De ce au copiii cosmaruri?

Ce anume determina aparitia cosmarurilor?


Majoritatea cosmarurilor reprezinta o modalitate de a face fata schimbarilor din viata, de a domoli tensiunea specifica evenimentelor: inceputul gradinitei, a scolii, mutatul locuinta noua, divortul sau recasatorirea parintilor etc. Toate acestea pot constitui un stres care conduce la producerea unui cosmar.

Aparitia viselor urate poate fi explicata si din punct de vedere genetic sau psihologic: in jur de 7% dintre copiii care au astfel de vise au o istorie a cosmarurilor in familia lor (fratii,surorile sau parintii au cosmaruri).
De asemena, cosmarurile sunt mai comune la copiii cu retard mental, depresii, cu anumite afectiuni care afecteaza functionarea creierului. Conflictele si stresul care pot surveni in timpul unei zile pot afecta somnul copilului si pot conduce la astfel de vise.


Evenimente care grabesc aparitia cosmarurilor:


  • Momentele stresante care se petrec in timpul zilei pot transforma visele in cosmaruri. Acestea pot reprezenta o modalitate de a domoli tensiunea dintr-o zi: problemele de acasa, scoala, stresul cauzat de o nereusita intr-o activitate etc.;
  • Schimbarile majore, precum mutarea, imbolnavirea sau moartea unei persoane iubite pot constitui un stres care conduce la  producerea unui cosmar;
  • Oboseala, lipsa unui numar adecvat de ore sau a unui program constant de somn, stresul sau anxietatea;
  • Vizionarea unor fillme de groaza sau lectura unei carti inspaimantatoare, mai ales inainte de momentul culcarii;
  • Atunci cand febra este ridicata sau din cauza ingurgitarii anumitor medicamente.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • aime_30 pe 22 Mai 2009, 20:30
    frica de intuneric

    Fetita mea are 9,6 ani dar nu vrea sa doarma singura.Am incercat sa-i expilc ca nu se intampla nimic si nu are de ce sa-i fie teama dar nici macar nu merge in pat pana nu vin si eu langa ea.Ce as putea sa fac?

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod