Familia ta. Cum să le vorbim copiilor ca să nu se streseze

Psihologul Iuliana Fűlaș explică unde greşesc părinţii în comunicarea cu copiii

 

Când copiii au crize de nervi, aceștia nu sunt suficient de maturi încât să știe cum trebuie să le gestioneze mai bine, iar ajutați de părinți sau de profesori, aceștia vor învăța să și le accepte și să răspundă adecvat atunci când le vor recunoaște ca parte din dezvoltarea lor.

Emoțiile negative care vor fi corect administrate, îi vor construi acestuia, în timp, o personalitate puternică și va avea capacitatea de a corecta și de a învăța din greșeli, explică specialistul citat.

Totodată, unii părinți sau profesori au tendința de a le inhiba copiilor dorința de a vrea mai mult de la ei și de la viață.

"Atunci când copiii cer mai mult decât li se oferă sau nu obțin ce vor, părinții le spun că sunt egoiști, răi sau răsfățați. În aceste condiții, copiii învață mai degrabă să renunțe sau să se resemneze, în loc să-și dorească mai mult. Nu e nimic rău în a-ți dori mai mult de la tine și de la viață, iar copilul poate fi educat în acest spirit, dar să știe să facă diferența între lăcomie și generozitate. Există părinți care le spun copiilor <<Tot timpul vrei, vrei, vrei, nu te mai saturi>>.
Educația pozitivă îi încurajează pe copii să-și exprime dorințele într-un mod respectuos față de ceilalți, iar expresia care-l va ajuta să se dezvolte mai bine, poate fi: <<Este normal să vrei mai mult, asta înseamnă că trebuie să muncești să ai>>"
, arată Iuliana Fűlaș.

Prin integrarea acestor mesaje pozitive, proactive în educația copilului, îi putem oferi sprijin și încurajare pe termen lung pentru a-și descoperi resursele și a-și valorifica întregul potențial, devenind un adult cu o viață armonioasă și echilibrată, conchide psihologul.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod