Anii au trecut, iar copii au crescut aproape fara sa simti. Acum ai in casa o domnisoara care devine din ce in ce mai cocheta si mai selectiva in toate domeniile. Cand esti inconjurata de reclame si toata lumea are ca referinta top modelele, este greu sa iti accepti corpul cu toate defectele lui, mai ales daca esti adolescenta.
Daca fiica ta se confrunta cu o astfel de problema, cu sustinerea ta si cu un meniu echilibrat, incetul cu incetul se va simti mai bine in pielea ei, impacandu-se cu trupul sau.
Increderea in sine
Fiica ta petrece ore intregi privindu-se in oglinda? Este normal; incearca sa se familiarizeze cu noile sale forme. Dar din pacate este greu sa accepte realitatea: diferenta dintre trupul ei si cel al manechinei careia si-ar dori sa-i semene. Poate actiona in doua feluri: fie sa isi controleze organismul, urmand un regim, fie sa-l dispretuiasca, ascunzandu-l si lasandu-se prada kilogramelor.
Transformarile trupului ei o pot face mai atragatoare in ochii baietilor; este posibil sa nu fie pregatita la nivel psihologic pentru aceasta noua etapa a vietii, fapt ce ii determina o stare de spirit negativa; poate deveni restrictiva cu anumite alimente, iar lipsa de documentare aprofundata in acest domeniu o poate duce la bulimie sau anorexie.
In anumite cazuri, pubertatea fiicei coincide cu trecerea mamei la menopauza, perioada propice pentru cresterea in greutate. In acest caz, este dificil sa isi auda mama plangandu-se mereu de greutatea ei.
Pentru a preveni orice problema de acest gen, trebuie sa stai de vorba cu fiica ta si incepe prin a-i vorbi mai mult despre corpul unei femei. In caz contrar, ea ar putea fi tentata sa urmeze diete inutile sau chiar periculoase.
Daca fiica ta vrea sa iti vorbeasca, fii disponibila in orice moment, nu o amana si nu o repezi. Da-i raspunsuri sincere si aminteste-i ca schimbarile trupului unei femei sunt cat se poate de normale.
Bunicile noastre vorbeau despre pubertate ca fiind varsta ingrata si aveau dreptate. Tulburarile hormonale ne distrug unora silueta, soldurile se dezvolta, fesele si coapsele se rotunjesc, iar sanii prind forme pline.
Intre 14 si 16 ani, corpul unei fete este in plina schimbare si are tendinte de a lua in greutate. La 20 de ani, daca are o alimentatie echilibrata, se va subtia fara niciun efort. Aceasta este o evolutie normala, iar fiica ta trebuie sa fie convinsa ca aceste schimbari sunt trecatoare.
Poti fi draguta si daca esti rotunjoara, trebuie doar sa stii sa iti pui atuurile in evidenta. Ele nu se rezuma la cifra pe care ne-o arata cantarul sau la un anumit numar al cupei de la sutien. Spune-i fetei tale ca este frumoasa, asta ii va face bine. Invat-o cum sa se ingrijeasca, sa se machieze si sa isi aranjeze parul.
Mesele echilibrate
Daca fiica ta se plange mereu ca este grasa, trebuie sa analizezi situatia. Este ea intr-adevar grasa sau face prea mult caz? Pentru a fi sigura, tine cont de cifre: calculeaza-i indicele de masa corporala, impartind greutatea la inaltimea sa la patrat. Compara rezultatul cu valorile normale varstei sale.
In cazul in care fiica ta este supraponderala, trebuie sa ii controlezi alimentatia. In timpul cresterii, alimentatia trebuie sa fie diversificata pentru a evita oboseala si carentele. Un adolescent trebuie sa manance de toate, chiar si alimentele care ingrasa, pentru ca frustrarile determina adesea excese. Masa ideala presupune si carbohidrati sau paine, carne, lactate si fructe.
Daca fiica ta vrea sa manance la pranz pizza, isi poate echilibra alimentatia mancand la cina o salata si un fruct. Ai grija insa sa nu ii fie foame cand se ridica de la masa; oricand ii poti completa masa cu un fruct.
Ai grija ca mesele sa fie luate la ore fixe si nu in fata televizorului. Daca vrea neaparat sa inceapa o dieta, imbi-o mai degraba la plimbari, la o ora de gimnastica sau cumpara-i o bicicleta si niste role. Poti sa o stimulezi facand sport impreuna; activitatea fizica va va apropia, iar, in scurt timp, fiica ta va fi foarte incantata.
Evita sa-i spui "Nu manca tot, te-ai cam ingrasat"; isi va pierde increderea in ea. Chiar si daca aceste vorbe sunt rostite cu buna intentie, pot avea efecte dezastroase. Acest lucru este valabil si pentru observatiile venite din partea fratilor sau a surorilor. Sustine-ti fiica si nu o supraveghea prea strict! Nu serveste la nimic sa ii repeti "Nu manca paste", "Nu te mai servi"; nu vei face decat sa o determini sa manance pe ascuns.