copiii singuri, pentru o perioada mai scurta sau mai lunga de timp. De obicei, se intampla atunci cand tu si sotul tau sunteti la serviciu. Se intampla adesea sa fie nevoie ca baiatul sau fata mai mare sa aiba grija de copilul ori de copiii mai mici. Si atunci... cum gestionezi situatia?
"Nu exista o varsta anume de la care copiii sunt suficient de responsabili pentru a avea grija de fratii lor mai mici. Ceea ce trebuie luat in calcul, mai degraba decat varsta, este gradul de incredere si de libertate care i se ofera copilului, stabilitatea sa emotionala, daca el este de acord sa aiba grija de cel mai mic. Copiii sunt obisnuiti sa aiba altcineva grija de ei si unii ar putea fi reticenti la ideea de a fi responsabili de fratii lor mai mici", spune Jeni Chiriac, psiholog.
Prin urmare, in primul rand, trebuie sa te asiguri ca lasi responsabil un copil care isi intelege sarcina. Iar asta nu are nimic de-a face cu varsta. Copilul de 9 ani al unei familii ar putea fi mai responsabil si ar putea sti sa aiba grija de un frate mai mic mult mai bine decat ar face-o unul de 13 ani din alta familie. Depinde de temperamentul copilului si de cum a fost obisnuit pana atunci.
Cum iti dai seama ca micutul tau este suficient de responsabil? E simplu. Il intrebi. Iti va spune adevarul. Daca il intrebi ce face intr-o situatie sau alta si raspunsul te multumeste, inseamna ca merita o sansa.
Am intrebat o mama a doi copii cum stie ca poate avea incredere in cel mare sa aiba grija de cel mic. "Asta nu se verifica atunci, pe loc", a raspuns ea. "Iti dai seama in timp. Baiatul meu (care e mai mare) a fost mereu foarte interesat de surioara lui, inca de cand am adus-o de la maternitate. A observat atent ce anume fac eu sau cum se comporta fetita - si asta constant, nu ocazional. S-a intamplat sa ma intrebe de ce reactioneaza asa, de ce plange, de ce ii fac injectii si altele. Mi-a atras chiar atentia asupra unui aspect pe care eu nu-l observasem. Interesul lui pentru fetita m-a convins ca, daca i-o las s-o supravegheze, va fi cu ochii pe ea."
Unii copii stiu sau inteleg instinctiv ca trebuie sa aiba grija de un frate mai mic. Altii inteleg dupa ce li se explica. De aceea este bine sa-ti observi copiii, sa vezi in ce masura inteleg aceste lucruri si, indiferent care e concluzia, sa incerci sa le explici. Aminteste-ti ca adesea copiii tind sa faca invers decat li se spune, daca doar li se cere un lucru, fara argumente. Arata-le de ce le ceri sa asculte, respectiv sa fie responsabili.
Se intampla ca intre frati sa apara si unele rivalitati: pentru atentia parintilor, pentru rezultate si nu numai. Trebuie ca, pe de o parte, copilul mai mic sa accepte autoritatea celui mai mare si sa-l asculte cum te-ar asculta pe tine, iar pe de alta parte, celalalt sa nu abuzeze de aceste drepturi. Cel mare trebuie sa inteleaga ca i s-a dat o responsabilitate, nu mana libera sa-si terorizeze fratele sau sora.
Un frate mai mare care are grija de cel mic va capata o oarecare experienta si va invata ce inseamna responsabilitatea mai bine decat ar face-o unul care nu are frati. Pe de alta parte, are nevoie sa invete, nu sa se maturizeze inainte de vreme. Orice copil are dreptul sa-si traiasca aceasta etapa a vietii, sa se maturizeze intr-un ritm normal. Nu uita, mai ales daca acesta intra in anii adolescentei, ca s-ar putea sa nu-si doreasca sa-si petreaca orice secunda libera facand pe dadaca. Este copilul tau la fel de mult ca si cel mic si merita la fel de multa atentie, la fel de multa libertate.
© Copyright:
Fratele mai mare are grija de cel mic?
Oricat de mult i-ai iubi si oricata grija ai avea de ei, vine un moment in care trebuie sa lasi copiii singuri, pentru o perioada mai scurta sau mai lunga de timp. De obicei, se intampla...
