Cum să-ți înveți copilul să-și aprecieze propriul corp

La fel ca și adulții, mulți copii nu sunt mulțumiți de propriul corp, fiind expuși unui risc crescut de depresie și tulburări alimentare. Descoperă ce poți face pentru a schimba acest lucru.
Potrivit specialiștilor, mulți copii și adolescenți și-ar dori să arate altfel, iar imaginea pe care o văd în oglindă alimentează emoții negative. În aceste condiții riscul de tulburări alimentare și depresie crește. Copiii care au o percepție negativă asupra propriului corp vor fi mai puțin încrezători în abilitățile lor și ar putea avea un echilibru emoțional mai fragil.
„Într-o zi fetița mea de 6 ani a venit și mi-a spus că i se pare că are picioarele prea groase. M-a surprins foarte tare, dar i-am spus imediat că nu este adevărat, că este sănătoasă și frumoasă exact așa cum este”, povestește dr. Danya Arnold, nutriționist din Bryant, Arkansas.
În cadrul studiilor realizate s-a observat că peste 50% dintre copiii cu vârsta între 9 și 14 nu sunt mulțumiți de propriul corp. Când li s-a cerut să aleagă o poză pentru cum ar vrea să arate jumătate dintre fete au ales o variantă cu femei foarte slabe, iar în cazul băieților 21% doreau să aibă mai mulți mușchi, în timp ce 36% visau să fie mai slabi.
Lipsa de satisfacție asociată cu forma corpului poate fi cauzată de o multitudine de factori.
Poate fi vorba despre diferite comentarii, critici, glume sau pur și simpu sensibilitatea la tipul de imagini promovate prin intermediul rețelelor de socializare. Ceilalți membri ai familiei, profesorii, antrenorii și colegii de clasă pot influența devcisiv felul în care se percepe copilul de la o vârstă fragedă.
„Îmi aduc aminte că prietena mea cea mai bună putea să-și pună palmele în talie și i se uneau degetele. Era foarte mândră din cauza asta. Eu nu reușeam să fac același lucru. Familia ei punea accentul pe diete și un meniu cu un număr controlat de calorii, dar a mea nu proceda la fel. Îmi amintesc că mă simțeam tristă și rușinată de propriul corp. Nu avea decât 4 ani”, povestește dr. Emilee Brannan, nutriționist din Dakota de Nord.

 
Exemplul dat de părinți

Este îngrijorător faptul că vârsta la care imaginea de sine poate fi afectată negativ devine din ce în ce mai fragedă, dar reprezintă o ocazie pentru părinți de a-i ajuta pe copii să depășească aceste complexe. Protecția începe mereu cu un exemplu practic de apreciere și crearea unei imagini pozitive indiferent de forma corpului.
„Contează foarte mult să vadă că părinții lui nu se rușinează de felul în care arată. În acest fel copilul va înțelege că este o persoană valoroasă indiferent de forma corpului”, explică dr. Maryann Jacobsen, nutriționist specializat pe alimentația copiilor.

 
Învață-ți copilul că orice corp poate fi apreciat și pus în valoare 

„Unul dintre cele mai utile lucruri pe care le poate face un părinte este să-și învețe copilul că orice corp este frumos și că grăsimea nu este echivalentă cu urâțenia. Este un mesaj de compasiune, care va ajuta copilul să se relaxeze, în loc să fie mereu stresat sau supărat pentru că nu se poate încadra într-o anumită imagine impusă din afară. Arată-i că oamenii merită respect indiferent de greutate”, recomandă dr. Brannan.

 
Fii conectat cu cel mic și transformă mesele în familie într-o experiență plăcută

Dacă ești apropiat de copilul tău comunicarea deschisă îl va încuraja să îți pună orice întrebări și vei avea ocazia să stopezi apariția complexelor sau a percepției negative asupra formei corpului. Potrivit specialiștilor, apropierea de părinți reduce riscul dietelor drastice sau al tulburărilor alimentare. 
Asigură-te că mesele în familie sunt relaxate și transmit energie pozitivă.
Aceasta este șansa ta de a-i arăta copilului care sunt obiceiurile alimentare corecte. Evită să vorbești despre calorii, greutate sau mărimile purtate la haine în timp ce mâncați pentru că ai putea crea o asociere negativă cu mâncarea.

 
Ghidează-l dincolo de reclame

Dacă ai observat că cel mic se uită mereu la reclame sau la pozele de pe rețelele de socializare și se întreabă de ce nu arată la fel, este momentul să îi explici diferența dintre realitate și ceea ce se promovează. Folosește cuvinte simple pentru a-i explica inclusiv că unele imagine pot fi modificate.
„Poți ghida copilul spre o imagine pozitivă asupra propriului corp accentuând importanța vitaminelor și mineralelor din componența diferitelor alimente. Spune-i că fiecare dintre noi arată altfel și că trebuie să se bucure de propriile caracteristici, chiar dacă nu se încadrează într-un anumit tipar”, spune dr. Jacobsen.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.