Escalada sportiva ii ajuta pe copii sa descopere ca pot avea incredere in partenerul de escalada si invata sa fie responsabili. Micutul are posibilitatea sa invete sa aprecieze modul de miscare al colegilor si sa corecteze propriile greseli.
Escalada ii dezvolta micutului tau forta, rezistenta, echilibrul si flexibilitatea. Are o influenta benefica asupra sanatatii prin faptul ca, in procesul de practicare a acestui sport, se imbunatateste si se dezvolta rezistenta intregii musculaturi scheletice. In egala masura se dezvolta si mobilitatea si aptitudinile coordonative si psihice (capacitatea de concentrare, de exemplu). Prin confruntarea cu exercitii de diferite grade de dificultate, copiii reusesc o autoevaluare realista, iar prin depasirea unor greutati dificile ajung la o siguranta de sine si la o constiinta marita a propriilor posibilitati si responsabilitati.
"Acest sport poate fi de folos copiilor cu diverse disabilitati. Practicarea sa ii ajuta sa devina mai puternici, perseverenti si consecventi in atingerea scopului propus. Ei vor fi capabili sa catare si sa reuseasca la fel ca si ceilalti copii", mai spune Bogdan Dudau, presedintele Federatiei Romane de Alpinism si Escalada.
Poate cea mai mare atractie si beneficiu al escaladei este acela ca dincolo de salile de antrenament si panourile de intreceri, escalada este practicata si in mediul inconjurator, cu preponderenta in zonele montane, dar si de chei si faleze stancoase.
Problemele pe care le pune escalada, precum observatia si analiza rapida, aprecierea justa, adaptarea, luarea unei decizii imediate, dinamismul si hotararea sunt de fapt principalele cerinte din educatia generala si cea scolara, doar ca prin escalada aceste probleme sunt puse sub forma de joaca, fiind o modalitate foarte motivanta si atragatoare de insusire a lor. In timp, prin intermediul jocurilor si exercitiilor practicate, caracterul si personalitatea copilului vor asimila toate aceste calitati.
De ce echipament are nevoie copilul tau
Potrivit Federatiei Romane de Alpinism si Escalada, pentru escalada va avea nevoie de: papuci de catarat, coarda, ham, casca, asigurari (bucle express). Pentru alpinism, in functie de dificultatea traseelor si modalitatea de parcurgere a acestora, echipamentul difera.
Cu cat dificultatea traseului parcurs este mai mare si factorul de risc e mai mare, cu atat diversitatea materialelor care sunt utilizate creste. Putem aminti printre echipamente: casca, semicorzi, ham, papuci de catarat/bocanci tehnici, pitoane, frienduri, nuci, ciocan, pioleti, coltari etc.
Iata cateva cluburi unde copiii pot practica:
Escalada: Vertical Spirit - Str. Tudor Arghezi 46, Sector 2, Bucuresti (Zona Universitate, in spatele Ambasadei SUA), in incinta salii de sport a ScoliiGenerale Nr.
Sportin Bucuresti - Soseaua Grozavesti 84, Sector 6, telefon - 0765.488.600;
Alpin Club Carpatic Junior - Strada Tudor Arghezi 46, Sector 2, telefon - 0766.452.126;
Ecran Club - Soseaua Grozavesti 82, Sector 6, Bucuresti, telefon - 0763.727.239 - www.carpatic.ro
Alpinism: Alpin Club Carpatic, Soseaua Grozavesti 84, Sector6
Cum si unde se poate face performanta:
Escalada: Sportin Bucuresti, Soseaua Grozavesti 84, Sector 6, telefon - 0766.440.566;
Alternative Timisoara: Str. Nicolae Titulescu 5, telefon - 0723.007.563;
Freestyler Piatra Neamt, antrenor Oliver Batar, telefon - 0745.181.910.
Pentru a afla mai multe informatii, acceseaza site-ul Federatiei Romane de Alpinism si Escalada.
Poti face o vizita si blogului Crinei Coco Popescu.
Un articol de Nicoleta Tarantus
Posteaza comentariu