Felul în care copilul gândește despre propria persoană îi influențează profund sănătatea și stabilitatea și va avea un rol central în modul în care reacționează atunci când este criticat, are nereușite sau se află în situații stresante. Rezolvarea eficientă a provocărilor sau a diverselor probleme care pot apărea va porni de la bazele create în copilărie. Drumul spre o personalitate puternică și lipsa complexelor pornește din primii ani de viață.
Stima de sine reprezintă modul în care copilul gândește despre propria persoană și părerea pe care și-a format-o cu privire la capacitatea lui de a realiza diferite activități. O imagine de sine pozitivă depinde și de încurajările și sprijinul familiei, precum și de sentimentul că este protejat și iubit. De asemenea, criticile constante din partea persoanelor importante din viața lui cum sunt părinții, bunicii sau alte rude îl pot influența negativ, dându-i impresia că nu are aptitudinile necesare pentru a avea succes.
Iată cum te poți asigura că cel mic are o imagine de sine pozitivă:
1. Arată-i în fiecare zi cât de mult îl iubești
Atunci când simte că este iubit copilul va avea sentimentul apartenenței și al siguranței, ceea ce contribuie pozitiv la stima de sine. Pe măsură ce crește, va continua să-și lărgească cercul social cu ajutorul colegilor de clasă, de echipă sau de serviciu.
Crearea acestor legături este puternic influențată de imaginea de sine, iar tipul de persoane care îți vor înconjura copilului se vor adapta la imaginea de sine pe care și-a creat-o în timp. Iubirea părinților creează o bază solidă pentru toate relațiile viitoare și îi arată copilului că e în regulă să spună ceea ce simte și să fie o persoană afectuoasă. Îmbrățișează-l când se trezește dimineața și când pleacă la școală, citiți împreună și jucați-vă de fiecare dată când aveți ocazia.
2. Distrează-te alături de copilul tău
Când te joci cu el îi arăți copilului că este o persoană valoroasă și că îți place să-ți petreci timpul cu el. Copilul va avea mai multă încredere în el și va deveni sigur că este o persoană interesantă, care merită atenția celor din jur. În acest fel îi va fi mai ușor să formeze prietenii solide și să devină apropiat de colegi sau de alți membri ai familiei.
De asemenea, potrivit studiilor realizate s-a constatat că, dacă cel mic se joacă des cu părinții, va avea un risc mult mai redus de anxietate și depresie.
3. Dă-i responsabilități și diferite treburi prin casă
Este foarte util să îl rogi pe copilul tău să te ajute cu treburile din casă. Chiar dacă nu face totul perfect, arată-i că apreciezi efortul pe care l-a depus și laudă-l atunci când reușește. De asemenea, ia măsuri pentru a preveni perfecționismul copilului și asigură-l că în timp va reuși să realizeze toate aceste activități din ce în ce mai bine. Potrivit specialiștilor, responsabilitatea pe care o primește atunci când îl rogi să realizeze activități adaptate vârstei lui stimulează copilul să învețe să se descurce și să devină mai sigur de forțele proprii.
4. Lasă-ți copilul să fie independent
Primii ani de școală sunt esențiali pentru independența celui mic. Lasă-l să se gândescă singur cum să-și organizeze temele sau cum ar trebui să discute cu diferiți profesori, să-și pregătească uniforma sau să-și aleagă în ce cutie ar prefera să transporte masa de prânz.
După ce i-ai acordat un interval pentru a se gândi la o schemă logică, răspunde întrebărilor care pot apărea și sprijină-l în găsirea soluțiilor. Contează foarte mult să-l lași să creeze propria variantă de rezolvare a problemelor înainte să intervii pentru a-l ajuta. Numai în acest fel va avea o imagine pozitivă despre abilitatea proprie de a găsi remedii și de a rezolva toate aspectele neașteptate care pot apărea.
5. Învață-l că nereușitele sunt ocazii de învățare
Nu maximiza consecințele unei greșeli pe care o face copilului, nici nu te supăra dacă nu ia mereu note mari. Este important să-i explici că putem face cu toții greșeli și că acesta nu este un motiv să renunți. Învață-l că fiecare eșec poate fi o ocazie de a deveni mai bun, de a înțelege ce trebuie să repete sau cum să se comporte pe viitor.
6. Nu-ți insulta sau ironiza niciodată copilul
Chiar dacă face unele lucruri care te enervează nu folosi insulte la adresa copilului. Nu numai că vei crea o distanță între voi, ci atmosfera familială va fi încărcată de stres și emoții negative.
Atunci când îți disciplinezi copilul încearcă să disociezi comportamentul problematic de cel mic. Explică-i consecințele și vorbește-i pe un ton blând. În acest mod va fi mult mai receptiv la sugestiile tale și nu i se va forma un complex din cauza cuvintelor folosite.