Cum sa-ti protejezi copilul de radiatiile solare

In anotimpul calduros, iti este greu sa-l convingi pe cel mic sa intre in casa, cand el ar sta numai afara, jucandu-se la soare. Daca mergeti la mare, sansele de a-l determina sa vina pe prosop...

In anotimpul calduros, iti este greu sa-l convingi pe cel mic sa intre in casa, cand el ar sta numai afara, jucandu-se la soare. Daca mergeti la mare, sansele de a-l determina sa vina pe prosop, sub umbrela, sunt minime - isi va dori numai sa se joace pe mal, fiind expus radiatiilor ultraviolete.

E adevarat ca soarele este important intrucat contribuie la procesul de sintetizare a vitaminei D, prevenind astfel rahitismul, dar la fel de important este sa-l protejezi pe cel mic de actiunea nociva a razelor, pentru a preveni arsurile si insolatia - si chiar, in perspectiva, vei preveni aparitia unui eventual cancer de piele.



Trebuie sa tii cont de faptul ca, asa cum s-a evidentiat printr-o serie de studii efectuate in strainatate, daca un individ a suferit 4-5 arsuri solare pana la varsta de 15 ani, riscul de a se imbolnavi mai tarziu de cancer cutanat este cu 10 pana la 50 de procente mai ridicat fata de cei care nu s-au confruntat cu astfel de situatiii.

Prin urmare, inainte de a pleca la plaja ori de a-l lasa sa iasa la joaca in curtea insorita, aplica-i pe corp o lotiune speciala cu factor de protectie (SPF) de cel putin 15, pentru a te asigura ca pielea lui este protejata.
Daca cel mic are varsta de pana in zece ani, se recomanda un produs de protectie solara cu SPF de 30, pentru ca pielea este mai sensibila si deci, mai expusa.

Razele de soare sunt reflectate de majoritatea suprafetelor din jur. La mare, nisipul reflecta aproximativ 25% dintre acestea, iar apa, cam 10% - in functie de momentul zilei. Daca va aflati la munte, efectele radiatiilor ultraviolete este mult mai intens, ca urmare a altitudinii.

La mare, este bine sa nu-l lasi sa stea in apa mult timp, mai ales daca ziua respectiva este foarte calduroasa.
Apa marii inlatura stratul de crema protectoare si amplifica actiunea razelor solare - asadar, un dublu risc. Cel mai bine este sa-l convingi sa se joace pe mal - fiindca, sa fim realisti - a-l determina sa stea pe prosop este aproape imposibil...

De asemenea, este recomandabil ca micutul sa poarte o palariuta de soare si un tricou subtire, de bumbac. Este un mijloc de protectie eficient, desi razele de soare patrund inclusiv prin materialele textile. Totodata, este indicat sa nu fie expus la soare in intervalul cuprins intre orele 11.00-16.00.


Pe de alta parte, sa nu crezi ca, daca cerul este acoperit de nori, riscul este mai redus. Dimpotriva, radiatiile sunt filtrate mai mult prin nori, asa incat pericolul de arsura este mai puternic tocmai in zilele cu cer acoperit.