Nu e atât de amuzant precum credeai să gâdili copiii. Iată ce spun specialiștii!
1. Gâdilatul copiilor: reprezintă o expresie a dominării
Gâdilatul evocă tema puterii. Un copil poate trece de la râs la lacrimi atunci când este întrecută limita gâdilatului. Cel mic râde în timp ce este ghemuit într-o poziție asemănătoare cu a animalelor supuse. Când animalele sunt supuse, acestea au un zâmbet supus, care poate fi corelat cu zâmbetul nostru. Consolidarea acestei noțiuni scoate în evidență trăsături precum pierderea controlului, umilirea, lupta și multe altele. Când adulții îi gâdilă pe copii, nu există o intenție dăunătoare conștientă, dar nu înseamnă că nu poate exista un rezultat dăunător.
2. Este posibil să nu fie capabili fizic copiii să îți spună să te oprești
Îți aduci aminte din copilărie când te gâdila cineva până nu mai puteai? Și nu puteai să exprimi sentimentele din acel moment. Râdeai atât de mult încât abia puteai să mai respiri. Dar nu era un râs fericit. Atunci când un copil este gâdilat fără permisiune, nu i se oferă opțiunea de a spune dacă îi place sau nu să fie gâdilat. În plus, chiar dacă este de acord, s-ar putea să nu poată să fie capabil fizic să îți spună să te oprești în timp ce râde incontrolabil.
3. Gâdilatul copiilor: Doar pentru că un copil râde, nu înseamnă că îi place
Dacă ai stat vreodată de vorbă cu cineva care urăște să fie gâdilat, probabil că ți-a spus că, în ciuda aversiunii sale, nu se poate abține să nu râdă în timp ce este gâdilat. Însă de ce se întâmplă acest lucru? Aceasta a fost și întrebarea dintr-un studiu din 1997, din cadrul Universității din California. Oamenii de știință au descoperit că gâdilatul nu creează același sentiment plăcut pe care îl ai atunci când râzi de la o glumă amuzantă. Este creată inducerea unui râs reflexiv. Ce legătură are asta cu gâdilarea unui copil? Consimțământul este un concept dificil de înțeles de către copii. Iar râsul reflexiv care însoțește gâdilatul îi poate face pe cei mici confuzi.