Comentarii (6)
eu sunt o fata de 12 ani si am un fratee de 6 si avem momente si momente . nu poti sti in fata ta pot fi cuminti dar cand tu pleci?ai cumva cammere video ca sa poti spune?
nu este adevarat eu am doi baieti unul de 10 ani si unul de 2 ani baietelului cel mare ai face placere sa stea cu cel mic .se iubesc ff mult si petrec timp fr impreuna .Cel mare ramane cu cel mic 1 0ra pana cand aj eu de la serviciu sau sotul.nu cred ca parinti pleaca la plimbare pe bd Unirii si al obliga pe cel mare sa ramana cu cel mic este aberant comentariul respectiv.ar trebui sa te mai gandesti inainte sa faci asemenea comentarii
Ce scrie aici nu imi este nou ci chiar am trait pe propria piele, nu faptul ca am avut grija ci ca sa avut grija de mine. Probabil ca dk rolurile ar fi fost invers pt mine ar fi fost o experienta in plus ... si totusi am avut libertate deplina si m-am impus inca decand aveam 3 ani :)). Si nu era vb de respect ci pur si simplu dk vroiam sa fac cva faceam dar si cand mi-se spunea "nu intra acolo ca e baubau" nici ca nu intram sau "nu baga dejtele acolo" la fel ... Si sincer sa fiu aceasta libertate mi-a adaugat multe cunostinte si experienta. Si pana la urma depinde cum e educat copilul, ca vb aceea ... asa parinte asa copil. Ca un copil tinde sa copieze tot ce vede si nu ce vede la televizor ci mai degraba ce vede in familie. Cei de la CNA nu ar trebui sa se preocupe de ce vede ala micu' la tv ci ce vede in casa lui. Si cel mai important lucru este sa isi petreaca timpul cu parintii si nu singur acasa desi e bine sa ii fie lasata si o oarecare libertate supravegheata din umbra pt a putea explora si descoperi si mai ales pt a se autoeduca pt ca cel mai bun profesor pana la urma nu e profesorul dezaxat si descreierat de la scoala care il indoctrineaza ci Doamna profesoara/educatoare Experienta, lucru care ar trebui sa ii fie spus sau adus la cunostinta sau instigat sa descopere prin diverse metode de felul emisiunilor tv sau diverse activitati, practicsa fie educat sa fie curios, il va ajuta foarte mult. Nu stiu in ce masura e posibil pt ca eu am fost mereu curios din fire.
Nu este o problema daca acest ingrijit al fratelui mai mic este temporar, in situatii speciale, cum ar fi mersul la doctor, sau cel mare este trimis sa mai faca cate ceva, caci face parte din responsabikiZarea lui pe viitor. Dar cand fratele/sora mai mare schimba scutecele, plimba copilul, ii da sa manance, la o iesire la iarba verde este responsabil/a sa nu pateasca "ala micu" ceva, atunci nu mai este OK. Nu fratele mai mare a facut copilul, nu el trebuie sa il creasca...Cel mai grav este la femeile care nu au servici, si totusi nici grija de copii, acestia cresc ca niste buruieni pe camp...
Si eu am doi baietei unul de 10 ani si unul de 6 .Dar daca eu treb sa merg la doctor ,sau la cump cel mare al meu are grija de cel mic si nu vad de ce nar fi bine pentr o ora sau doua eu gasesc ca este ok. bineinteles depinde si de copii si de parinti .ca sint destui parinti care isi neglijeaza copii ai lasa singuri ca sint stresanti sau pur si simplu au ajuns parinti si nu au habar ce inseamna responsabilitate fata de copii. depinde de caz. eu ma bucur ca am doi baieti cuminti care iam invatat ce inseamna sa aiba respect si sint mindra de ei. si oricum daca baiatul meu cel mare miar spune ca nu are grija de cel mic asi avea intelegere si asi gasi alta solutie. copii treb sa se simta iubiti de parinti egal ce se intimpla si in ce situatie.dar un lucru nu sint nici eu de acord ca parinti sa mearga 8 ore la lucru si cel mare sa aiba grija de fratii mai mici. Va multumesc
Ca invata sau nu ce este responsabilitatea, eu cred ca nu e drept ca fratelui mai mare sa ii fie dat in grija cel mai mic. PArintilor le este foarte comod acest lucru!!! De ce sa mai aiba ei grija de cel mic daca il au pe cel mare? Si se asteapta ca acesta sa procedeze ca un adult?!?!? Si cel mare este tot copil si are dreptul la ceeasi grija din partea parintilor si la aceeasi libertate ca si cel mic. Adultii , daca fac copii, sa aiba grija de ei la fel!!! NU sa ii lase pe unul in grija celuilalt. Asa nenorocesc vietile copiilor ce au avut nenorocul sa se nasca primii.
Posteaza comentariu